Header Ads


Unlabelled Βασιλειάδης: Βαθιά μου πεποίθηση ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει το Πρωτάθλημα

Βασιλειάδης: Βαθιά μου πεποίθηση ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει το Πρωτάθλημα


Ο υφυπουργός αθλητισμού εξέφρασε την πίστη του πως οι ερυθρόλευκοι θα κατακτήσουν τον τίτλο. Τι είπε γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.


Συνέντευξη στην ιστοσελίδα gazzetta.grκαι τη συνάδελφο Αργυρώ Γιαννουδάκη παραχώρησε ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Αναφερόμενος στο ποδόσφαιρο μίλησε για την απαγόρευση μετακίνηση οπαδών, τη συνεργασία του με την ΕΠΟ και εξέφρασε την πίστη του ότι ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όσα είπε για το ποδόσφαιρο;

Εγώ είμαι ΑΕΚ και ο γιος μου Ολυμπιακός, θα πάω εγώ ποτέ στο γήπεδο με το παιδί μου;

Ναι... Να δείτε το Ολυμπιακός – ΑΕΚ;

Ή το ΑΕΚ – Ολυμπιακός, με τα κασκόλ μας ας πούμε!

Και να καθίσετε και μαζί και να βγείτε ζωντανοί;

Ναι, βασικό να βγούμε ζωντανοί!

Ο χώρος του ποδοσφαίρου έγινε ένα χώρος επιδίωξης αλλότριων συμφερόντων. Αυτό θα αλλάξει. Δεν ξέρω και δεν είμαι αισιόδοξος για το πόσο σύντομα θα μπορούν οπαδοί δύο ομάδων να βλέπουν στην ίδια κερκίδα, αυτό είναι και κοινωνικό ζήτημα. Στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει να μιλάμε. Πολιτικά πάμε να συζητήσουμε και θα πλακωθούμε.

Θεωρείτε ότι η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών λύνει το πρόβλημα; Αρχικά όταν ξεκίνησαν τα βίαια επεισόδια είδαμε ξεχωριστές κερκίδες. Δεν λειτούργησε. Στη συνέχεια, είδαμε την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, το οποίο ούτε αυτό βλέπω να λειτουργεί.

Όταν δεν υπάρχουν οπαδοί δεν είναι εύκολο να παίξουν και ξύλο μεταξύ τους.

Απ' έξω…

Οι απαγορεύσεις γενικά είναι μία έμμεση αναγνώριση αποτυχίας. Κι εγώ δεν είμαι ευτυχισμένος κάθε φορά που υπογράφω μία απαγόρευση, με εισήγηση βέβαια, της αστυνομίας, της ΔΕΑΒ και της διοργανώτριας αρχής.

Όταν εγώ έχω τρεις εισηγήσεις δεν μπορώ να κάνω ότι μου κατέβει στο κεφάλι. Εδώ νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο. Πρέπει να μεταφερθεί πλήρως η ευθύνη για την τήρηση της τάξης εντός της ιδιωτικής εγκατάστασης του γηπέδου στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.

Αυτό προβλέπεται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο;

Το επεξεργαζόμαστε με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και όχι μόνο. Έχουμε φτιάξει μία ομάδα εργασίας. Τί σκεφτήκαμε; Ότι αν κάτσουμε τα δύο υπουργεία και συσκεφτούμε μεταξύ μας, στο τέλος της ημέρας θα έχουμε πάλι ένα ευχολόγιο. Φωνάξαμε λοιπόν, ειδικούς, τους υπεύθυνους ασφαλείας της UEFA, τους αντίστοιχους από το συμβούλιο της Ευρώπης, με βάση και τη σύμβαση του υπάρχει για τα θέματα ασφαλείας των γηπέδων, Άγγλους εισαγγελείς και Έλληνες ειδικούς.

Με σκοπό μετά την κρίση της χώρας μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης - η οποία δεν θα είναι καλή και το ξέρουμε αυτό, γιατί ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα -, να κάνουμε τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Δυστυχώς αυτή η διαδικασία πήγε πίσω. Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε ξεμπερδέψει το Σεπτέμβριο. Βγήκε ένα προσχέδιο κειμένου πορισματικού, 6-7 Δεκέμβρη πέρασε η κρίση της Ελλάδας και τώρα περιμένουμε την τελική αξιολόγηση. Με βάση αυτή θα προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις που χρειάζεται. Φτιάχνουμε λοιπόν καινούριο πλαίσιο, του οποίου οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές είναι αυτές.

