Header Ads


Το ματς των 5 εκατ. ευρώ και ο Βίτορ...

Το ματς των 5 εκατ. ευρώ και ο Βίτορ...


Ο Μάριος Τριβιζάς γράφει για την ρεβάνς της ΑΕΚ με τη Σέλτικ, τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει και για την «ψαγμένη» μεταγραφή του Πέντρο Βίτορ.
Μπήκαμε σε φουλ ρυθμούς Σέλτικ. Τα πάντα στην ΑΕΚ περιστρέφονται γύρω από τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Κάτι απόλυτα λογικό, καθώς η ομάδα έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία να βγει κερδισμένοι σε πολλά επίπεδα. Η πρόκριση, με δεδομένο τον επόμενο αντίπαλο, ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στους ομίλους του Champions League έπειτα από 12 χρόνια και εξασφαλίζει παράλληλα τη συμμετοχή τουλάχιστον στους ομίλους του Europa.

Για την ΑΕΚ που ξεκίνησε από τα... τάρταρα της ειδικής βαθμολογίας της UEFA πέρσι και κάθε χρόνο σβήνει μια μηδενική χρονιά στην πενταετία από την οποία βγαίνει ο μέσος όρος, είναι κρίσιμο να έχει για δεύτερη σερί σεζόν μια καλή ευρωπαϊκή παρουσία σε όποια από τις δύο διοργανώσεις. Όπως σημαντικό είναι στο να συνεχίζει να μεγαλώνει την αξία του ρόστερ της στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, η οποία ειδικά σε περίπτωση συμμετοχής στο Champions League θα... εκτοξευτεί. Φυσικά, μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει και το οικονομικό κομμάτι.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα δεδομένα: αν η ΑΕΚ αποκλειστεί από τη Σέλτικ και περάσει στους ομίλους του Europa League μέσω των play off, θα έχει εγγυημένα 5 εκατ. ευρώ και θα ελπίζει με τη συμμετοχή της στα ματς των ομίλων να τα φτάσει στα 10 εκατ., όπως πέρσι. Αν η ΑΕΚ προκριθεί απέναντι στη Σέλτικ και αποκλειστεί στα play off του Champions League, πάλι θα πάει στους ομίλους του Europa, αλλά θα ξεκινήσει με εγγυημένα 10 εκατ. ευρώ (συν όσα θα πάρει από τη συμμετοχή στους ομίλους)! Τα 5 που είναι τα στάνταρ και άλλα 5 που θα εισπράξουν φέτος οι ομάδες που θα αποκλειστούν ένα βήμα πριν τους ομίλους, δηλαδή, στα play off.

Και, βέβαια, αν καταφέρει να φτάσει μέχρι τους ομίλους, θα ξεκινήσει από τα 20 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια, η ρεβάνς που θα δώσει την Τρίτη η ΑΕΚ είναι ένα παιχνίδι αξίας μίνιμουμ 5 εκατ. ευρώ. Όπως το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για το ματς του ΠΑΟΚ στη Μόσχα. Δεδομένα και οι δύο ομάδες, που στο παρελθόν έχουν περάσει αμφότερες δύσκολες στιγμές, έχουν αυτή τη στιγμή πολύ ισχυρές οικονομικά διοικήσεις. Δεν καθορίζεται η ευημερία τους (πόσω μάλλον η επιβίωσή τους) από αυτά τα χρήματα. Όμως, πέραν του ότι... ποτέ κανέναν δεν χάλασε να πάρει λεφτά, και οι δύο χρειάζονται να αυξήσουν τα έσοδά τους, λόγω και του περιβόητου Financial Fair Play.

Επιστρέφοντας στην ΑΕΚ και το ματς με τη Σέλτικ, η ατυχία δεν λέει να την αφήσει ήσυχη εν όψει της κρίσιμης ρεβάνς (ας ελπίσουμε να της δώσει κάτι πίσω με απρόσμενη επιστροφή Μάνταλου). Χθες βγήκε νοκ άουτ και ο Μπογέ. Με έναν τραυματισμό «ύπουλο», όπως είναι αυτός του συνδρόμου κοιλιακών, που ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα τον αφήσει έξω. Αν θα είναι δυο τρεις εβδομάδες ή ένας μήνας ή περισσότερο. Στην ΑΕΚ είναι αισιόδοξοι ότι το πρόβλημά του δεν είναι και τόσο μεγάλο. Όμως, δεδομένα αυτός ο τραυματισμός είναι μεγάλο πλήγμα.

