Header Ads


Μπάνκι: «Αν είναι να με πουν "τρελό" στην Ελλάδα, ας είναι»!

Μπάνκι: «Αν είναι να με πουν "τρελό" στην Ελλάδα, ας είναι»!


Ο Λούκα Μπάνκι φιλοξενήθηκε στην Cosmote TV και την εκπομπή «Pick n' Roll» του Βασίλη Σκουντή και μίλησε για την ΑΕΚ, τους «αιώνιους», αλλά και για άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του.
Ο Ιταλός προπονητής των «κιτρινόμαυρων» είπε για:

Το αν θα κάνει η ΑΕΚ το 10-0 κόντρα στη Νίμπουρκ: «Δεν μετράω τις νίκες. Βλέπω ένα ματς τη φορά».

Το αν τραγουδάει: «Δεν τραγουδάω, δεν έχω καλή φωνή. Ίσως για μια γυναίκα να το έκανα, αν είχα καλή φωνή, γιατί οι Ιταλοί όταν θέλουν να φλερτάρουν, τότε τραγουδούν».

Την οικογένειά του: «Τα παιδιά μου ακολουθούν την δική τους πορεία και χαίρομαι που δεν έχω να ανησυχώ. Δεν αρκεί να κάνεις παιδιά, αλλά πρέπει και να τα εκπαιδεύσεις σωστά. Αν ήταν πιο μικρά, ίσως να μην έφευγα από την Ιταλία για να προπονήσω».

Την φράση «είναι τρελός ο Ιταλός»: «Η λέξη "τρελός" δεν έχει θετική έννοια στην Ιταλία, δεν είσαι περήφανος γι' αυτό. Εύχομαι, όμως, να με χαρακτηρίζουν τρελό, αν έτσι λειτουργεί το πράγμα στην Ελλάδα».

Το ότι δεν πίνει καφέ και δεν τρώει πίτσα: «Είναι αλήθεια ότι δεν μου αρέσει ο καφές. Είμαι το παράδειγμα ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς καφέ. Η πίτσα δεν είναι το αγαπημένο μου φαγητό, αλλά την εκτίμησα όταν ήρθα στην Ελλάδα».

Τι θα έκανε, αν δεν ασχολούταν με το μπάσκετ: «Θα μπορούσα να γίνω καλός δικηγόρος, γιατί έχω καλό λόγο και το λέγειν, και να σπρώχνω τα θέματα εκεί που θέλω εγώ μέχρι να αποδείξω ότι έχω δίκιο».

Το Μουντομπάσκρετ Εφήβων 1995 στην Ελλάδα: «Ήμουν στα τμήματα υποδομής της Λιβόρνο, που το 1/4 της ήταν παίκτες στην εθνική. Οπότε, παρακολουθούσα τη δραστηριότητα εκείνης της γενιάς. Ήμουν βοηθός στην εθνική Ιταλίας, που για κάτι περισσότερο από 15 χρόνια έπαιρνε μέρος σε παγκόσμιο Κύπελλο. Προκριθήκαμε και ήρθαμε στην Αθήνα. Δεν είχα την παραμικρή ιδέα του τι με περίμενε. Έφτασα στη Λάρισα και παίζαμε με τις ΗΠΑ. Μοιραστήκαμε το ξενοδοχείο με τις άλλες ομάδες. Τότε είχαν τον Μάρμπερι, τον Λάνγκτον, τον Κάρτερ οι ΗΠΑ. Ήμασταν σοκαρισμένοι. Προσπαθούμε να αντιπαραθέσουμε τα... όπλα μας. αλλά ανακαλύπτουμε ότι ήμασταν σε έναν κόσμο εντελώς νέο. Όσο κι αν ήταν δημοφιλές το άθλημα στην Ελλάδα, οι φίλαθλοι, οι σκάουτ ήταν μια πρώτη γεύση τι σήμαινε το μπάσκετ εκείνη την εποχή για τη χώρα. Μας σταματούσαν όλοι. Όταν τελείωσε το γκρουπ, είχαμε την Αυστραλία, την Αίγυπτο. Δεν προκριθήκαμε στην 8άδα, αλλά ήρθαμε στην Ελλάδα για να παίξουμε από την 10 έως την 16η θέση. Επέστρεψα φέτος στο Περιστέρι, το 'χε η μοίρα μου. Αυτό που είδαμε στην Αθήνα ούτε καν το φανταζόμασταν. Σε κάθε παιχνίδι, είχαμε την Αστυνομία μαζί μας, για να μπορέσει να ξεφύγει από την κίνηση το πούλμαν που μας μετέφερε. Πήγαμε στο ΟΑΚΑ, όταν τελειώσαμε τα παιχνίδια. Και είδαμε ότι την καλύτερη διοργάνωση εκείνης της ηλικίας, όλων των εποχών. Ποτέ δεν είχε τόσο ταλέντο. Έχω ακόμα πράγματα από εκείνη τη διοργάνωση. Τα έδειξα αυτά στον Νίκο Ζήση και συγκινήθηκε. Παίξαμε αντίπαλοι με πολλούς από τους παίκτες εκείνης της Εθνικής και δύο εξ αυτών έπαιξαν και στην Σιένα. Φτάνει να δεις τα ονόματα των παικτών εκείνων των ομάδων. Ο προπονητής έφερε έναν παίκτη 4 χρόνια πιο μικρό στην Αργεντινή. Έδειχνε πως κάτι υπόσχεται εκείνος ο παίκτης. Ήταν ο Λουίς Σκόλα!».

