Header Ads


Unlabelled Πού χάθηκες κι εσύ, Βάλτερ Σεντένο;

Πού χάθηκες κι εσύ, Βάλτερ Σεντένο;


Η στήλη "Πού χάθηκες κι εσύ;" επιστρέφει και αναζητά τα ίχνη του Βάλτερ Σεντένο, ο οποίος έπαιξε για μια σεζόν στην ΑΕΚ και πλέον είναι προπονητής στην ομάδα "Ελλάδα" στην Κόστα Ρίκα. 


Το Sport24.gr μίλησε μαζί του, καθώς και με τον Μαουρίτσιο Ράιτ. Η άποψή τους για τον Μάκη Ψωμιάδη, με τον οποίον συνυπήρξαν στην Ένωση.

Μπορεί να μην αγωνίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ΑΕΚ, όμως άφησε την δική του "σφραγίδα" στον ένα χρόνο που έμεινε στη χώρα μας, φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα. Και πώς να μην ισχύει κάτι τέτοιο για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος σκόραρε σε "Σαντιάγο Μπερναμπέου" και "Ολίμπικο", σε δυο ιστορικά και σπουδαία αποτελέσματα της Ένωσης στο Champions League την αγωνιστική περίοδο 2002-03.

Ο λόγος για τον Βάλτερ Σεντένο, ο οποίος μπαίνει στα ραντάρ της στήλης "Πού χάθηκες κι εσύ;". Τον αναζητήσαμε μέσω του συναδέλφου μας και άριστου γνώστη της ισπανικής γλώσσας, Βασίλη Τεμπέλη, συνομιλήσαμε μαζί του, καθώς και με τον συμπατριώτη και φίλο του, Μαουρίτσιο Ράιτ, με τον οποίον συνυπήρξαν στην ΑΕΚ εκείνη την χρονιά. Ο Σεντένο υπήρξε πολύ καλός ποδοσφαιριστής και τα πήγε μια χαρά στην χώρα μας, οι Ενωσίτες έχουν καλές αναμνήσεις.





Ο Κοσταρικανός αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός, ήταν ένας παίκτης οξυδερκής, έπαιζε με πάθος, διέθετε καλή πάσα και σουτ, έβαζε γκολ και ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2002, έχοντας ένα καλό όνομα χάρη στις εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα της χώρας του, αλλά και με την εθνική του ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο που είχε διεξαχθεί στα γήπεδα της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας λίγο πριν καταφθάσει στα γήπεδά μας.

ΤΑ ΓΚΟΛ ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΕ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΡΩΜΗ

Στον ένα χρόνο που έμεινε στην ΑΕΚ, αγωνίστηκε 27 φορές με την φανέλα της και πέτυχε τέσσερα γκολ. Φυσικά, ουδείς ξεχνά εκείνο με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" για τους ομίλους του Champions League, όταν το 2-0 έγινε 2-2 με τα τέρματα του Κατσουράνη και του ίδιου. Μια στιγμή που είναι από τα highlight της ποδοσφαιρικής διαδρομής του. Μάλιστα, ο Σεντένο ήταν αυτός που εκτέλεσε το κόρνερ από το οποίο είχε προέλθει το τέρμα του "Κατσούρ" με κεφαλιά. Ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής σε εκείνη την ονειρεμένη "κιτρινόμαυρη" βραδιά.

Από 'κει και πέρα, ο Σεντένο είχε πετύχει άλλο ένα σπουδαίο γκολ στο Champions League, αυτό απέναντι στη Ρόμα στο "Ολίμπικο", όταν η ΑΕΚ πήρε το 1-1. Θυμίζουμε ότι εκείνη την σεζόν η Ένωση είχε έξι ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς και αποκλείστηκε μεν από την συνέχεια της διοργάνωσης, αλλά δεν έφυγε ποτέ από το γήπεδο με σκυμμένο το κεφάλι. Της κόστισε όμως ότι δεν πήρε κάποια νίκη, κυρίως με την Γκενκ.




Στο ελληνικό πρωτάθλημα, είχε κάνει ορισμένες πολύ καλές εμφανίσεις, αλλά στο τέλος της σεζόν αποχώρησε. Εκείνη την περίοδο, στην ηγεσία της ΑΕΚ ήταν ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος μετέπειτα αποχώρησε από την προεδρία. Στο τέλος εκείνης της σεζόν, ο Σεντένο και ο Ράιτ κατέθεσαν προσφυγή και έμειναν ελεύθεροι, διότι η ομάδα τούς χρωστούσε χρήματα. Άδοξο το τέλος της θητείας τους, διότι αγωνιστικά είχαν πάει καλά αμφότεροι και θα μπορούσαν να είχαν μείνει στην χώρα μας.

Ο ΣΕΝΤΕΝΟ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Πριν έρθει στην Ελλάδα για την ΑΕΚ, η πορεία του περιελάμβανε πρώτα απ' όλα την Μπελέν ως ποδοσφαιρική του στέγη, μια μικρή ομάδα της Κόστα Ρίκα. Το 1996 πήγε στην Σαπρίσα, την μεγαλύτερη ομάδα της χώρας. Μαζί της έκανε γνωστό το όνομά του αλλά κέρδισε και δύο πρωταθλήματα.
Η κλήση του στην εθνική για το Μουντιάλ του 2002 ήταν η επιβράβευση των καλών του εμφανίσεων με τη Σαπρίσα. Οι "Τίκος" είχαν καλή παρουσία όμως έμειναν εκτός συνέχειας στην ισοβαθμία με την Τουρκία, η οποία τερμάτισε τρίτη στην διοργάνωση. Ο Σεντένο έπαιξε και στα τρία ματς της Κόστα Ρίκα το 2002, όπως και το 2006 στην Γερμανία. Ο Σεντένο παραμένει ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική της Κόστα Ρίκα με 137 εμφανίσεις και 24 γκολ.