Αστυνόμευση δηλαδή από τις ΠΑΕ, για το ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει, τί κάνει, με πολύ αυστηρά πρόστιμα. Θέλει συνεργασία και με την ΕΠΟ, εκτός από τα χρηματικά να υπάρχουν και άλλα τα οποία πονάνε περισσότερο, θέματα βαθμολογικά. Είδατε πώς εξαφανίστηκαν τα βεγγαλικά από τα γήπεδα μας ξαφνικά... Όταν έπεσε η πρώτη τιμωρία και κατάλαβαν ότι ξέρεις εδώ υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο.

Γιγαντώθηκε λόγω της ατιμωρησίας;

Είναι προφανές ότι ήταν από τα βασικά προβλήματα. Και είναι και το κέρδος που είχαμε από όλη αυτή τη διαδικασία και την αποδοχή από μέρος της UEFA και της FIFA, των τακτικών δικαστών μέσα στα όργανα του ποδοσφαίρου.

Είναι σημαντικό, είναι μία από τις πολλές μικρές νίκες που έχουμε κάνει, προκειμένου να έλθουμε σε μία κανονικότητα. Η νέα διοίκηση της ΕΠΟ, εξαιρετική και ο νέος πρόεδρος, Βαγγέλης Γραμμένος, εξαιρετικός, έχω την καλύτερη άποψη.

Πως είναι η συνεργασία σας;

Εμείς οι δικηγόροι έχουμε έναν κώδικα επικοινωνίας, λίγο πιο περίεργο, βρίσκουμε μία άκρη μεταξύ μας. Θεσμικά και θα τσακωθούμε εκεί που χρειάζεται και θα έρθουμε σε σύγκρουση εκεί που χρειάζεται και θα τον βοηθήσω ως πολιτική ηγεσία όπου χρειαστεί. Αυτά κρίνονται καθημερινά. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην ΕΠΟ και πολύ πιο γρήγορα.

Το φετινό το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, θεωρείται ότι έχει σχέση με την πορεία της κάθαρσης που επιχειρείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Ισχύει. Όλα έχουν σχέση! Αλλά για να μην ευλογώ τα γένια μου, βλέπουμε ότι έχει πέσει το επίπεδο των μεγάλων, έχει ανέβει το επίπεδο των μικρών, έχουν περιοριστεί τα διαιτητικά λάθη, μολονότι υπάρχουν ακόμη και πολλές φορές είναι μεγάλα.

Έχω την αίσθηση ότι αν επιμείνει και κινηθεί γρήγορα η ΕΠΟ και με την δική μας την αρωγή και έρθει το videoassistancereferee αυτά θα μειωθούν ακόμα περισσότερο για να φύγουν οι σκιές. Είναι σημαντικό για να έρθουμε σε ένα κλίμα κανονικότητας και για να γυρίσει και ο κόσμος στο γήπεδο να φύγουν οι σκιές. Δεν έχει σημασία αν είναι κάτι στημένο ή όχι, το θέμα είναι τί πιστεύεις.

Φέτος γίνεται εξαιρετικό πρωτάθλημα και ευτυχώς μέχρι σήμερα η διαιτησία δεν είναι στο επίκεντρο, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Μολονότι κάνει λάθη. Βλέπω όμως ότι υπάρχουν τιμωρίες, δηλαδή ο Περέιρα κάνει αυτό για το οποίο ήρθε, έκοψε παράγοντες της ΕΠΟ. Θέλει να λειτουργεί καλά. Όλοι κρίνονται.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η ανομία εντός γηπέδων ήταν κάτι που βόλευε τους πολιτικούς, γιατί δημιουργούσε μία βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνίας. Πιστεύετε ότι ισχύει αυτό;

Δεν θα ήθελα να το θέσω έτσι. Μπορούν τα γεγονότα βίας να λειτουργούν ως βαλβίδα εκτόνωσης μίας έντονης κοινωνικής περιόδου...

