Header Ads


Unlabelled Γιόχανσον: «Στην ΑΕΚ εξελίχθηκα, θέλω να συνεχίσω εδώ»

Γιόχανσον: «Στην ΑΕΚ εξελίχθηκα, θέλω να συνεχίσω εδώ»


Επί παντός επιστητού μίλησε ο Γιάκομπ Γιόχανσον που υπογράμμισε πως μέσα από την ΑΕΚ εξελίχθηκε.


Ο Γιάκομπ Γιόχανσον ανοίγει την καρδιά του και μιλά αποκλειστικά στο SentraGoal.gr. Ο Σουηδός μέσος γυρνάει το χρόνο πίσω και κάνει απολογισμό για τα δύο χρόνια παρουσίας του στην ΑΕΚ. Επίσης, μιλάει για τα σχέδιά του, για τους στόχους της ομάδας, για τους προπονητές που είχε στην Ένωση και αναφέρεται στον Μαϊστόροβιτς, στον Αϊντάρεβιτς, στον Σιμόες, στον Γαλανόπουλο, στην «Αγιά Σοφιά», στον κόσμο της Ένωσης και στην Ελλάδα.

Ο Γιάκομπ Γιόχανσον ανοίγει την καρδιά του και μιλά αποκλειστικά στο SentraGoal.gr. Ο Σουηδός μέσος γυρνάει το χρόνο πίσω και κάνει απολογισμό για τα δύο χρόνια παρουσίας του στην ΑΕΚ. Επίσης, μιλάει για τα σχέδιά του, για τους στόχους της ομάδας, για τους προπονητές που είχε στην Ένωση και αναφέρεται στον Μαϊστόροβιτς, στον Αϊντάρεβιτς, στον Σιμόες, στον Γαλανόπουλο, στην «Αγιά Σοφιά», στον κόσμο της Ένωσης και στην Ελλάδα.

Ο 26χρονος χαφ έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα βασικά γρανάζια της Ένωσης, έχει κερδίσει το «απαιτητικό» κοινό της ΑΕΚ και των αντιπάλων και δίνει το σύνθημα για αντεπίθεση σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Σε λίγο καιρό συμπληρώνεις δύο χρόνια στην ΑΕΚ. Θετικός ή αρνητικός ο απολογισμός;
«Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στην ΑΕΚ νομίζω ότι απολογισμός είναι θετικός. Έχω εξελιχθεί σαν παίκτης και σε συλλογικό επίπεδο με την ομάδα κατακτήσαμε ένα κύπελλο. Επίσης, πήγα στην Εθνική ομάδα της Σουηδίας και μόνο καλά έχω να πω για αυτά τα δύο χρόνια που είμαι στην ΑΕΚ».
Από το ντεμπούτο σου στο γήπεδο της Καισαριανής κόντρα στον Άλιμο και στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, ανέβηκες στη Σουπέρλιγκα, πήρες Κύπελλο και έπαιξες βασικός στη Σουηδία. Όλα αυτά μέσα σε δύο χρόνια. Τι έχεις να πεις;
«Δύο χρόνια στα όποια έγιναν πάρα πολλά. Δύο πολύ καλά χρόνια τόσο για μένα, όσο και για την ομάδα. Ελπίζω και η συνέχεια να είναι το ίδιο καλά. Μπορώ να πω αν και μόλις δύο χρόνια, έχουν συμβεί πολλά θετικά για μένα».
Ποια θέση πιστεύεις ότι σου ταιριάζει περισσότερο. Αμυντικό χαφ ή πιο προωθημένος μέσος;
«Nομίζω ότι μπορώ να προσαρμοστώ κατάλληλα και στις δύο θέσεις, εξαρτάται από το σύστημα που θέλει να παίξει η ομάδα και από τους συμπαίκτες που έχω γύρω μου. Για παράδειγμα, πέρυσι με τον Πογιέτ έπαιζα πιο μπροστά και μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο επιθετικά, αλλά και όταν μου ζητείτε να παίξω σαν αμυντικό χαφ νιώθω, εξίσου, άνετα. Το θέμα είναι να ταιριάζω με το σύστημα της ομάδας και να έχω καλή επικοινωνία με τους συμπαίκτες μου».
Την περσινή χρονιά εσύ και ο Σιμόες ήσασταν ίσως το καλύτερο κεντρικό δίδυμο στην Ελλάδα. Ταίριαζε ο ένας με τον παιχνίδι του άλλου. Το νιώθατε και εσείς αυτό;
«Αισθάνομαι πολύ καλά όταν συνεργάζομαι με τον Σιμόες. Δεν ξέρω αν είμαστε το καλύτερο δίδυμο στην Ελλάδα. Όντως ένιωθα πάρα πολύ καλά με τον Αντρέ και συνεχίζω να έχω μια πολύ καλή συνεργασία».
Το συμβόλαιό σου λήγει το 2018. Ποια είναι τα σχέδιά σου;
«Αυτή τη στιγμή θέλω να αποδίδω καλά για να βοηθάω την ομάδα. Μέχρι το 2018 απομένει πολύς καιρός, δεν βιάζομαι να πάρω κάποια γρήγορη απόφαση. Η επαφή που έχω με την ομάδα είναι πολύ καλή. Το έχω πει και στο παρελθόν. Πρώτα θα ήθελα να μιλήσω με την ομάδα πριν πω το οτιδήποτε, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι που επείγει και ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλά».
Πώς έζησες την κατάκτηση του Κυπέλλου τον Μάιο. Τα πανηγύρια και την αποθέωση από τον κόσμο στη φυσική έδρα της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια.
 «Ήταν απίστευτες οι στιγμές που έζησα στη Νέα Φιλαδέλφεια, βλέποντας τη χαρά του κόσμου και το πώς το ζούσε ο καθένας μας ξεχωριστά».
Ο Λεβαδειακός είναι πάλι ο επόμενος αντίπαλος στους «16», όπως και πέρυσι.
«Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Έχουμε δει πως δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια και στο πρωτάθλημα έχει αποδειχθεί αυτό, αλλά ελπίζω να παίξουμε καλά και να περάσουμε στον επόμενο γύρο».
Όταν ήρθες στην ΑΕΚ βρήκες προπονητή τον Δέλλα, μετά τον Μανωλά, στη συνέχεια τον Πογιέτ και στο τέλος της σεζόν πάλι τον Μανωλά. Φέτος ξεκίνησες με τον Κετσπάγια και τώρα με Μοράις. Σε δύο χρόνια πέντε προπονητές. Είχες ζήσει κάτι παρόμοιο στη Σουηδία και πώς το βιώνεις;
«Δεν είχα ξαναζήσει παρόμοια εμπειρία. Συνήθως στη Σουηδία η παραμονή ενός προπονητή κρατάει πολύ περισσότερο. Ωστόσο είμαστε επαγγελματίες, καλούμαστε να προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε αλλαγή προπονητή και αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα. Έχουμε έναν προπονητή τώρα και όλοι προσπαθούμε και εγώ προσωπικά να προσαρμοστούμε σε αυτά που ζητάει».
Τι έχει αλλάξει ο νέος προπονητής; Βλέπεις διαφορές τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου;

