Header Ads


Unlabelled Η ΑΕΚ έκανε... μάγια στον Λιβάγια!

Η ΑΕΚ έκανε... μάγια στον Λιβάγια!


Ήρθε με τη φήμη του κακού παιδιού. Το οικογενειακό κλίμα της ΑΕΚ όμως φαίνεται να κέρδισε την καρδιά του Μάρκο Λιβάγια κι ακόμη και οι συμπατριώτες του μοιάζουν απορημένοι με τη μεταμόρφωσή του!


Θα ξεκινήσουμε με τα καλά νέα. Σε ένα συρτάρι στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ υπάρχει υπογεγραμμένο το συμβόλαιο του Μάρκο Λιβάγια. Όχι το τρέχον, αλλά το επόμενο. Υπογραφή ως το καλοκαίρι του 2021 με έναρξη την 1η Ιουλίου του 2018 και απολαβές 700 χιλιάδες ευρώ. Είναι κλειδωμένο, αμπαρωμένο, με pin 1, pin 2 και puk 3, με ισχυρό κωδικό που έχει κάτω παύλα, δίεση και συνδυασμό κεφαλαίων με μικρά γράμματα, ενώ έχει 24ωρη φύλαξη με εκπαιδευμένα σκυλιά και παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Κάπου εδώ κι αφού η απαραίτητη έμφαση δόθηκε χωρίς… υπερβολές, μπορούμε να περάσουμε στα κακά νέα, τα οποία συνήθως συνοδεύουν κάθε ευχάριστη είδηση.

Για να τεθεί σε ισχύ το επόμενο συμβόλαιο του Κροάτη επιθετικού, η ΑΕΚ πρέπει να καταβάλει στην Λα Πάλμας το ποσό των 1,8 εκ. ευρώ. Δεν το λες και αμελητέο. Η ρήτρα έχει οριστεί από το προηγούμενο καλοκαίρι και δίχως διαπραγμάτευση μπορεί άμεσα να κλείσει η υπόθεση, με την Ένωση να έχει την υποχρέωση να ενημερώσει την ισπανική ομάδα μέσα στο πρώτο 15μερο του Ιουνίου. Το τρίτο και παράπλευρο νέο είναι ότι ο εκ των πολυτιμότερων παικτών της ΑΕΚ ως τώρα στη σεζόν κόστισε το καλοκαίρι 200 χιλιάδες ευρώ. Άσχημα; Δεν το λες και άσχημα.

Μα, πώς, θα πεις κανείς γίνεται μια τέτοια συζήτηση; Φαντάζει αβάσιμη Νοέμβρη μήνα. Έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τότε που ήρθε στην Ελλάδα και μόλις δυόμιση επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Η απάντηση δεν έχει επιχειρήματα. Απλώς κάποιες φορές, όταν ξέρεις... Ξέρεις. Κι αν η ΑΕΚ έμαθε λίγο καιρό μετά, ο Μάρκο έμοιαζε να το γνωρίζει εξ αρχής. «Ήρθα εδώ για να μείνω τρία τέσσερα χρόνια», είχε πει το καλοκαίρι και για έναν παίκτη που είχε αλλάξει εφτά ομάδες σε μια εξαετία ήταν αναμφίβολα μια υπερβατική σκέψη.

Κακό παιδί, χαρά γεμάτο!
Το καλοκαίρι υπήρξαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μεταγραφή του Μάρκο Λιβάγια στην ΑΕΚ. Εκείνη που παρουσίαζε την αρνητική πλευρά του χαρακτήρα του κι εκείνη που εξήρε το σπάνιο ταλέντο του. Τα δεδομένα έδιναν έναν ξεκάθαρο τόνο «ναι μεν, αλλά» στην μεταγραφή που είχε κάνει η Ένωση και η διαχείριση του Κροάτη ήταν το μεγάλο στοίχημα για το περιβάλλον της ομάδας και κυρίως για τον Μανόλο Χιμένεθ. Τέσσερις μήνες μετά, το κακό παιδί… αγνοείται. Και

