Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν | AEK Fans Blog

Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν

Written By Juker on Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 | 11:01 μ.μ.

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου ανοίγει την κουβέντα για τα μεταγραφικά της ΑΕΚ, τη στρατηγική, τη φιλοσοφία και τη λογική που πρέπει να υπάρχει.


Είναι αναμενόμενο, πως σε κάθε διακοπή λόγω υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων, η μεταγραφολογία φουντώνει. Ακόμα και για την ΑΕΚ που πάει τρένο μέχρι τώρα, όντας πρώτη στο πρωτάθλημα, μέσα στο κύπελλο και με φιλέτο την πρόκριση στο Europa League, η κουβέντα για τα μεταγραφικά πάντα ιντριγκάρει. Όχι άδικα, δεδομένου πως επί χρόνια υπήρξε απίστευτη αμφισβήτηση για το υλικό της ΑΕΚ, που συνδυάστηκε με φοβερές συγκρίσεις για τους «απέναντι».

Φανταστείτε πως ακόμα και τώρα, έχοντας πλέον πολύ ξεκάθαρο δείγμα για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες κάθε ομάδας, υπάρχουν κάποιοι που ξεγελιόνται από τις αναφορές περί μεγάλων ρόστερ, περί ποιοτικών ομάδων. Ωστόσο, η ομάδα που δείχνει μέσα στο γήπεδο πως έχει πολλές επιλογές, είναι η ΑΕΚ. Η ομάδα που έχει υποστεί τις περισσότερες απώλειες, αλλά ακόμα βγάζει λύσεις, είναι η ΑΕΚ. Κρατήστε το αυτό.

Περιμένω με ενδιαφέρον τις επιλογές για τον Γενάρη. Κυρίως, για να επιβεβαιωθεί η σωστή λογική με την οποία κινείται στις μεταγραφές, ασχέτως εάν αυτές βγαίνουν ή όχι μέσα στο γήπεδο. Δηλαδή, παίκτες εξελίξιμους, με προσωπικό κίνητρο διάκρισης και με δυνατότητα να ανελιχθούν μέσα από τις επιτυχίες της ομάδας. Μη λησμονείτε, πως στη φετινή ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ, υπήρξαν πολλοί που έπαιξαν πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έκαναν άλματα προόδου.

Η ΑΕΚ οφείλει να συνεχίσει στην ίδια λογική. Να μη μετατραπεί σε σταθμό φορτοεκφόρτωσης ποδοσφαιριστών, που έρχονται για λίγο, κοστολογούνται με απίστευτα ποσά και αποχωρούν με τον ίδιο τρόπο. Αυτός είναι τρόπος που δεν θεωρώ πως προσφέρει πολλά, παρά μόνο εάν συμμετέχεις σε ένα παιχνιδάκι με μάνατζερ, ομάδες, παίκτες. Το νόημα είναι να βρεις παίκτες που θα εξελιχθούν, θα προσφέρουν, θα φέρουν χρήματα και θα φύγουν.

Δείτε την περίπτωση του Γιόχανσον. Η ΑΕΚ πήρε έναν παίκτη που είχε βαλτώσει στη Σουηδία και τον έκανε να παίζει στα ευρωπαϊκά κύπελλα και να γίνει βασικό στέλεχος στην Εθνική της χώρας του. Παράλληλα, πήρε πολλά από την παρουσία του αυτά τα χρόνια, καθώς – μαζί με τον Σιμόες – αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο χαφ την τελευταία διετία. Εκεί που έγινε λάθος, αφορά με τη δυνατότητα να ανανεώσει το συμβόλαιο, ώστε η ΑΕΚ να έχει δυνατότητα μεταπώλησης.