«Ο Μοράις προπονητικά, του αρέσει να δίνει περισσότερο βάση στις λεπτομέρειες, στη στρατηγική της ομάδας και στο πώς να στήνει την ομάδα. Από την άλλη, ο Κετσπάγια ήθελε να μεταδώσει την ενέργεια και το πάθος που είχε ο ίδιος για το ποδόσφαιρο στους παίκτες. Όσον αφορά τώρα στην προσωπικότητα των δύο, ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να δώσει στους παίκτες τον δικό του τρόπο. Και οι δύο είναι δυνατές προσωπικότητες, με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης».

Ο Γιάκομπ Γιόχανσον αποκαλύπτεται

Η ΑΕΚ πήρε τον Μαϊστόροβιτς ως τεχνικό διευθυντή. Τον γνώριζες;
«Τον Μαϊστόροβιτς τον γνώριζα, όχι σε προσωπικό επίπεδο, τον είχα συναντήσει μία δύο φορές. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα. Μέχρι στιγμής στη δουλειά του είναι πολύ καλός, τα πάει πολύ καλά και φυσικά είναι πολύ καλό να έχεις κάποιον στα αποδυτήρια να μιλάς σουηδικά (γέλια)».
Η ΑΕΚ πριν λίγες μέρες απέκτησε τον Αϊντάρεβιτς, τον οποίο γνωρίζεις. Ένα σχόλιο για τη νέα μεταγραφή. Πιστεύεις θα ταιριάξει στην ομάδα;
«Τον ξέρω τον Αϊντάρεβιτς. Έχουμε παίξει στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε αγωνιστεί μαζί, αλλά τον γνωρίζω σαν ποδοσφαιριστή. Νομίζω θα ταιριάξει στην ΑΕΚ, τα χαρακτηριστικά που έχει ταιριάζουν στο τρόπο του παιχνιδιού μας».
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με πολλά όνειρα, αλλά τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Πιστεύεις ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη;
«Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, έχουμε πολλά παιχνίδια μπροστά μας. Αν η ομάδα κάνει ένα σερί νικών, τα πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα. Είναι δύσκολο να κάνω πρόβλεψη για το πού θα είμαστε στον βαθμολογικό πίνακα, αλλά η ελπίδα και η πίστη είναι μέρος της δουλειάς μας και δουλεύουμε για το καλύτερο».
Τι έχεις να πεις για την διαιτησία. Είναι στο ίδιο επίπεδο η ελληνική διαιτησία με την διαιτησία στη Σουηδία;
«Είναι δύσκολο να μιλήσεις για τη διαιτησία, γιατί όταν είσαι ποδοσφαιριστής, είτε είσαι στην Ελλάδα, είτε στη Σουηδία αυτό που θέλεις είναι όλες οι διαιτητικές αποφάσεις να είναι υπέρ σου. Κάθε φορά που σφυρίζετε κάτι αντίθετα, τότε δεν "συμπαθείς" τον διαιτητή. Αυτοί προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι λογικό μερικές φορές να γίνονται λάθη, όπως γίνονται και από τη δική μας την πλευρά μέσα στο παιχνίδι».
Στα παιχνίδια είσαι πολύ ήρεμος. Πώς μπορείς να έχεις τέτοια ισορροπία μέσα σου και να μην ξεφεύγεις ποτέ;
«Νομίζω πως ο τρόπος του παιχνιδιού μου, αντικατοπτρίζει και την προσωπικότητα μου εκτός γηπέδου. Προσπαθώ να είμαι αρκετά ήρεμος, επειδή είμαι ήρεμος και στην καθημερινότητα μου. Βέβαια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού απαιτείται μερικές φορές να είσαι "επιθετικός", να έχεις νεύρο για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου».
