Header Ads


Η πρώτη πράξη του πιο μεγάλου έπους (video)

Η πρώτη πράξη του πιο μεγάλου έπους (video)


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 2 Μαρτίου 1977, Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς-ΑΕΚ 3-0


Η ιστορία της πιο μεγάλης ευρωπαϊκής πρόκρισης της ΑΕΚ, αυτής επί της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στον προημιτελικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77, άρχισε σαν σήμερα πριν από 41 χρόνια στο «Λόφτους Ρόουντ» με την ήττα με 3-0 από την αγγλική ομάδα, σκορ που ανατράπηκε στα πέναλτι στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ήταν μια βραδιά γεμάτη από ατυχία και αδικία, αλλά και με πλούσιο παρασκήνιο. Η ΑΕΚ που είχε φτάσει στα προημιτελικά αποκλείοντας κατά σειρά Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι και Ερυθρό Αστέρα, βρέθηκε να χάνει στο δεκάλεπτο από δύο ανύπαρκτα πέναλτι (7’, 10’) που αξιοποίησε ο Τζέρι Φράνσις, ενώ διαμαρτυρήθηκε και για οφσάιντ στο τρίτο γκολ που σημείωσε ο Μπόουλς στο 43’.

Πριν από αυτά, όμως, είχε προηγηθεί ένα διήμερο με πολλές περιπέτειες. Το πιο αστείο και συνάμα αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα ήταν το γεγονός ότι η ΑΕΚ έφτασε στο Λονδίνο και δεν ήξερε… σε ποιο γήπεδο θα έπαιζε! Η κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του «Λόφτους Ρόουντ» είχε πυροδοτήσει μια φημολογία περί πιθανής χρησιμοποίησης του Γουέμπλεϊ μία μέρα μετά, την Πέμπτη 3 Μαρτίου 1977, σε περίπτωση που το γήπεδο των ΚΠΡ αποδεικνυόταν ακατάλληλο. Φήμη που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ανυπόστατη, αφού ο αγγλικός σύλλογος δεν έκανε ποτέ κανένα σχετικό επίσημο αίτημα στην ΟΥΕΦΑ. Αλλά και η ΑΕΚ δεν γνώριζε τίποτα.

Παρ’ όλα αυτά, η ΚΠΡ παρουσίασε την ΑΕΚ ως υπαίτια της μη χρησιμοποίησης του Γουέμπλεϊ, παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός σύλλογος θα προτιμούσε μεγαλύτερο γήπεδο, αφού θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των 6-7 χιλιάδων Ελλήνων φιλάθλων που βρίσκονταν στο Λονδίνο και που στο «Λόφτους Ρόουντ» θα έπρεπε να… βολευτούν με χίλια εισιτήρια, τα οποία είχαν φτάσει να πωλούνται ακόμα και 30 λίρες. Όσο κοστίζει δηλαδή σήμερα, τέσσερις δεκαετίες μετά, ένα φθηνό εισιτήριο σε αγώνα Πρέμιερ Λιγκ! Και μιας και μιλήσαμε για λεφτά, να πούμε ότι το πριμ πρόκρισης για κάθε παίκτη της ΑΕΚ ήταν 120 χιλιάδες δρχ: 70 από τον πρόεδρο της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλο και 50 από τον εφοπλιστή Χάρη Δημητρίου.

Ο κακός αγωνιστικός χώρος ήταν σοβαρό θέμα. Ο Δανός διαιτητής Αμούντσεν πήγε την παραμονή του αγώνα και έκανε αυτοψία, διαπιστώνοντας ότι μπορούσε να παιχθεί ποδόσφαιρο. Το ίδιο βράδυ, όμως, ο προπονητής της ΚΠΡ Ντέιβ Σέξτον απαγόρευσε να «πατήσουν» οι Ελληνες παίκτες το γήπεδο του αγώνα για προπόνηση, όπως απαιτούν οι σχετικοί κανονισμοί. Ο ομόλογός του της ΑΕΚ Φράντισεκ Φάντρονκ έγινε έξαλλος, έστησαν έναν άγριο τηλεφωνικό καυγά και στο τέλος η ελληνική πλευρά πέτυχε να της διατεθεί το γήπεδο, το οποίο, όμως, απεδείχθη ακατάλληλο ακόμα και για προπόνηση!