Στην σκέψη της ΑΕΚ ήταν έτσι κι αλλιώς η απόκτηση ενός χαφ και ενός εξτρέμ. Όλα έδειχναν, δηλαδή, ότι σε κάθε περίπτωση θα έκανε ακόμη μια προσθήκη μεσοεπιθετικά μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όμως, δεν είναι απίθανο η εξέλιξη με τον Μπογέ να αλλάξει τα δεδομένα. Να επηρεάσει την εξέταση των στόχων της. Να την κάνει, δηλαδή, να εστιάσει σε παίκτες που έχουν αγωνιστική ετοιμότητα και δεν θα χρειαστούν χρόνο για να προσφέρουν λύσεις. Θα δούμε. Τη δεδομένη στιγμή οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμη.

Σήμερα το μεσημέρι η ΑΕΚ ολοκλήρωσε και μια μεταγραφή... εκτός προγράμματος. Αυτή του Πέντρο Βίτορ. Η υπόθεση του Βίτορ «γεννήθηκε» την ημέρα που έκλεινε στην ΑΕΚ ο Άλεφ. Οι εκπρόσωποι της Elenko Sport μίλησαν γι' αυτόν στους ανθρώπους της ομάδας. Τους είπαν ότι έχουν στο πελατολόγιό τους ένα ταλέντο που δεν έχει πάρει στο κλαμπ του (Σπορτ Ρεσίφε) την ευκαιρία που περίμενε και θα μπορούσε να έρθει με ελάχιστο κόστος, ως μια επένδυση στο μέλλον. Η ΑΕΚ δεν είχε να χάσει απολύτως τίποτα και -εύλογα- αποφάσισε να προχωρήσει τη μεταγραφή, έχοντας στο μυαλό της ως πιθανότερο σενάριο το να δώσει για τη φετινή σεζόν τον παίκτη ως δανεικό σε κάποια ομάδα.

Κι εδώ συναντάμε το... παράδοξο της υπόθεσης. Αν η ΑΕΚ είχε πλασάρει ως μεταγραφή στην οποία πιστεύει πολύ τον Βίτορ, θα είχε ακούσει τα απίστευτα για τον... αχαρτογράφητο νεαρό που τον ψώνισε από το πουθενά. Τώρα που έγινε εξ αρχής γνωστό ότι τον αποκτά ως επένδυση και ότι πιθανότατα θα τον δώσει δανεικό, διάβασα δεκάδες μηνύματα του στιλ «ακόμη δεν τον είδαμε τον άνθρωπο, θα τον δώσουμε δανεικό;», «τι θα πάθουμε να του δώσουμε μια ευκαιρία;» κι άλλα τέτοια. Απλά το αναφέρω ως... τροφή για σκέψη. Έτσι κι αλλιώς η όποια απόφαση της ΑΕΚ θα παρθεί εντός των ημερών.

Για την ιστορία πάντως, όταν τον Μάιο του 2007 η ΑΕΚ είχε πάρει από τη Βραζιλία τον Έντσον Ράμος, στα 21 του εκείνος, θυμάμαι στην εφημερία ΕΝΩΣΗ που ήμουν τότε κάναμε δυο τρεις μέρες για να καταφέρουμε να βρούμε φωτογραφία του(!). Αλλά σε εκείνη την εξαιρετική σεζόν για την ΑΕΚ, με το ρόστερ που είχε τότε, ο Ράμος έκανε 38 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και θυμόμαστε ακόμη την... αυτοκτονία που έκανε η ομάδα με τον Βραζιλιάνο, όταν τον επόμενο χρόνο συμφώνησε να τον πουλήσει στην Μότζι Μιρίμ όσο τον είχε αγοράσει (350.000 ευρώ) και λίγες μέρες αργότερα οι Βραζιλιάνοι τον πούλησαν στην Μπόνιοντκορ με 2 εκατ. ευρώ!

Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι είναι δεδομένο πως ο Βίτορ... θα βγει Ράμος. Όμως, δεν είναι επίσης δεδομένο ότι ένας παίκτης που ήρθε στα 20 του χρόνια από τη Βραζιλία δεν μπορεί να βγει καλή επένδυση επειδή «αν ήταν θα τον είχαν βρει οι Βραζιλιάνικες ομάδες πιο πριν». Είναι μια υπόθεση που δεν έχει κανένα απολύτως ρίσκο για την ΑΕΚ και θα δούμε με το χρόνο πώς θα εξελιχθεί...

sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.