Πώς σχολιάζεις τις τόσες πολλές διακοπές και αναβολές που γίνονται ενδιάμεσα στο πρωτάθλημα. Πώς το διαχειρίζεσαι; Βοηθά αυτό την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Πιστεύω ότι δεν είναι καλή εικόνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το να μην ξέρεις πότε μπορείς να παίξεις και να αναβάλλονται κάποια παιχνίδια. Προσωπικά δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες εις βάθος, έχω μια γενική εικόνα και μπορώ να καταλάβω. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει κάθε Σαββατοκύριακο ένα παιχνίδι χωρίς καμία έκπληξη. Είναι καλό για μας τους ποδοσφαιριστές να γνωρίζουμε το πρόγραμμα».
Πριν λίγο καιρό το αφεντικό της ομάδας ήρθε στα αποδυτήρια και σας μίλησε για την κακή εικόνα της ομάδας και για σένα είπε τα καλύτερα, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να σε δουν ως παράδειγμα. Πώς ένιωσες; Αμηχανία ή χαρά;
«Πάντα είναι θετικό και καλοδεχούμενο να είσαι θετικό παράδειγμα. Προσωπικά νομίζω πως όλοι οι συμπαίκτες μου προσπαθούν να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό και νομίζω ότι και εγώ είμαι ανάμεσα σε αυτούς. Δεν θεωρώ ότι είμαι κάτι το ξεχωριστό, ο καθένας από εμάς προσπαθεί να βοηθήσει την ομάδα με το δικό του τρόπο].

Ο Γιάκομπ Γιόχανσον με τον συντάκτη του SentraGoal, Δημήτρη Σεραφειμίδη

Λίγα λόγια για τον Γαλανόπουλο. Παίζεται στην ίδια θέση, τι συμβουλές του δίνεις;
«Είμαι εντυπωσιασμένος με τον Γαλανόπουλο, με το ταλέντο που έχει αυτό το παιδί, αν σκεφτεί κανείς την ηλικία του. Προσωπικά δεν νιώθω ότι είμαι ο πλέον αρμόδιος για να του δώσω κάποιες συμβουλές. Ο ίδιος με τα χαρακτηριστικά που έχει, θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει και είμαι βέβαιος ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό αν βασιστεί πάνω στη δουλειά που κάνει».
Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή σου στην ΑΕΚ;
«Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν η ομάδα κέρδισε το Κύπελλο. Τόσο για μένα, όσο και για την ομάδα ήταν οι καλύτερες στιγμές που έζησα όσο είμαι στην ΑΕΚ. Η χειρότερη στιγμή είναι ο περσινός αγώνας με τον Ολυμπιακό που χάσαμε 4-0 και με την Σεντ Ετιέν στο ΟΑΚΑ που τελευταία στιγμή δεν μπόρεσα να βοηθήσω την ομάδα».
Στον αγώνα Γαλλία - Σουηδία αντιμετώπισες ποδοσφαιριστές παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Πογκμπά, Γκριζμάν κ.άλ. και τα πήγες περίφημα. Πώς το έζησες αυτό το παιχνίδι;
«Ήταν ένα καλό παιχνίδι. Όταν ξεκινάει το παιχνίδι, εγώ προσωπικά δεν σκέφτομαι τον ποιον αντιμετωπίζω. Ξέρω ότι ήταν απέναντι μου μεγάλοι παίκτες, αλλά ένιωσα ότι ήμουν μέσα στο γήπεδο, έντεκα εναντίον έντεκα και το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να αποδώσω καλά για τη χώρα μου. Προφανώς πριν και μετά τον αγώνα ήταν μία πολύ μεγάλη εμπειρία, γιατί συμμετείχα πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο στην Εθνική Ανδρών και ήταν το πρώτο μου παιχνίδι. Θα το θυμάμαι σαν μία καλή εμπειρία».
Ποιος είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει;
«Στο εξωτερικό ο Πογκμπά και στην Ελλάδα ο Μπεργκ. Ο Μάρκους είναι ένας καλός και δυνατός επιθετικός. Κάθε φορά που παίζουμε εναντίον του Παναθηναϊκού ξέρουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και νομίζω ότι είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος».