Μετά την ΑΕΚ επέστρεψε στη Σαπρίσα όπου έμεινε άλλα εννέα χρόνια, πανηγυρίζοντας επτά ακόμη πρωταθλήματα, καθώς και ένα Champions League Κεντρικής, Βόρειας Αμερικής και Καραϊβικής (2005). Το 2013 πήρε μετεγγραφή στη Μπαγιαμόν, όπου και έκλεισε την καριέρα του λίγους μήνες αργότερα.

Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ Η "ΕΛΛΑΔΑ"

Αφού σταμάτησε την προπονητική του καριέρα ανέλαβε προπονητής στην Πουνταρένας, ενώ η ομάδα στην οποία είναι από το 2016, είναι η "Municipal Grecia". Ναι, είναι προπονητής σε ομάδα με το όνομα "Ελλάδα", στην οποία βρίσκεται μέχρι και σήμερα, ενώ τ' όνομά του παίζει δυνατά για την κορυφαία δύναμη στην Κόστα Ρίκα, την Σαπρίσα. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα άμεσα ή έμμεσα τον ακολουθεί στην πορεία του στο ποδόσφαιρο. Αρχικά ως παίκτης στην Ελλάδα και πλέον ως προπονητής σε κλαμπ με τ' όνομα της χώρας μας.

Σημαντικό βήμα της καριέρας μου η ΑΕΚ. Με τον Μάκη είχα μια φυσιολογική σχέση, ήθελε να με κάνει αρχηγό

Πρώτα, το Sport24.gr επικοινώνησε με τον έτερο Κοσταρικανό, τον Μαουρίτσιο Ράιτ, ο οποίος μας μίλησε για την εν Ελλάδι παρουσία του, τον Μάκη Ψωμιάδη την προπονητική. Πλέον, ο ίδιος ζει και εργάζεται στην Γουατεμάλα.




"Από την Ελλάδα, θυμάμαι τον καλό καιρό, το καλό φαγητό και μια χώρα που αγαπά το ποδόσφαιρο. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα της καριέρας μου. Έπαιξα στο Champions League, απέναντι σε αντιπάλους που δεν είχα φανταστεί.
Με τον Μάκη Ψωμιάδη είχα μια φυσιολογική σχέση. Δεν είχαμε πολλές στενές σχέσεις. Την τυπική ποδοσφαιριστής - προπονητή. Ήταν αυτός που ήθελε να με κάνει αρχηγό της ΑΕΚ.
Η προπονητική μου καριέρα ξεκίνησε εξαιρετικά στην Κόστα Ρίκα. Πήρα πρωτάθλημα και Κύπελλο με δύο διαφορετικές ομάδες. Απέκτησα πολλή εμπειρία. Τώρα είμαι στη Γουατεμάλα. Θα ήθελα να δουλέψω στην Ελλάδα. Θα ήταν μια μεγάλη συναισθηματική εμπειρία να κοουτσάρω κάποια ομάδα. Ειδικά την ΑΕΚ. Στην Κόστα Ρίκα έπαιξα με την Ερεδιάνο και προπόνησα την Ερεδιάνο".

Ο κύριος Μάκης, μου συμπεριφέρθηκε καλά. Όταν άφησε την ομάδα, δεν μου πλήρωναν το συμβόλαιο

Μετέπειτα, βρήκαμε και τον Βάλτερ Σεντένο, ο οποίος ρωτήθηκε από το Sport24.gr για το πέρασμά του από την Ελλάδα: "Είμαι πολύ χαρούμενος για το πέρασμά μου από την ΑΕΚ. Η Ελλάδα είναι μακριά από την Κόστα Ρίκα, αλλά έτσι είναι η ζωή του ποδοσφαιριστή. Μου έμαθε πολλά αυτή η εμπειρία. Δυστυχώς η ομάδα ήταν σε δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στο Champions League".





Για το αν έχει κρατήσει επαφή με κάποιον πρώην συμπαίκτη του, είπε πως δυστυχώς όχι πλην του Μαουρίτσιο Ράιτ, ενώ μετά δεν θα μπορούσε να μην του γίνει ερώτηση για τον Μάκη Ψωμιάδη: "Ο κύριος Μάκης, μου συμπεριφέρθηκε καλά, τόσο σε εμένα όσο και στον Ράιτ. Όταν άφησε την ομάδα, δεν μου πλήρωναν το συμβόλαιο κι αναγκάστηκα να φύγω. Αλλά, όλοι στην ομάδα μου φέρθηκαν καλά".

Μεγαλύτερη στιγμή το γκολ στο Μπερναμπέου ακόμα και από το Μουντιάλ του 2002

Ο ίδιος βάζει το γκολ στο Μπερναμπέου πάνω από τη συμμετοχή στο Μουντιάλ του 2002: "Νομίζω ότι το γκολ στο Μπερναμπέου ήταν η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα μου συνολικά. Ακόμη μεγαλύτερη κι από την εθνική και το Μουντιάλ του 2002".





Για την Ελλάδα, τις αναμνήσεις του και αν θα ήθελε να επιστρέψει, είπε: "Είμαι προπονητής της ομάδας Μουνιθιπάλ δε Γρέθια, είναι ομάδα που έχει το όνομα "Ελλάδα" και είναι μια επιπρόσθετη σύνδεση με τη χώρα σας. Είναι ομάδα που ανέβηκε από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία. Θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα και να δουλέψω. Η πόρτα της Ελλάδας θα είναι πάντα ανοικτή".

*sport24.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.