Header Ads


Πρίγιοβιτς - Λιβάγια: Διαφορετικοί, μα και ίδιοι!

Πρίγιοβιτς - Λιβάγια: Διαφορετικοί, μα και ίδιοι!


Είναι ψηλός, λυγερός, αριστοκρατικός. Είναι κοντύτερος, δεμένος, αλητάκος. Ο Αλεκσάντερ Πρίγιοβιτς υποδέχεται τον Μάρκο Λιβάγια και η δική τους απόδοση θα είναι καταλυτική για το ντέρμπι.
Είναι τόσο απαραίτητοι που τους μετράς στην παρουσία τους. Είναι τόσο απαραίτητοι που - κυρίως - τους μετράς στην απουσία τους. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δε νοείται ενδεκάδα χωρίς τον Αλεκσάντερ Πρίγιοβιτς. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης το φυσάει και δεν κρυώνει που πρέπει να φτιάχνει ενδεκάδα χωρίς τον Μάρκο Λιβάγια. Ο ένας ως τώρα στο πρωτάθλημα μένει στο γήπεδο για σχεδόν 84 λεπτά. Ο άλλος βγαίνει νωρίτερα, στα... 82 λεπτά! Ο Σέρβος ξεκίνησε πέρυσι βασικός στα 23 από τα 27 ματς που αγωνίστηκε. Ο Κροάτης στα 21 από τα 27 ματς που έπαιξε, με την υποσημείωση ότι η ΑΕΚ είχε πέρυσι και την Ευρώπη, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε αποκλειστεί.

Όσο για φέτος; Ο Πρίγιοβιτς έλειψε από την αναμέτρηση με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, αλλά μόλις έδωσαν το «ΟΚ» οι γιατροί επέστεψε άρον-άρον για το ματς με την Τσέλσι και εκτόπισε τους έτερους δύο επιθετικούς από την 18αδα! Ούτε το επερχόμενο ντέρμπι με την ΑΕΚ μπορούσε να πείσει τον Ρουμάνο να μη χρησιμοποιήσει, αφού τον είχε στη διάθεσή του, τον Πρίγιοβιτς. Ο Λιβάγια μέχρι το… αμαρτωλό ματς με τη Βίντι δεν είχε χάσει ματς της ΑΕΚ. Βασικός σε όλα, αλλαγή στα τέσσερα από τα πέντε, αλλά αφού «επέλεξε» τον αποκλεισμό του από την Ευρώπη, δε βγαίνει λεπτό από το γήπεδο. 90 συν τις καθυστερήσεις με τον Πανιώνιο, 90 και τον έξτρα χρόνο στην Τρίπολη σαν μια ποινή χειρότερη των 40.000 ευρώ!

ADVERTISING

Διαφορετικοί, μα και ίδιοι!
Οι σχολές από τις οποίες προέρχονται έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Κάποτε, άλλωστε, ήταν μια χώρα. Βαλκάνιοι εν μέρει, γνωρίζουν από φιλότιμο, έχουν εκρηκτικό χαρακτήρα και υψηλές φιλοδοξίες. Νιώθουν καλά σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αντίστοιχα, επέστρεψαν στις Εθνικές τους ομάδες χάρη στις εμφανίσεις του στην Ελλάδα και η λογική λέει ότι αργά ή γρήγορα θα πουληθούν έναντι υψηλού αντιτίμου. Ο Αλεκσάντερ Πρίγιοβιτς προσέλκυσε το καλοκαίρι τους Πορτογάλους, ο Μάρκο Λιβάγια τους Ιταλούς και αμφότερες οι διοικήσεις προβάλουν προς το παρόν σθεναρή αντίσταση. Μέχρι το νούμερο να είναι τέτοιο, που η αντίσταση θα γίνει ασθενής.

Μέχρι τότε, μπορούμε να παρακολουθούμε δύο εντελώς διαφορετικούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι όμως κάνουν αρκετά παρόμοια δουλειά στην ομάδα τους. Σκοράρουν, μοιράζουν, πιέζουν, αντέχουν. Ο Αλεκσάντερ Πρίγιοβιτς είναι περισσότερο εκτελεστής περιοχής, έχει κομβικό ρόλο στις στημένες φάσεις που τόσο έχουν δουλευτεί από τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τα στατιστικά του μαρτυρούν το ρόλο του: Σκοράρει – και από το σημείο του πέναλτι – ανά τρεις ευκαιρίες, αλλά δεν κερδίζει πολλά φάουλ, ούτε συμμετέχει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Είναι εκεί για το τελείωμα, είναι εκεί για την τελική πάσα, ωστόσο ο χώρος του είναι περιορισμένος στο ένα τρίτο του γηπέδου.