Το πεπρωμένο του: «Η Ελλάδα ήταν πάντα η χώρα του μπάσκετ. Κάπως πρέπει να το καθοδηγείς. Αυτή είναι η μοίρα. Μιλήσαμε για εκείνο το παγκόσμιο εφήβων του 1995, είπαμε και για τον κόσμο που στήριξε τότε την εθνική. Ήταν χαρά να δω τα παιχνίδια εκείνα. Με έπεισαν πως μια μέρα θα έπρεπε να έρθω στην Ελλάδα. 20.000 θεατές να βλέπουν παιχνίδια τέτοιας ηλικίας... Ήταν πολύ δύσκολο να πείσουμε και τους Ιταλούς για αυτή την εικόνα. Ήταν πάντα, για μένα, η χώρα του μπάσκετ. Το ότι βρέθηκα στο εξωτερικό και να παίξω με ελληνικές ομάδες, να ζω την ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ, έκανε πιο μεγάλη εκείνη την επιθυμία μου να βρεθώ σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πλαίσιο».

Τον Μάκη Αγγελόπουλο και την απόφασή του να πει «ναι» στην ΑΕΚ: «Όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο στα ιταλικά, με έβαλε σε μια πολύ ευχάριστη θέση. Δεν είναι ότι σκεφτήκαμε τις σπουδαίες στιγμές, αλλά τις πιο δύσκολες. Κι όταν συζητάς στην γλώσσα σου, αυτό το κάνει πιο εύκολο. Ήρθα στην Ελλάδα να τον συναντήσω. Στα γραφεία της ΑΕΚ υπάρχουν πολλές αναφορές στην ιστορία του συλλόγου και φωτογραφίες με όλα τα πρόσωπα των προπονητών της ΑΕΚ κι ήξερα ότι την επόμενη ημέρα θα ήμουν ένας από αυτούς».

Για το πόσο... τρελός είναι στην καριέρα του: «Η τρέλα που με έκανε να γίνω πρώτος προπονητής στη Σιένα, έχοντας μοιραστεί 6 χρόνια επιτυχιών με τον Πιανιτζιάνι, αλλά κανένα άτομο λογικό δεν θα είχε επιλέξει να αναλάβει τη θέση αυτή και να γνωρίζει ότι δεν θα έχει 9/12 παίκτες, το 40% του μπάτζετ και με τα ΜΜΕ που έλεγαν ότι δεν θα φτάναμε σε επιτυχία. Κρατώντας τη Σιένα στην κορυφή με πρωτάθλημα και Κύπελλο, ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έκανα στην καριέρα μου. Λίγους μήνες αργότερα πήγα στην Αρμάνι Μιλάνο και για την αντιπαλότητα που υπήρχε ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ήταν σαν να καθόμουν στον πάγκο του Ολυμπιακού, ενώ πριν ήμουν στον Παναθηναϊκό. Φέραμε και πάλι μετά από 19 χρόνια το πρωτάθλημα στο Μιλάνο και ήταν μεγάλη επιτυχία και έζησα σπουδαίες στιγμές στην Euroleague. Έκαναν αυτή την εμπειρία θετική, χωρίς να γνωρίζω την κατάληξη. Αυτό αποδεικνύει πως είμαι αρκετά... τρελός!»

Την ταινία «1968»: «Την είδα αμέσως».