Ναι, αποβλήθηκε στο Βέλγιο (σ.σ. υπερβολική η δεύτερη κίτρινη), αλλά μοιάζει με έναν διαφορετικό ποδοσφαιριστή από εκείνον που δημιουργούσε προβλήματα σε κάθε σύλλογο που ρίσκαρε με την επιλογή του. «Όλοι γνώριζαν πως ο Μάρκο Λιβάγια ήταν ένα «κακό αγόρι» του κροατικού ποδοσφαίρου. Αλλά, η εντύπωση από αυτήν την κουβέντα ήταν τελείως διαφορετική. Διότι είναι προφανές ότι αυτό το οικογενειακό περιβάλλον του προσέφερε την απαραίτητη ηρεμία», έγραψε πρόσφατα κροατική ιστοσελίδα για τον επιθετικό της ΑΕΚ. Και, σημειωτέων, ήταν οι συμπατριώτες του εκείνοι που είχαν γράψει κατά καιρούς τα χειρότερα για τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του Μάρκο Λιβάγια.

Στην ΑΕΚ το… κακό παιδί, μοιάζει απλώς χαρά γεμάτο. Έχει μέχρι τώρα οκτώ κίτρινες κάρτες σε 18 ματς (σ.σ. πέρυσι στην Ισπανία είχε 12 σε 25 ματς, άρα κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο), ωστόσο οι περισσότερες είναι σε προσπάθειες να αμυνθεί και όχι από αντιδράσεις, διαμαρτυρίες ή μαρκαρίσματα εκνευρισμού. Η χαρά του οφείλεται εν μέρει στην ΑΕΚ και εν μέρει στην ήρεμη προσωπική ζωή που έχει επιλέξει σε μια ήσυχη γειτονιά των βορίων προαστίων. Είχε ακούσει για τον Σέρχιο Αραούχο, είχε μάθει για τον Σέρχιο Αραούχο, αλλά εν αντιθέσει με τις φαντασιώσεις των απανταχού οπαδών που πιστεύουν ότι οι ποδοσφαιριστές ανταλλάσσουν μηνύματα και βίντεο με συνθήματα στο viber, ούτε καν είχαν μιλήσει πριν υπογράψει ο Μάρκο στην ΑΕΚ. 

«Είμαι χαρούμενος γιατί ήρθα στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Είμαι σίγουρος ότι έκανα την καλύτερη επιλογή για την καριέρα μου και δεν βλέπω την ώρα να γνωρίσω τους νέους μου συμπαίκτες και να ξεκινήσω προπονήσεις με την ομάδα μου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ λάτρεψαν τον Σέρχιο Αραούχο, αυτό που θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις είναι για να συμβεί το ίδιο με εμένα». Ο μοναδικός που του μιλούσε μέχρι να κλείσει η μεταγραφή ήταν ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς κι εκείνος που ανέλαβε μετά ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ!

Ήξερε πώς έπρεπε να προσεγγίσει τον ποδοσφαιριστή του, πώς να τον κάνει να νιώσει άνετα, πώς να του δώσει την αίσθηση της υπευθυνότητας. Ο Μάρκο Λιβάγια ήταν εξ αρχής βασικός. Μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει σε 13 ματς, έχει μπει αλλαγή σε πέντε και δεν έχει αγωνιστεί μόλις σε δύο παιχνίδια (σ.σ. τιμωρία με Μπριζ και ξεκούραση με Απόλλων Λάρισας). Δεν τον πίεζε κανείς να σκοράρει, ακόμα κι όταν οι ευκαιρίες που έχανε κόστιζαν βαθμούς. Η ΑΕΚ τον περίμενε και τον πίστευε. Εξάλλου, πρόσφερε δημιουργικά και οι οπαδοί της συχνά αναφέρονταν σε παίκτη με χαρακτηριστικά που είχαν χρόνια να δουν.

