Header Ads


Τελικά, θα υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός;

Τελικά, θα υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός;


Το μείζον ερώτημα από χθες το βράδυ της πλειοψηφίας των φιλάθλων,υγιώς σκεπτόμενων και όχι μόνο, αποτελεί ο τίτλος. Σε φόρουμ, σε παρέες, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο (καθώς αποτέλεσε είδηση σε πολλά ξένα αθλητικά – και όχι μόνο- σάιτ). Θα υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός; Θα αποδοθεί δικαιοσύνη;


*Γράφει ο Ευάγγελος Μιλιλής, Δικηγόρος Αθηνών

Σύμφωνα με το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παραπέμπεται σε δίκη ο -τέως πλεόν- Πρόεδρος του Ολυμπιακού, Ευάγγελος Μαρινάκης, καθώς και 27 επιπλέον άτομα, σε δίκη, με την κατηγορία: α) Της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων (κακούργημα) και β) Της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα).

Αρχικά, σκόπιμο είναι να διασαφηνιστεί ότι η ποινική διαδικασία είναι αυτοτελής και ξεχωριστή από την πειθαρχική διαδικασία, σε αμιγώς αθλητικό πλαίσιο. Σύμφωνα με την ποινική διαδικασία, ο Ολυμπιακός, ο Ατρόμητος, και ο Λεβαδειακός, ως αθλητικά σωματεία (νομικά πρόσωπα) δεν δύναται να διωχθούν. Οι εκάστοτε ποινές, αν και εφόσον επιβληθούν από το Δικαστήριο, θα αφορούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα και μόνο.

Και ερχόμαστε τώρα στην πειθαρχική διαδικασία. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ για το 2017, στο άρθρο 21 γίνεται λόγος για δωροδοκία και διαφθορά. Εν προκειμένω θα παραθέσω την παρ. 7 του οικείου άρθρου, σύμφωνα με την οποία “Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, η υπαίτια ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό, με αφαίρεση έξι (6) βαθμών από το πρωτάθλημα της κατηγορίας που θα δικαιούται να  μετέχει και χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ αν είναι ΠΑΕ...”.

Επισημαίνω ότι η παραπομπή και μόνο σε δίκη, ΔΕΝ συνεπάγεται αυτομάτως υποβιβασμό των εμπλεκόμενων ομάδων. Η πειθαρχική διαδικασία είναι ανεξάρτητη της ποινικής. Υπάρχει λοιπόν το  παράδοξο ενδεχόμενο, ο αθλητικός Δικαστής να κρίνει ότι δεν προέκυψε χειραγώγηση αγώνα, ενώ μεταγενέστερα το Ποινικό Δικαστήριο να επιβάλει ποινές στα εμπλεκόμενα πρόσωπα!

ΥΓ: Και κάτι σχετικά με τα θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός ζητάει τιμωρία της ΑΕΚ και αφαίρεση 3 βαθμών. H επίμαχη διάταξη (και βάσει του κατηγορητηρίου) που αφορά αφαίρεση 3 βαθμών είναι το αρ.15 παρ. 4 περ. Β' του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία “...εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου συνδεόνται με βιαιοπραγίες κατά  προσώπων ή φθορές ξένης ιδιοκτησίας, η ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή από 50.000 έως 250.000 ευρώ, και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για 2 έως 4 αγωνιστικές, και επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης 3 βαθμών”.

Βάσει του φύλλου αγώνα και της έκθεσης της Αστυνομίας, αλλά και του παρατηρητή, δεν προκύπτουν επεισόδια σε χώρο που θέτει ως προϋπόθεση η συγκεκριμένη διάταξη. Και τούτο διότι τα επεισόδια έλαβαν χώρα σε χώρο προελέγχου των εισιτηρίων, ο οποίος προφανώς και δεν συνιστά “χώρο του γηπέδου”. 
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.