Ποιον Έλληνα ποδοσφαιριστή ξεχωρίζεις;
«Ξεχωρίζω τον Μάνταλο. Είναι συμπαίκτης μου, είναι μέλος της εθνικής ομάδας. Ένας παίκτης με πολύ καλά προσόντα που μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσα στον αγωνιστικό χώρο και μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μία ήττα και σε μία νίκη».
Μία λέξη που χαρακτηρίζει τους παρακάτω
Σιμόες (Παίκτης τακτικής)
Μάνταλος (Το απρόσμενο)
Τσιγκρίνσκι (Σταθερός)
Αλμέιδα (Δυνατό πόδι)
Δέλλας (Ήρεμος)
Πογιέτ (Ενεργητικός)
Μανωλάς (Πιστός)
Κετσπάγια (Αυθόρμητος)
Κόσμος της ΑΕΚ (Παθιασμένος)
Τι έχεις να πεις για τον κόσμο της ΑΕΚ;
«Είναι πολύ παθιασμένοι και μας υποστηρίζουν πολύ. Θέλουν πραγματικά η ομάδα να πηγαίνει καλά για να υπάρχουν επιτυχίες».
Τι κάνεις όταν δεν έχεις αγωνιστικές υποχρεώσεις; Με τον Μπεργκ έχετε επαφή;
«Προσπαθώ όσο μπορώ να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην οικογένεια μου. Με τον Μπεργκ έχουμε επαφή, όχι καθημερινή γιατί και αυτός έχει την οικογένειά του. Κατά τα άλλα, βρισκόμαστε με φίλους μέσα από την ομάδα είτε εκτός ομάδας, με επισκέπτες που έρχονται από την Σουηδία, συγγενείς και φίλοι».
Τι γνώριζες για την Ελλάδα και τι συνάντησες; Η πρώτη εντύπωση;
«Γνώριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια χαλαρή ατμόσφαιρα, ήξερα ότι υπάρχει ωραίο κλίμα, αλλά η πρώτη θετική εντύπωση που είχα, ήταν όταν βρέθηκα στην Αθήνα και στην ΑΕΚ. Eίδα το προπονητικό κέντρο, είδα τον επαγγελματισμό με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα και οι φιλοδοξίες που υπήρχαν στον σύλλογο».
 Τα σχέδια του νέου γηπέδου τα έχεις δει; Θα ήθελες να αγωνιστείς και εσύ στην «Αγιά Σοφιά»;
«Θα ήταν εξαιρετικό να μπορούσα να παίξω στην "Αγιά Σοφιά". Ποιος δεν θα ήθελε να αγωνιστεί σε ένα τέτοιο γήπεδο;».
Τι εύχεσαι για το 2017; Για την ομάδα, τον κόσμο και για σένα προσωπικά;
«Εύχομαι το 2017 να είναι όλοι χαρούμενοι, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Ο Ιανουάριος είναι ένας δύσκολος μήνας για εμάς, με πολλά παιχνίδια. Αυτό που θέλω να ευχηθώ είναι να πετύχουμε ένα σερί νικών, έτσι ώστε να δούμε στο τέλος της περιόδου τι έχουμε πετύχει. Με αυτή την ευχή θα είμαι και εγώ χαρούμενος και η ομάδα, αλλά και ο κόσμος της ΑΕΚ».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Γιόχανσον: «Στην ΑΕΚ εξελίχθηκα, θέλω να συνεχίσω εδώ» (pics)
  • Ο Γιάκομπ Γιόχανσον αποκαλύπτεται
  • Ο Γιάκομπ Γιόχανσον με τον συντάκτη του SentraGoal, Δημήτρη Σεραφειμίδη
  • Γιόχανσον: «Στην ΑΕΚ εξελίχθηκα, θέλω να συνεχίσω εδώ» (pics)
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.