Header Ads


H AEK στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ: Κατά 50% στους ομίλους! (vids)

H AEK στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ: Κατά 50% στους ομίλους! (vids)


Η ΑΕΚ θα συμμετάσχει το φετινό καλοκαίρι για ένατη φορά στην Ιστορία της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας ποσοστό επιτυχίας 50% στις οκτώ προηγούμενες απόπειρές της να μπει στους ομίλους.


Γκμοχ, Ρομάριο, Μπάγεβιτς, Βενγκέρ, Σαραβάκος, Σαβέφσκι, Ντέμης, Λυμπερόπουλος, Σκωτσέζοι και Κύπριοι (δις), «Νίκος Γκούμας», Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Ολυμπιακό Στάδιο, μεγάλα διπλά, ο θάνατος του Αντόνιο Πουέρτα πριν τον επαναληπτικό με την Σεβίλλη το 2007 και τέσσερις προκρίσεις σε οκτώ προσπάθειες συνθέτουν ως έναν βαθμό το «μωσαϊκό» της 15ετούς παρουσίας της ΑΕΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, από την σεζόν 1992-93 μέχρι το 2007-08, ενόψει της επιστροφής της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, στα τέλη Ιουλίου του 2017.

1992-93: Ο ΑΠΟΕΛ του Γκμοχ και η Αϊντχόφεν του Ρομάριο

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, με το δίδυμο Μελισσανίδη-Καρρά να έχει αντικαταστήσει τον Κώστα Γενεράκη στη διοίκησή της, συμμετέχει στα προκριματικά του πρώτου Τσάμπιονς Λιγκ υπό τη νέα μορφή του και στον πρώτο γύρο καταφέρνει να αποκλείσει με αρκετή δυσκολία τον ΑΠΟΕΛ του πρώην τεχνικού της, Γιάτσεκ Γκμοχ, με δύο ισοπαλίες (1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 2-2 στην Λευκωσία, στο παιχνίδι με τη χαρακτηριστική παρουσία Ενωσιτών... ΕΛΔΥΚάριων στο «Μακάρειο» και την άρνηση του Πολωνού προπονητή να δώσει το χέρι του στον Στέλιο Μανωλά μετά τη λήξη).



Στον τελευταίο γύρο των προκριματικών πριν τη φάση των ομίλων, στην οποία τότε συμμετείχαν μόλις οκτώ σύλλογοι, η Αϊντχόφεν του τεράστιου Ρομάριο αποδείχθηκε δυσθεώρητο εμπόδιο για την Ένωση, παρά τη νίκη της με 1-0 στο «Νίκος Γκούμας» στην πρώτη αναμέτρηση, χάρη σε ένα υπέροχο τέρμα του Βασίλη Δημητριάδη με κεφαλιά-ψαράκι. O σπουδαίος Βραζιλιάνος επιθετικός μετέτρεψε τον επαναληπτικό σε προσωπική του υπόθεση και με χατ-τρικ, παρά τη... φιλότιμη προσπάθεια του Βάιου Καραγιάννη να τον σταματήσει, χάρισε τη νίκη με σκορ 3-0 και την πρόκριση στους Ολλανδούς.



1993-94: Η Μονακό του Βενγκέρ και το αυτογκόλ του Βλάχου

Η ΑΕΚ διατηρεί τα εν Ελλάδι σκήπτρα της, ωστόσο η κλήρωση των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ δεν της κάνει το χατίρι και στέλνει στον δρόμο της την ισχυρότατη (και υποψιασμένη, λόγω του αποκλεισμού της από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο Κυπελλούχων της προηγούμενης σεζόν) Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ. Στο «Λουί Ντε» η κιτρινόμαυρη άμυνα αντέχει για πάνω από 85 λεπτά, μέχρι το αυτογκόλ του Μιχάλη Βλάχου που δίνει τη νίκη στους γηπεδούχους (1-0), στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας το γρήγορο τέρμα του Έντσο Σίφο με προβολή τελειώνει από νωρίς τις ελπίδες των πρωταθλητών Ελλάδας (1-1).

1994-95: Σαραβάκος, Σαβέφσκι και η ΑΕΚ κουνάει το σεντόνι

Τρίτη και... φαρμακερή για την ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, η οποία θριαμβεύει επί της πρωταθλήτριας Σκωτίας Ρέιντζερς των Λάουντρουπ, Μπολί και Χέιτλι στις διπλές αναμετρήσεις των προκριματικών και γίνεται ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που συμμετέχει στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, την σεζόν 1994-95. Ο άρτι αφιχθείς από τον Παναθηναϊκό Δημήτρης Σαραβάκος «καθαρίζει» τη σύγκρουση της Αθήνας με δύο προσωπικά τερματα (2-0), ενώ στον επαναληπτικό της Γλασκώβης ο Τόνι Σαβέφσκι πετυχαίνει ένα γκολ ανθολογίας και το τελικό 1-0 «σφραγίζει» την απολύτως δίκαιη πρόκριση της Ένωσης.