Ένα εικοσιτετράωρο μετά, τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα. Ο αγώνας άρχισε κανονικά, αλλά στο 10’ το σκορ ήταν 2-0 από τα δύο κτυπήματα πέναλτι του Τζέρι Φράνσις, κατόπιν σχετικών… ανακαλύψεων του διαιτητή σε μαρκαρίσματα του Πέτρου Ραβούση στον Μπόουλς και του Λάκη Νικολάου στον Γκίβενς. Η ΑΕΚ κατάφερε να ισορροπήσει και να αντιδράσει, όμως στο 43’ δέχθηκε και τρίτο γκολ με σκόρερ τον Μπόουλς μετά από σέντρα του Τόμας που βρήκε την ελληνική ομάδας... εντελώς αλλού.

Το σκορ δεν άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο, αν και θα μπορούσε να έχει γίνει αυτό στο 81’, όταν ο Θωμάς Μαύρος ανατράπηκε στην αντίπαλη περιοχή. Ο Αμούντσεν δεν είδε πέναλτι…

Μετά τον αγώνα, ο Λουκάς Μπάρλος ήταν έξαλλος με τον διαιτητή, ενώ αρνητικά σχόλια είχαν και οι παίκτες της ΑΕΚ. Μάλιστα είχαν γραφτεί και ρεπορτάζ στον ελληνικό τύπο τις επόμενες μέρες για «περίεργη» συνάντηση του διαιτητή με τον πρόεδρο της ΚΠΡ στο γραφείο του δεύτερου στο γήπεδο την παραμονή του αγώνα.

Παρά το 3-0, όμως, η ελληνική πλευρά δεν έχανε τις ελπίδες της, αφού  το σκορ ήταν εντελώς πλασματικό. Η δήλωση του αμυντικού Στέφανου Θεοδωρίδη ότι «αν βάλουμε ένα γκολ στην αρχή, όλα γίνονται» έμελλε να αποδειχθεί προφητική, αφού στη ρεβάνς δύο εβδομάδες αργότερα γράφτηκε ένα μοναδικό ποδοσφαιρικό έπος.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας,  Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Λ.Παπαδόπουλος (56’ Τάσος) Παπαϊωάννου, Μαύρος. 


Στις 2 Μαρτίου

2/3/49 ΑΕΚ-Αθηναϊκός 5-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας –ο Αθηναϊκός κράτησε το 0-0 για 41 λεπτά, αλλά δέχθηκε το γκολ από τον Λάκη Εμμανουηλίδη και στη συνέχεια κατέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο)

2/3/58 ΑΕΚ-Πανιώνιος 2-0 (Α’ Εθνική –επεισοδιακός αγώνας που κρίθηκε στο τρίλεπτο 75’-78’ με τα γκολ των Σταματιάδη και Κανάκη)

2/3/60 ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-0 (Κύπελλο Ελλάδας –δύσκολη νίκη με γκολ του Ανδρέα Σταματιάδη)

2/3/69 AEK-Ολυμπιακός 0-1 (Α’ Εθνική –ήττα στο 85’ με γκολ του Σιδέρη μετά από λάθος του Μπαλόπουλου)

2/3/75 AEK-Παναχαϊκή 3-1 (Α’ Εθνική –δύο γκολ ο Βάγκνερ από ημίχρονο και ένα ο Αρδίζογλου στο δεύτερο)

2/3/80 ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 (Α’ Εθνική –λύτρωση στο 84’ με κεφαλιά του Λάκη Νικολάου, ενώ στο 17’ ο Μπάγεβιτς είχε χάσει την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ με κτύπημα πέναλτι)

2/3/86 Λάρισα-AEK 2-0 (Α’ Εθνική –ήττα με τα χέρια κάτω από μία πολύ ανώτερη ΑΕΛ)

2/3/94 Αρης-ΑΕΚ 0-0 (Κύπελλο Ελλάδας - πρώτο βήμα πρόκρισης σε τελικό μετά από 11 χρόνια)

2/3/97 Απόλλων-ΑΕΚ 1-2 (Α’ Εθνική –γκολ λύτρωση από τον Ντέμη λίγο πριν τη λήξη)

2/3/03 ΑΕΚ-ΟΦΗ 3-1 (Α’ Εθνική –επεισοδιακό ματς, λόγω της κόντρας μερίδας οπαδών με τον τότε προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς)

2/3/08 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-1 (Α’ Εθνική –προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός με τον Πόστιγκα και ισοφάρισε με πέναλτι ο Ριβάλντο)

2/3/11 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0  (Κύπελλο Ελλάδας –πρώτο βήμα πρόκρισης στον τελικό, η οποία θα ερχόταν με το γκολ του Δέλλα στην Τούμπα)

Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.