Ο Μάρκο Λιβάγια έχει δύο πρόσωπα. Εκείνο του επιθετικού που παίζει στην κορυφή, ρόλος που δεν του ταιριάζει και τόσο και εκείνο του επιθετικού, ο οποίος έχει παίκτη δίπλα του. Πέρυσι απελευθερώθηκε με την προσθήκη του Σέρχιο Αραούχο στην εξίσωση, αφού η βασική του ικανότητα είναι η τεχνική του κατάρτιση, η ικανότητά του να βλέπει το γήπεδο και να δίνει την τελική πάσα προς την αντίπαλη περιοχή. Κατόπιν τούτου συμμετέχει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και βάσει στατιστικών ο ρόλος του είναι πολύ πιο ενεργός φέτος σε αυτό το κομμάτι. Η… ευστοχία του είναι σε επίπεδα πολύ κακού σουτέρ τριών πόντων (σ.σ. περίπου 14%), κάτι όμως που δικαιολογείται από τις πολλές προσπάθειες που κάνει και από τα μακρινά σουτ που επιχειρεί. Επίσης, παίζει ρόλο στην αμυντική πίεση της ΑΕΚ, όμως συνήθως είναι προσηλωμένος περισσότερο στο πρώτο ημίχρονο και πριν αρχίσουν να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του.

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

ΣΕΖΟΝ ΓΚΟΛ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΑΟΥΛ ΠΑΣΕΣ ΑΣΙΣΤ ΚΑΡΤΕΣ ΛΕΠΤΑ ΜΑΤΣ
2017-18 19 1/3 14 75 3 6 70,6 27
2018-19 1 1/3 - 2 - - 83,5
2

ΜΑΡΚΟ ΛΙΒΑΓΙΑ

ΣΕΖΟΝ ΓΚΟΛ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΑΟΥΛ ΠΑΣΕΣ ΑΣΙΣΤ ΚΑΡΤΕΣ ΛΕΠΤΑ ΜΑΤΣ
2017-18 7 1/6 41 86 4 9 70,6 27
2018-19 1 1/7 10 25 2 - 81,3 3

* Τα στατιστικά είναι από τα ματς πρωταθλήματος και μόνο.

Εκεί που δεν πιάνει… μελάνι!

Το πιάσατε το υπονοούμενο; Αφήνουμε τους αριθμούς, τα στατιστικά και τις θεωρίες. Η ανάλυση των ποδοσφαιριστών τελειώνει μόλις πατήσουν το πόδι τους στο χορτάρι και μόλις οι προπονητές αφήσουν τα πινακάκια στην άκρη. Το μελάνι που έχει χυθεί για την ανάλυση πάει περίπατο όταν αρχίζει το ματς και ιδίως ένα τέτοιο ματς. Εκεί μετράει η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας και ο εγωισμός, στοιχεία που τόσο ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς όσο και ο Μάρκο Λιβάγια έχουν στο παιχνίδι τους. Γι’ αυτό και είναι τόσο απαραίτητοι!

Ο Πρίγιοβιτς δεν μπορεί να κερδίσει παιχνίδι μόνος του. Αλλά θα σκυλιάσει για να το κερδίσει η ομάδα του και δε θα λουφάξει στη μεγάλη ευκαιρία που θα του παρουσιαστεί. Ο Λιβάγια μπορεί μέχρι και αδιάφορος να μοιάζει, όμως έχει την προσωπικότητα και το ταλέντο που μπορεί με μια ενέργεια να πάρει ένα ματς. Ο πρώτος έχασε πέναλτι στον τελικό πέρυσι, ωστόσο ο ΠΑΟΚ πήρε το κύπελλο. Ο δεύτερος ήταν εκ των ελάχιστων διασωθέντων της ΑΕΚ, όμως η ομάδα του υστέρησε απελπιστικά.

Ο Μάρκο Λιβάγια, όμως, εκείνος που έκρινε τον αγώνα πρωταθλήματος πέρυσι στον πρώτο γύρο, όταν σκόραρε απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που ψαχνόταν – παρότι με παίκτη παραπάνω σε εκείνο το χρονικό σημείο – στο ΟΑΚΑ! Έχει παίξει τρεις φορές απέναντι στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζεται για το τέταρτο παιχνίδι του. Συνολικά, αν προσθέσουμε και Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ο Λιβάγια έχει παίξει σε οκτώ ντέρμπι και οι αριθμοί του είναι δύο γκολ και μία ασίστ!

Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς είναι πια… παλιός στα ντέρμπι με την ΑΕΚ, αφού έχει κι ένα εξάμηνο παραπάνω από τον Λιβάγια στην Ελλάδα. Όγδοο ντέρμπι του θα είναι, χωρίς να έχει σκοράρει σε κανένα από τα προηγούμενα εφτά. Έχασε το πέναλτι στον τελικό, ωστόσο έδωσε την τελική πάσα για το 0-2 του Πέλκα. Στη δική του περίπτωση, το άθροισμα των ντέρμπι που έχει παίξει είναι συνολικά 14 και οι αριθμοί του είναι πέντε γκολ και μία ασίστ.

Η ανάλυση φτάνει. Τα υπόλοιπα, όπως προείπαμε. Στο γήπεδο, όπου το μελάνι δεν πιάνει…

sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.