Οι αντιδράσεις του – γιατί οι μικρές αντανακλαστικές αντιδράσεις μαρτυρούν πολλά - αποδεικνύουν πόσο καλά νιώθει στην ΑΕΚ. Δεν έχει κάνει ούτε μορφασμό σε αλλαγή του, πάντα δέχεται τα συγχαρητήρια του προπονητή του όταν βγαίνει από το γήπεδο, τρέχει ακόμα κι όταν δεν μπορεί να τρέξει άλλο και έχει βασική συμμετοχή στις δύο μεγαλύτερες ανατροπές της Ένωσης φέτος. Τόσο με τον Ολυμπιακό, όσο και με την Αούστρια η παρουσία του ήταν εξίσου καταλυτική, όσο και εντελώς διαφορετική. Δύο γκολ στο ματς του Europa League, μία ασίστ στο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Και, φυσικά, ακόμα ένα γκολ την περασμένη Κυριακή απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Σε ένα ματς που αν και θα ήταν από τους πρώτους υποψήφιους να μπλεχτούν στην κλοτσοπατινάδα (σεσημασμένος γαρ), έμενε τις περισσότερες φορές να κοιτάζει με απορία τα πεπραγμένα συμπαικτών και κυρίως αντιπάλων του. Ακόμα μια απόδειξη πως άλλος άνθρωπος ήρθε και άλλος άνθρωπος μοιάζει στην Ελλάδα. Πώς φαίνεται ο Σέρχιο Αραούχο; Ε, καμία σχέση! Και η προσωπική ζωή των δύο αποτελεί μια καλή αιτιολογία για το διαφορετικό πρόσωπο που δείχνουν, με αποτέλεσμα το δίδυμο Λιβάγια-Αραούχο το οποίο πολλάκις διαφημίστηκε προς το παρόν να μένει στη μαρκίζα.

Στη ζωή του Μάρκο Λιβάγια υπάρχει η Ίρις. Γνωστή και… αγαπημένη στο αντρικό κοινό. 13 χρόνια μεγαλύτερή του, μοντέλο στο επάγγελμα και - το κυριότερο – μητέρα της Ελίζαμπεθ. «Όταν άρχισε να μου λέει για το ενδεχόμενο να έρθουμε στην Ελλάδα, δεν θα έλεγες ότι ενθουσιάστηκε. Μόλις ήρθαμε, όμως, εξεπλάγην. Είμαι ευτυχισμένη, είναι υπέροχα εδώ», θα πει η Ίρις, η οποία κάθεται σπίτι και μαγειρεύει κροατικές σπεσιαλιτέ στον Μάρκο, θέλει να μάθει να χρησιμοποιεί τα μυρωδικά και να φτιάχνει παραδοσιακές, ελληνικές συνταγές.

Κάποια βράδια θα επιλέξει να βγει, όμως δεν είναι απαραίτητο ότι ο Μάρκο, ο οποίος επίσης απολαμβάνει τη ζωή στην Αθήνα, θα την ακολουθήσει. Μπορεί να κάτσει σπίτι με την 1,5 έτους κόρη του και να ανοίξουν συζήτηση στα… ελληνικά. «Έχω έναν εξαιρετικό δάσκαλο. Η κόρη μας, Ελίζαμπεθ, πηγαίνει σε ένα διεθνές σχολείο και μαθαίνει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά. Σίγουρα ξέρει ήδη περισσότερες λέξεις στα ελληνικά από όσες εμείς».

Η Ελίζαμπεθ-Μαλένα, όπως είναι το πλήρες όνομα της κόρης του και η Ίρις είναι σύμμαχοι της ΑΕΚ για να κάνει τα κακά νέα καλά και να κρατήσει τον Μάρκο Λιβάγια στην Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν να ξέρει ότι το θέλει από τόσο νωρίς; Ε, είπαμε. Υπάρχει το ατράνταχτο επιχείρημα πως όταν ξέρεις… Ξέρεις. Και ο Κροάτης επιθετικός δε χάνει ευκαιρία να δείξει ότι το γνωρίζει καλά. «Οι οπαδοί της ΑΕΚ με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Έχω παίξει και σε άλλες ομάδες, αλλά δεν είχα νιώσει ποτέ αυτό το συναίσθημα».

*sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.