1999-00: Ο αποκλεισμός-σοκ από την ΑΙΚ Στοκχόλμης

Στην τέταρτη απόπειρά της να προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης η ΑΕΚ, η οποία είχε εξασφαλίσει την παρουσία της στα προκριματικά ως δεύτερη στο πρωτάθλημα και μετά από επική μάχη με τον Παναθηναϊκό την προηγούμενη σεζόν, είναι το μεγάλο φαβορί απέναντι στην θεωρητικά υποδεέστερη ΑΙΚ Στοκχόλμης, στο «Νίκος Γκούμας» όμως τα δοκάρια σταματάνε τις προσπάθειες των Μάρκου, Ζήκου, Κωνσταντινίδη (0-0) και στην Ρασούντα (την τωρινή Friends Arena της Στοκχόλμης) το γκολ του Νεμπόισα Νοβάκοβιτς ρίχνει νοκ-άουτ την ομάδα του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, η οποία είχε και πάλι δύο δοκάρια (1-0).



2002-03: Επιστροφή στους ομίλους μετά από οκτώ χρόνια

Η Ένωση χάνει το πρωτάθλημα της περιόδου 2001-02 στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό, κερδίζει όμως το «εισιτήριο» για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και η κληρωτίδα την θέτει ξανά αντιμέτωπη με τον ΑΠΟΕΛ, δέκα χρόνια μετά. Σαφώς πιο άνετη αυτή τη φορά η πρόκριση των κιτρινόμαυρων στους ομίλους, με δύο νίκες κόντρα στην ομάδα του Έγκεν Γκέραρντ: 3-2 στην Λευκωσία, σε μια μεγάλη βραδιά του Βασίλη Μπορμπόκη, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να ανοίγει το σκορ για τους γηπεδούχους και τον Ντέμη Νικολαΐδη να «καθαρίζει» στις καθυστερήσεις, 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια χάρη σε κεφαλιά του Μαουρίτσιο Ράιτ.



2003-04: Πρόκριση-θρίλερ στην Λεωφόρο με την Γκρασχόπερς

Η «ντριμ-τιμ» του καλοκαιριού του 2003, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο και τις προσθήκες των Νίκου Λυμπερόπουλου, Γιάννη Οκκά σε ένα ήδη ισχυρό σύνολο, «ξεσπιτωμένη» όμως από την ιστορική της έδρα και αγωνιζόμενη στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, καταφέρνει να προκριθεί «στα σημεία» στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, παρά τη μεγάλη διαφορά ποιότητας από την Γκρασχόπερς. Μετά από μια άθλια εμφάνιση της ΑΕΚ στην Ζυρίχη, οι Ελβετοί θα επικρατήσουν με 1-0, στον επαναληπτικό το σκορ είναι 3-0 στο 40' αλλά ο «Λυμπε» αστοχεί σε πέναλτι και η πρόκριση έρχεται τελικά με πολύ άγχος (3-1).



2006-07: Στα σαλόνια ξανά με νίκες εντός και εκτός έδρας

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος τερματίζει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας την σεζόν 2005-06, σε ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό, και ο διάδοχός του Λορένσο Σέρα Φερέρ την βάζει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με δύο νίκες επί της σκωτσεζικής Χαρτς. Η ΑΕΚ είναι εξαιρετική στην πρώτη αναμέτρηση στο Εδιμβούργο αλλά μένει πίσω στο σκορ στο δεύτερο ημίχρονο, για να πάρει τελικά τη νίκη στην εκπνοή με 2-1, χάρη στα τέρματα των Παντελή Καπετάνου και Νίκου Λυμπερόπουλου, τυπική διαδικασία και άνετο 3-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο, με τον Ζούλιο Σέζαρ να σκοράρει δύο φορές κόντρα στην ομάδα του Τάκη Φύσσα.



2007-08: «Περίπατος» της Σεβίλλης στη σκιά ενός θανάτου

H τελευταία παρουσία της Ένωσης στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι τον φετινό Ιούλιο, δέκα χρόνια πίσω, στη σκιά του θανάτου του ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης Αντόνιο Πουέρτα στο ενδιάμεσο των μεταξύ τους αγώνων, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή του ματς στο ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να συμμετάσχει στην κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία έγινε πριν την ρεβάνς, και μάλιστα στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας (ως ζευγάρι). Στο αγωνιστικό κομμάτι, η δύο συνεχόμενες φορές κάτοχος του Κυπέλλου UEFA, εμφανώς ανώτερη σε όλες τις γραμμές, προκρίθηκε άνετα με δύο νίκες (2-0, (4-1 στην Αθήνα).

*sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.