Το «ασ' τους να τα σπάσουν στο γήπεδο να μην πάνε στη Βουλή» το έχετε ακούσει φαντάζομαι;

Όταν ο κόσμος νιώσει ότι πρέπει να πάει να τα σπάσει στη Βουλή θα πάει. Είτε έχεις το γήπεδο αφημένο ή όχι, όταν υπάρχουν κοινωνικές διεργασίες και ένταση αυτό δεν ανακόπτεται από κανέναν και με κανένα τέχνασμα.

Με τη διαφορά ότι στο γήπεδο υπάρχει μία «ελευθερία» στο να εκτονωθούν στο γήπεδο, ενώ στη Βουλή υπάρχει αστυνόμευση, μέτρα καταστολής, που δεν θα επιτρέψουν την εκτόνωση.

Δεν θα το έλεγα. Μέσα στα γήπεδα για να μην είμαστε και ισοπεδωτικοί. Αν εξαιρέσουμε τον τελικό του Κυπέλλου - που κάνει για χίλια, αλλά δεν έχει σημασία να τα αναλύσουμε τώρα-, δεν έχουμε μεγάλα επεισόδια.

Η βία στους αθλητικούς χώρους, ο τρόπος που οργανώθηκε και δομήθηκε, ο τρόπος που λειτουργούν οι ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, είναι ως «πλυντήριο» για τα συμφέροντα του εκάστοτε επιχειρηματία. Διαχρονικά, για να μην κατηγορώ και φωτογραφίζω έναν συγκεκριμένο τώρα, όλους όσους εξέθρεψαν αυτά τα καλοπαιδα μπορείς να τους φωτογραφίσεις.

Δεν είναι αποτέλεσμα τόσο πολιτικών εξελίξεων όσο κοινωνικών και οικονομικών. Δεν είναι ότι ήθελε η εκάστοτε κυβέρνηση να είναι έτσι, αλλά βόλευε τους X επιχειρηματίες για να κερδίσουν άλλα πράγματα σε άλλους τομείς της δουλειάς και της κοινωνικής τους δραστηριότητας.

Αφού κινδυνεύεις να τιμωρηθείς γιατί τους αφήνεις; Γιατί δίνεις εισιτήρια; Ποιος έδωσε εισιτήρια σε αυτά τα καλόπαιδα στο Βόλο;

Τις ζημιές που προκλήθηκαν στο γήπεδο ποιος θα τις πληρώσει;

Θεωρητικά η διοργανώτρια αρχή, δεν ξέρω αν έχει κινηθεί εναντίον των ομάδων. Υπόλογος είναι αυτός που κάνει την εκδήλωση. Ο συμβαλλόμενος ήταν η ΕΠΟ, τώρα αν κινηθεί κατά των υπαιτίων και αποδείξει ότι ήταν υπαίτιοι και ότι δεν έχει κάνει και η ίδια σφάλματα…

Έχει γίνει αυτό;

Δεν το γνωρίζω ακόμα.

Παρότι το φετινό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και έχει σασπένς ο κόσμος δεν πάει στο γήπεδο…

Έχει πέσει το επίπεδο του θεάματος, είναι και η οικονομική κρίση. Δεν είναι απλό να πάει μία οικογένεια στο γήπεδο ή ο άνεργος νέος. Όταν μπορείς σπίτι σου να δεις έναν μεσαίου βεληνεκούς ομάδων ματς της PremierLeague ή της ισπανικής λίγκας, για ποιο λόγο να πας να δεις ένα ελληνικό ματς, που φοβάσαι μην σε πιάσει και κανένα καλόπαιδο και σε καταχεριάσει;

Όμως, εγώ θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, αν καταφέρουμε και κρατήσουμε αυτό το επίπεδο και δεν έχουμε σκιές αυτή τη σεζόν, η επόμενη θα είναι καλύτερη. Ο κόσμος είναι ακόμα δύσπιστος, λογικά. Του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερα.

Η αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος, θα είχε όφελος εκτός το προφανές των επιχειρηματιών και για τον ελληνικό αθλητισμό;

​Εγώ θα έλεγα καταρχήν για την ελληνική οικονομία. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το ποδόσφαιρο καταλαμβάνει ένα σοβαρό ποσοστό του ΑΕΠ. Ακόμα και σε εμάς τα χρόνια της ευμάρειας αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε αντίκτυπο στο 2-2.5% του ΑΕΠ.

