Header Ads


Απέμενε πια μόνο η στέψη για την ΑΕΚ (video)

Απέμενε πια μόνο η στέψη για την ΑΕΚ (video)


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 05 Μαρτίου 1978: ΑΕΚ-ΠΑΟ 2-0


Η ΑΕΚ του 1978, η πιο ισχυρή ΑΕΚ όλων εποχών με κατάκτηση νταμπλ και με ένα ρόστερ που μπορούσε να συγκριθεί ακόμα και με τα καλύτερα της Ευρώπης, βίωνε ως πολύ... τυπική διαδικασία ακόμα και τις νίκες στα κλασικά ντέρμπι. Ένα από αυτά ήταν και το ματς με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια, το οποίο η ΑΕΚ κέρδισε με 2-0 και επιβεβαίωσε ότι δεν είχε κανένα αντίπαλο στον ελληνικό χώρο εκείνη την εποχή.

Με τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι στον πάγκο (στη φωτογραφία πανηγυρίζει τη νίκη εκείνης της ημέρας, περιτριγυριζόμενος από... κόσμο και κοσμάκη) και με τον Λουκά Μπάρλο να καθοδηγεί διοικητικά τον σύλλογο, η ΑΕΚ είχε ήδη επτά βαθμούς διαφορά από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και ήθελε να διατηρήσει τα κεκτημένα της στον αγώνα με τον νταμπλούχο 1977 Παναθηναϊκό για την 24η αγωνιστική. Ένα μήνα νωρίτερα τον είχε αποκλείσει από το Κύπελλο, νικώντας τον 1-0 στη Λεωφόρο με γκολ του Μπάγεβιτς, και αυτή τη φορά ήθελε να τον... αποκλείσει και από το πρωτάθλημα, αφού με νίκη της ΑΕΚ οι επτά βαθμοί της διαφοράς τους θα γίνονταν εννέα.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο μισάωρο και έχασαν και μια καλή ευκαιρία στο 27΄με σουτ του Υφαντίδη που απέκρουσε μπροστά στη γραμμή της εστίας ο (άνθρωπος της ημέρας, όπως θα δούμε και πιο κάτω) Γιάννης Μουσούρης. Στη συνέχεια, όμως, η ΑΕΚ ισορρόπησε και έφτασε στο πρώτο γκολ στο 50', με πέναλτι που εκτέλεσε ο Κύπριος εξτρέμ Τάσος Κωνσταντίνου, μετά από ανατροπή του ίδιου από τον συνεπώνυμό του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Βασίλη Κωνσταντίνου.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού αμφισβήτησαν την παράβαση και, για να τους εξευμενίσει ο διαιτητής Τσουκαλαδέλης, ευνοούσε τους φιλοξενούμενους σε κάθε ευκαιρία. Αποκορύφωμα ήταν η αποβολή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο 68', όταν ο επιθετικός της ΑΕΚ χτύπησε τον Οδυσσέα Βακάλη εκτός φάσης, επειδή έβρισε τη μάνα του.

Και με δέκα παίκτες, όμως, η ΑΕΚ έφτασε σε δεύτερο γκολ. Ο δεξιός οπισθφύλακας Μουσούρης (που το καλοκαίρι του 1977 είχε έρθει στην ΑΕΚ από τη Λάρισα ως επιθετικός και δεν... ξεχνούσε την τέχνη του) βγήκε στην αντεπίθεση και έκανε μια μεγάλη κούρσα που κατέληξε σε γκολ. Το πρώτο σουτ του αποκρούστηκε από τον Κωνσταντίνου, όμως το δεύτερο -σχεδόν από τη γραμμή του άουτ- κατέληξε στα δίχτυα και «κλείδωσε» τη νίκη για την ΑΕΚ που ήδη πανηγύριζε προκαταβολικά τον τίτλο.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης (65' Αρδίζογλου) Τάσος (75' Θεοδωρίδης) Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου, Μαύρος

Στις 5 Μαρτίου


5/3/39 ΑΕΚ-Εθνικός 4-2 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)
5/3/67 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0 (Α' Εθνική)
5/3/61 Πανιώνιος-ΑΕΚ 2-1 (Α' Εθνική)
5/3/89 Δόξα Δράμας-AEK 1-2 (Α' Εθνική -μεγάλη ανατροπή στην τελική ευθεία για τον τίτλο με τα γκολ του Μανωλά και του Σαββίδη)
5/3/95 ΑΕΚ-Εθνικός 2-1 (Α' Εθνική)
5/3/00 ΑΕΚ-Πανηλειακός 1-0 (Α' Εθνική)
5/3/01 Παναχαϊκή-ΑΕΚ 1-0 (Α' Εθνική -αποβολή του τερματοφύλακα Μιχαηλίδη και ήττα με γκολ του Σολάκη)
5/3/03 ΑΕΚ-Πανιώνιος 4-2 (Κύπελλο Ελλάδας -μεγάλη ανατροπή από 0-2 και πρόκριση στα ημιτελικά)
5/3/06 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0 (Α' Εθνική -η ΑΕΚ έχασε το ντέρμπι της δεύτερης θέσης, αλλά τελικά πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ)
5/3/98 ΑΕΚ-Λοκομοτίβ Μόσχας 0-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων - η αποβολή Μανωλά καταδίκαζε την ΑΕΚ να πάει χωρίς αυτόν στη ρεβάνς)
5/3/08 ΑΕΚ-SKODA Ξάνθη 3-0 (Α' Εθνική -εξ αναβολής αγώνας που είχε μετατεθεί λόγω χιονιού)




Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.