Το αν μπορεί η ΑΕΚ να μπει «σφήνα» στους «αιώνιους»: «Είναι λογικό να αναρωτιέται κάπως αν μπορεί να γίνει αυτό. Να το ονειρεύεται κιόλας. Γιατί τα όνειρα κάνουν την πραγματικότητα να συμβαίνει κι αυτό είναι ωραίο. Οι οπαδοί της ΑΕΚ πρέπει να είναι ήδη πολύ ευχαριστημένοι με όσα έχει πετύχει η ομάδα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ακόμα και σήμερα, που μπορείς να νικήσεις αυτές τις ομάδες. Πολλές φορές σε μια σειρά playoffs μπορεί να συμβεί, η δύναμη της ομάδας να ξεχωρίσει. Κι σήμερα υπάρχουν ορισμένες διαφορές που δεν είναι συνδεδεμένες με το ταλέντο των παικτών. Η αποστολή της ΑΕΚ είναι να γεμίσει τις διαφορές που υπάρχουν, χωρίς να συγκεντρωθεί στο μπάτζετ της ομάδας, αλλά στην προσπάθεια να δημιουργήσει ένα οικοδόμημα αξίας. Αυτό είναι που πρέπει να ονειρεύεται ο κάθε φίλαθλος της ΑΕΚ και ο πρόεδρός της. Να δουν το οικοδόμημα αυτό να αγγίζει την τελειότητα».

Τις 4 ήττες του Οκτώβρη: «Ήμουν απογοητευμένος που δεν μπορούσα να δώσω στους παίκτες μου, στο επιτελείο και τους οπαδούς τα εύσημα για τις θυσίες τους. Γνωρίζω ότι ζητάω πάρα πολλά από όσους είναι δίπλα μου, γιατί πρωτα από όλα τα ζητάω από τον εαυτό μου. Είχα μια άσχημη αίσθηση, γιατί δεν ήταν ο καθρέφτης της αξίας μας και δεν χρησιμοποιούσα ποτέ τους τραυματισμούς ως άλλοθι ή κάτι άλλο καινούριο που παρουσιαζόταν. Εγώ ξέρω πως η νίκη και η ήττα δεν είναι το παν στον αθλητισμό».

Το τι θα του άρεσε, βλέποντας ως θεατής την ΑΕΚ: «Θα μου άρεσε να δω αυτό που αρχίζω και βλέπω τώρα. Υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν ξέρω αν μπορεί να τις ξεχωρίσει ο κάθε οπαδός, αλλά θα ήθελα να συνεχίσω να βλέπω την ομάδα να παλεύει και να αγωνίζεται. Να βλέπω την επιθυμία να νικάμε. Δεν ξέρω αν είμαστε η καλύτερη δυνατή ομάδα, αλλά δίνουμε την αίσθηση ότι δοκιμάζουμε να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Έχουμε ένα πλάνο και το ακολουθούμε».

Τη δήλωση του Χάντερ («Ο Μπάνκι μπορεί να σου κάνει... ενδοσκόπηση και να δει πράγματα»): Δεν θέλω να βάζω φίλτρα σε μένα και στους παίκτες μου.Αυτό μου δημιούργησε προβλήματα. Κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε να είμαι διπλωμάτης. Επιλέγω τους παίκτες μου, τους προστατεύω και θέλω να τους βελτιώνω. Πρέπει να έχεις ένα όραμα και να προβλέπεις την αξία του κάθε παίκτη, σε αυτό που είναι το όριό τους και να το ξεπεράσουν. Γνωρίζω πως κάποιες φορές δεν είναι απλό πράγμα, αλλά εγώ είμαι το μέσο τους προς την επιτυχία. Και εκείνοι δεν θα είναι το δικό μου μέσο στην επιτυχία. Ο κάθε παίκτης γνωρίζει πώς να με χρησιμοποιήσει για να γίνει καλύτερος παίκτης».

Τα ντέρμπι που έρχονται κόντρα σε Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Ολυμπιακό και εάν είναι πρόκληση: «Ας μην κάνουμε ένα λάθος. Να μην ξεχάσουμε τι υπάρχει ανάμεσα σε αυτά τα παιχνίδια. Το παιχνίδι κόντρα στη Νίμπουρκ, όπου η πρώτη παίζει με την τελευταία του ομίλου και παράλληλα το παιχνίδι με τον Πανιώνιο, που καθένας νομίζει ότι έχει γραφτεί σε προγνωστικά η νίκη. Ο Πανιώνιος έφτασε κοντά στη νίκη με το Περιστέρι. Σε έναν τέτοιο κύκλο αγώνων είναι λογικό να ταυτοποιήσουμε διαφορετικά παιχνίδια για να δούμε πού θα φτάσουμε σε απόδοση. Το αυριανό και το παιχνίδι με τον Πανιώνιο είναι τα παιχνίδια του προπονητή, ώστε να δημιουργήσεις καταστάσεις για να κρατήσεις ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Τα άλλα 2 είναι παιχνίδια των παικτών».
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.