Αυτό πρακτικά αποτελεί και οδηγό της ΑΕΚ για άλλες περιπτώσεις: Ανέστης και Λάζαρος που είναι οι άμεσοι (το καλοκαίρι του ’18), Μάνταλος, Βράνιες και Τσιγκρίνσκι που ακολουθούν. Η ΑΕΚ οφείλει να αξιολογεί, να βρίσκει έγκαιρα τις λύσεις και να παίρνει όσα θέλει από τον κάθε παίκτη. Το ποδόσφαιρο συνολικά έχει αλλάξει, Μανωλάδες που έμεινε 20 χρόνια, δεν υφίστανται πλέον και η ΑΕΚ οφείλει να προασπίζει τα συμφέροντα της.

Αλλωστε, έπειτα από τη φετινή πορεία, είναι σαφές πως υπάρχουν πολλοί παίκτες που γυάλισαν σε ευρωπαϊκά κλαμπ. Δείτε για παράδειγμα τον Σιμόες, που τον κοιτάζουν ολοένα και περισσότερο οι Ισπανοί. Είναι στα 28, έχει δώσει πάρα πολλά στην ΑΕΚ, οι επιλογές είναι δύο: είτε να ανανεώσει πρόωρα και να πάρει ένα ηγεμονικό συμβόλαιο, ανάλογο του ρόλου του, είναι να πωληθεί με ποσό που θα ικανοποιεί την ΑΕΚ. Και αυτό κατά τη γνώμη μου μπορεί να είναι κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

Στην ΑΕΚ κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερη. Και θέλει ξεχωριστή προσέγγιση. Για παράδειγμα, τώρα που είναι και στην επικαιρότητα. Πως πρέπει να κινηθεί η ΑΕΚ για τον Βράνιες; Συνολικά, θεωρώ πως πρόκειται για παίκτη χρήσιμο, αλλά και με τεράστιες αδυναμίες που προκύπτουν από τον τρόπο παιχνιδιού. Είναι σημαντικός σε μια ομάδα, αρκεί να μην κρέμεται από αυτόν. Διότι, μπορεί να την κρεμάσει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Αλλά από την άλλη, προσφέρει δυναμισμό που δεν βρίσκεις εύκολα και παραδοσιακά έλειπε από την ΑΕΚ.

Μπορείς να χαλιναγωγήσεις τον Βράνιες; Δύσκολα. Κυρίως επειδή εάν επιχειρήσεις να τον ευνουχίσεις, τότε είναι πιθανό να χάσεις όλα τα καλά του στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο πως δεν κατάφερε να στεριώσει σε καμία ομάδα. Αρα, αξιολογείς εάν πρέπει να επενδύσεις πάνω του, κοιτάς ποιες άλλες επιλογές έχεις στην αγορά και προχωράς. Και νομίζω, πως μπορείς να βρεις πολλές επιλογές για την άμυνα.

Είναι και το θέμα του Τσιγκρίνσκι. Επίσης ιδιαίτερη περίπτωση. Παίκτης με αδιαμφισβήτητη ποιότητα, αλλά και φοβερή γκαντεμιά με τραυματισμούς. Από την άλλη, δεν μπορείς να βασίζεσαι για μακρά διάρκεια όπως έχει δείξει μέχρι τώρα, αλλά είναι μια ηγετική προσωπικότητα που όμοιες δεν υπάρχουν πολλές. Συν τοις άλλοις, βρίσκεται σε μια ηλικία που δεν έχει πολλές επιλογές.

Η ΑΕΚ πρέπει να κρατήσει τον κορμό της. Να επιβραβεύει τους παίκτες της, να παίρνει πολλά από αυτούς. Η σημασία της ομάδας, της συνοχής, φαίνεται συνεχώς μπροστά μας. Δείτε την Εθνική χθες. Παίκτες καλοί, ατάκτως πεταμένοι μέσα στο γήπεδο, που ο καθένας έψαχνε με ατομική ενέργεια να βγάλει κάτι. Αλλά αυτά δεν είναι ποτέ οδηγός επιτυχίας για διοργανώσεις σε βάθος χρόνου.

*enwsi.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2010 - 2018. AEK Fans Blog - All Rights Reserved
Created by Dimitris Pourn