Άρα ναι, σαφώς πιστεύω ότι θα έχουμε θετικό αντίκτυπο. Αυτό το βλέπουμε και στα μικρά αθλήματα. Κάθε φορά που βλέπουμε έναν Ολυμπιονίκη από ένα άθλημα που δεν ασχολούμασταν παλιότερα βλέπουμε ότι τα παιδιά επηρεάζονται, ασχολούνται με αυτό το άθλημα.

Στην ιστιοπλοΐα ας πούμε. Εγώ το καλοκαίρι σοκαρίστηκα από τα καμπς που έγιναν -γιατί πήγα και τα δικά μου παιδιά-, από το πόσα παιδιά πάνε να ασχοληθούν με τη θάλασσα. Είναι σημαντικό για το δικό μας το λαό να ασχολείται με τη θάλασσα και να μάθει να κολυμπάει, είναι ένα πρόγραμμα που το δουλεύουμε ως ΓΓΑ. Είναι αδιανόητο οι Έλληνες να πνίγονται στη θάλασσα, γι αυτό έχουμε ξεκινήσει μαθήματα αποφυγής πνιγμού, για τα παιδιά της τρίτης δημοτικού σε πρώτη φάση, για τρίτη χρονιά τώρα.

Ματώνουμε κάθε χρόνο για να το κάνουμε αυτό, κοστίζει 300.000 το χρόνο, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρούμε κάθε χρόνο τα χρήματα και είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι ΕΣΠΑ. Δημιουργούμε δομές για να μείνουν αυτή είναι η φιλοσοφία μας γενικότερα.

Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα φέτος;

Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι θα το πάρει ο Ολυμπιακός.

Ωστόσο, μερίδα φιλάθλων του Ολυμπιακού δεν θα σας πολυσυμπαθεί...

Αν με συμπαθούσαν και όλοι θα σήμαινε ότι κάτι δεν κάνω κάτι καλά. Δεν με απασχολεί, εγώ κάνω αυτό που πρέπει . Προσπαθώ να διασφαλίσω στο μέτρο που μπορώ ισονομία όλων έναντι όλων, παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο αυτό καθ' αυτό και την αξιοπιστία και νομίζω ότι μετά την κατάκτηση αυτού του πρωταθλήματος, δεν θα μπορεί ξανά κανείς να πει τίποτα. Κάνω πλάκα τώρα.

Θεωρούν ότι μεροληπτείτε εις βάρος του Ολυμπιακού.

Κοιτάξτε, έχεις δύο επιλογές: ή να πολιτεύεσαι για να γίνεις αρεστός ή για να έχεις αποτέλεσμα. Όχι δεν νομίζω ότι μεροληπτώ, αυτό είναι αστείο. Με αφορμή τι; Τις απαγορεύσεις μετακίνησης οπαδών; Ό,τι απαγορεύσεις τρώνε όλοι, τρώει και ο Ολυμπιακός. Τώρα με τον Πλατανιά αυτό που έγινε, έχουμε το προηγούμενο από πέρυσι.

Ορθά εισηγήθηκαν να υπάρχει απαγόρευση. Εγώ σας λέω πώς είναι προς το συμφέρον του Ολυμπιακού. Αν βρισκόταν ένας προβοκάτορας να προκαλούσε τον κόσμο και να γίνονταν επεισόδια στην Κρήτη, ο Ολυμπιακός θα τιμωρείτο, έτσι δεν είναι;

Ποιον προστατεύουμε λοιπόν, με δεδομένο το κλίμα που υπήρχε ανάμεσα στις δύο ομάδες, μετά τα περσινά τα όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν, δεν έχει σημασία τι έγινε, αλλά έχουμε αυτό το δεδομένο. Και με το νέο ποινολόγιο τί σημαίνει τιμωρία; Και αφαίρεση βαθμών.

Ποιον προστατεύεις λοιπόν; Όλες τις ομάδες προστατεύουμε στο τέλος της ημέρας. Και δεν ισχύει εν προκειμένω με τον Ολυμπιακό, αλλά με άλλες ομάδες συζητάμε κιόλας, άσχετα με το ότι κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Την αναλαμβάνω εγώ, δεν έχω πρόβλημα!

