Header Ads


Η αξέχαστη 5άρα της ΑΕΚ! (VIDEO)

Η αξέχαστη 5άρα της ΑΕΚ! (VIDEO)


Σαν σήμερα, το 1989,  η Ένωση διέλυσε 5-3 τη Διναμό Δρέσδης για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών παίρνοντας πανηγυρική πρόκριση.


Το 1989 δεν ήταν μαγικό μόνο επειδή η ΑΕΚ επέστρεψε στους τίτλους, αλλά και επειδή στην πορεία αποδείχθηκε ότι από αυτή τη χρονιά άρχισε μια ολική επαναφορά της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών 1988-89, η ΑΕΚ πέτυχε την πρώτη της ευρωπαϊκή πρόκριση μετά από 11 χρόνια (είχαν μεσολαβήσει επτά σερί αποκλεισμοί από Νότιγχαμ, Αρτζες Πιτέστι, Κολωνία, Ουίπεστ, Ρεάλ Μαδρίτης, Ίντερ και Αθλέτικ Μπιλμπάο) και το συνδύασε με μια μαγική βραδιά στο 5-3 επί της Ντιναμό Δρέσδης.

Ο πρώτος αγώνας είχε λήξει με ήττα της ΑΕΚ με 1-0, παρά την καλή εμφάνιση. Η Ντιναμό, στην τελευταία συμμετοχή της Ανατολικής Γερμανίας ως ανεξάρτητου κράτους, ήταν μια πολύ ισχυρή ομάδα με παίκτες όπως ο Ματίας Ζάμερ και ο Ουλφ Κίρστεν που στα χρόνια που ακολούθησαν έκαναν μεγάλες καριέρες σε συλλόγους της ενωμένης Γερμανίας, αλλά και στην Εθνική της ομάδα. Τη σεζόν 1988-89 μάλιστα η Ντιναμό Δρέσδης είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Κι όμως, αυτή η ομάδα έπεσε θύμα μιας… πριβέ παράστασης της ΑΕΚ. Και τη χαρακτηρίζουμε πριβέ, επειδή ο τότε πρόεδρος Στράτος Γιδόπουλος δεν είχε επιτρέψει τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα, αφού η ΕΡΤ –ακόμα δεν υπήρχαν ιδιωτικά κανάλια- ήθελε να δείξει ζωντανά τον αγώνα για…  ψίχουλα. Το ματς μαγνητοσκοπήθηκε μόνο για τις ειδησεογραφικές ανάγκες της κρατικής τηλεόρασης και των διεθνών πρακτορείων, αλλά εκατομμύρια Ελληνες έχασαν την ευκαιρία να δουν αυτή τη ματσάρα.

Ήταν μια από τις πιο αποτελεσματικές βραδιές της ΑΕΚ στην Ευρώπη. Λιγότερες από δέκα καλές ευκαιρίες έφεραν πέντε γκολ, ένα δοκάρι και καναδυό πολύ καλές ευκαιρίες. Παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοι προηγήθηκαν στο 9’ με τον Γκέτσοβ, η ΑΕΚ βρέθηκε να έχει στα χέρια της σκορ πρόκρισης πριν το ημίχρονο! Ισοφάρισε στο 27’ με εκτέλεση φάουλ του Στέλιου Μανωλά (ήταν έμμεσο, αυτός το εκτέλεσε απευθείας από λάθος συνεννόηση, αλλά η μπάλα κτύπησε στο δοκάρι και στην πλάτη του τερματοφύλακα Τόιμπερ, γι’ αυτό του χρεώνεται ως αυτογκόλ) προηγήθηκε 2-1 στο 33’ με το πέναλτι που κέρδισε ο Παύλος Παπαϊωάννου και στο 37’ ήρθε ένα από τα ωραιότερα ευρωπαϊκά γκολ της ΑΕΚ με το σουτ του Γιώργου Σαββίδη έξω από την περιοχή που κατέληξε στο αριστερό «Γ»!

Η Νέα Φιλαδέλφεια είχε σηκωθεί στον αέρα, ζώντας στιγμές από το παρελθόν! Τριάντα χιλιάδες εκστασιασμένοι οπαδοί δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Και το πάρτι συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο: 4-1 ο κορυφαίος της βραδιάς Γιώργος Σαββίδης στο 60’, 4-2 με απευθείας φάουλ ο (σκόρερ του πρώτου αγώνα) Λίμπεραμ, 5-2 στο 82’ με ατομική προσπάθεια και πλασέ του Τόνι Σαβέβσκι και το τελικό 5-3 στο 85’ από τον Μίνγκε. Έτσι, για να μη λείψει και η σχετική αγωνία από μια τέτοια βραδιά.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον κόσμο της ΑΕΚ να πανηγυρίζει την πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση μετά από αυτή επί της Πόρτο το 1978 και μάλιστα μετά από έναν αγώνα που θύμισε σε απόδοση και αποτελεσματικότητα εκείνη τη μεγάλη νίκη, αλλά και τις αξέχαστες βραδιές της σεζόν 1976-77. Η ΑΕΚ είχε επιστρέψει και ερχόταν μια δεκαετία γεμάτη από τίτλους και προκρίσεις.


H σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Πεπές, Χατζής, Μανωλάς, Κούτουλας, Παπαϊωάννου, Πατίκας (88’ Καραγκιοζόπουλος) Σαβέβσκι, Μπατίστα (62’ Χριστοδούλου) Οκόνσκι, Σαββίδης




*aek365.com
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.