Δεν έχω πρόβλημα να γίνομαι δυσάρεστος, αρκεί να είναι προς μία σωστή και λογική κατεύθυνση. Σας λέω ξανά, ούτε εμένα μου αρέσουν οι απαγορεύσεις, γιατί έχω υπάρξει οπαδός, πήγαινα και πηγαίνω στο γήπεδο, είναι ξενέρωτο να μην υπάρχουν οπαδοί και από τις δύο ομάδες, είναι πρόβλημα να μην μπορείς να δεις την ομάδα σου όπου θέλεις, γι αυτό θα φτιάξουμε ένα πλαίσιο και ο καθένας θα αναλαμβάνει την ευθύνη του.

Η αστυνόμευση θα λύσει το πρόβλημα δηλαδή;

Θα γίνει ότι γίνεται σε όλη την Ευρώπη και στα ματς του ChampionsLeague. Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό δηλαδή, δεν θα είναι κανένα νομοθέτημα που θα λες: «Πώς το σκέφτηκε αυτός!» Αστεία πράγματα. Νομοθετούμε την κοινή λογική, την κανονικότητα.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο νομικό πλαίσιο της ΕΠΟ και στο καταστατικό, τι πανηγυρίζουμε; Ότι ισχύει ο ελληνικός νόμος; Έλα, συγχαρητήρια, που το 2017 ισχύει ο ελληνικός νόμος, είναι τρέλα αυτό το πράγμα. Ή το να πούμε ότι την ευθύνη για μία διοργάνωση την έχει ο διοργανωτής, την έχει ο οικοδεσπότης ή αυτός που μεταφέρει τους οργανωμένους είναι απλά πράγματα. Την ευθύνη για το ποιος μπαίνει σε ένα θέατρο ποιος την έχει, αστυνομικούς βάζεις για ταξιθέτες;

Θεωρείτε ότι αν εφαρμοστούν οι νόμοι τα επόμενα δύο χρόνια θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση οπαδών;

Θέλω και για μένα θα είναι το ιδανικό σενάριο την επόμενη σεζόν να επιτρέπεται. Με αυτούς τους όρους όμως.

Και να δούμε μετά ποιος δεν θα θέλει την οργανωμένη μετακίνηση. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι.

Μπορεί να φέρουμε το νέο νόμο και σε τρεις μήνες να τρέχουμε να βάζουμε καινούριες απαγορεύσεις. Εκεί θα κριθούμε όλοι, αλλά έχω την αίσθηση ότι αν είναι σφικτό το πλαίσιο ποινής και αν υπάρχουν και σοβαρές ποινές από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν θα αποτύχει.

Ποινές οι οποίες θα εφαρμόζονται…

Οι δικαστές δείχνουν ότι εφαρμόζονται αυτές οι ποινές. Οι δικαστές με τα προβλήματα τους που έχουν –και ξέρετε ότι η κυβέρνηση μας δεν έχει και ειδυλλιακές σχέσεις με την ελληνική δικαιοσύνη- είναι το εχέγγυο της δημοκρατίας.

Πολλώ δε μάλλον στο χώρο του ποδοσφαίρου όσο προβληματική και να είναι η λειτουργία της, σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν είναι πολύ πολύ καλύτερη. Και αυτό το βλέπουμε! Νομίζω ότι είμαστε σε μία φάση που όλοι φοβούνται τον αθλητικό δικαστή.

Είδαμε τι αντανακλαστικά έδειξε με την υπόθεση Χιμένεθ. Φωνάζει η ΑΕΚ… Όπως τα ίδια αντανακλαστικά δείχνει για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Και πολλές φορές, καμία φορά και με αίτημα δικό μου χωρίς να παίρνει δημοσιότητα.

Σας το λέω όμως ότι έχουν περάσει όλοι το κατώφλι του εισαγγελέα, είτε με αυτεπάγγελτη παρέμβαση, είτε μετά από δική μας γνωστοποίηση στον εισαγγελέα συμπεριφορών οι οποίες είναι προβληματικές, ως οφείλουμε ως Πολιτεία.

*aek365.com
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.