Header Ads


Ο δρόμος της ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις - Η πρόβλεψη για τα έσοδα... που ζαλίζει!

Ο δρόμος της ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις - Η πρόβλεψη για τα έσοδα... που ζαλίζει!


Με ποστάρισμά του στο facebook, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΑΕΚ, Ανδρέας Δημάτος, αναλύει όλα τα δεδομένα της Ένωσης αναφορικά με την ευρωπαϊκή της συμμετοχή!




Όλα τα δεδομένα για την ευρωπαϊκή συμμετοχή της ΑΕΚ τη νέα σεζόν ανέλυσε με ποστάρισμά του στο facebook o υπεύθυνος επικοινωνίας των «κιτρινόμαυρων», Ανδρέας Δημάτος.

Αναλυτικά το ποστάρισμά του

«Μια ματιά να ρίξει κανείς στη σύνθεση των προκριματικών γύρων του Europa League τώρα που έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα τους στο 100% αρκεί για να καταδείξει, αρκετές μέρες μετά, πόσο σημαντική επιτυχία για την ΑΕΚ ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης στα ελληνικά πλέι οφ μαζί με το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο για το Champions League που –εκτός όλων των άλλων- της δίνει τo δικαίωμα της διπλής ευκαιρίας για επιστροφή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Εντελώς πρόχειρα πέρυσι το καλοκαίρι έπρεπε να αποκλείσει τη Σεντ Ετιέν για να βρεθεί στα πλέι οφ του Europa, εφέτος ακόμα και με αποκλεισμό από την όποια… Σεντ Ετιέν στο πρώτο της παιχνίδι, προκρίνεται στα πλέι οφ του Europa. Αυτή είναι η πρώτη και χειροπιαστή διαφορά.

Η πεντάδα των υποψήφιων αντιπάλων της ΑΕΚ στον πρώτο προκριματικό της στο δρόμο των μη πρωταθλητών του Champions League δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση το ευκολότερο… πρότζεκτ της ευρωπαϊκής της ιστορίας, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να μην παρασυρθούμε από τη συνήθη ελληνική υπεραισιοδοξία. Ντιναμό Κιέβου, Αγιαξ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βικτόρια Πλζεν και Μπριζ στα τέλη Αυγούστου δεν αποτελούν προσιτό αντίπαλο για καμία ελληνική ομάδα. Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα του ποδοσφαίρου μας, αν θέλουμε να έχουμε ακριβή επίγνωση της κατάστασης.

Σκεφτείτε όμως ότι στον τρίτο προκριματικό του Europa League (στον οποίο θα βρισκόταν η… ανίσχυρη ΑΕΚ με τη δεύτερη ή τρίτη θέση στα ελληνικά πλέι οφ) ανάμεσα στους 29 υποψήφιους αντιπάλους της θα έβρισκε ομάδες όπως η Ζενίτ, η Μπιλμπάο, η Γαλατασαράι, η Φενέρμπαχτσε, η Μίλαν, η Αϊντχόφεν, η Μπράγκα, η Κράσνονταρ, η Μπορντό, η Εβερτον, η Μαρσέιγ και θα χρειαζόταν πολύ περισσότερη τύχη από αυτή που… δεν είχε πέρυσι για να αποφύγει την αντίστοιχη Σεντ Ετιέν.

Αντίστοιχα δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την ΑΕΚ και στα πλέι οφ του Europa, αν αποκλειστεί από τον προκριματικό του Champions League, χωρίς πάντως να έχει μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας από τον τρίτο προκριματικό, αν εξαιρέσουμε ότι εκεί οι υποψήφιοι αντίπαλοι θα είναι 22 και τα περιθώρια για βατό αντίπαλο με κάποια δόση τύχης θα είναι ακόμα μικρότερα.

Με τα τωρινά δεδομένα στους ανίσχυρους των πλέι οφ του Europa θα είναι ακόμα και ο Παναθηναϊκός που έχει διπλάσιο συντελεστή από την ΑΕΚ (απόλυτα λογικό από τη στιγμή που εκείνος μετείχε στα ευρωπαϊκά κύπελλα τα χρόνια της οδυνηρής απουσίας της Ενωσης) και ψάχνει τουλάχιστον έξι αποκλεισμούς στους προηγούμενους προκριματικούς γύρους για να προλάβει το τρένο των ισχυρών.

Πιθανό να συμβεί για τον Παναθηναϊκό, απίθανο για την ΑΕΚ με τη μακρά ευρωπαϊκή απουσία που οριακά θα ήταν στους ισχυρούς του δεύτερου προκριματικού γύρου του Europa από τον οποίο θα ξεκινούσε αν τερμάτιζε τελευταία στα ελληνικά πλέι οφ.

Για την ΑΕΚ, όπως όλοι καταλαβαίνουν, η ευρωπαϊκή χρονιά «φτιάχνει» με τυχόν πρόκριση από τον πρώτο προκριματικό του Champions League, αφού σε αυτή την περίπτωση εξασφαλίζει ότι μετά από πολλά χρόνια θα είναι δεδομένα στην Ευρώπη (στους ομίλους τoυ Europa League) μέχρι τον Δεκέμβριο. Θα… κουνήσει σεντόνι στα πλέι οφ του Champions League και δεν πρόκειται να την στεναχωρήσει ακόμα και ο αποκλεισμός απέναντι σε μία πεντάδα υποψήφιων αντιπάλων που πιθανότατα θα αποτελείται από Σεβίλλη, Νάπολι, Λίβερπουλ (οι σίγουρες) και Ντιναμό Κιέβου – Αγιαξ, αν αντίστοιχα προκριθούν από τον πρώτο προκριματικό μαζί με την ΑΕΚ. Αν μία από τις δύο αυτές ομάδες αποκλειστούν στον πρώτο προκριματικό, τότε στην πεντάδα των ισχυρών των πλέι οφ του Champions League θα ανέβουν κατά σειρά Βικτόρια Πλζεν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Και χωρίς να έχω καμία σκοπιμότητα να… υποσκάψω την αισιοδοξία και της προσμονή που δημιουργεί το εισιτήριο έστω και στα προκριματικά του Champions League, επιμένω σε αυτό που είχα γράψει από την πρώτη στιγμή, όταν είχα αποκαλύψει το νέο φορμάτ διεξαγωγής της προκριματικής φάσης της κορυφαίας διοργάνωσης που αποτέλεσε έμπνευση του Μισέλ Πλατινί μόνο και μόνο για να προωθήσει στους ομίλους του Champions League περισσότερες πρωταθλήτριες ομάδες στις χώρες τους. Είναι από δύσκολο έως αδύνατο να δούμε στους ομίλους του Champions League την ελληνική ομάδα με το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο στο δρόμο των μη πρωταθλητών .

Για την ΑΕΚ αυτό που μετράει είναι να επιστρέψει σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να πετύχει τον πρώτο της στόχο που δεν είναι άλλος από την άμεση βελτίωση του ευρωπαϊκού της συντελεστή. Αυτή τη στιγμή ο συντελεστής της ΑΕΚ αποτελείται μόνο από το ποσοστό του εθνικού συντελεστή κάθε σεζόν στην τρέχουσα πενταετία συν τον ένα… πόντο που… κέρδισε πέρυσι με τον αποκλεισμό από τη Σεντ Ετιέν.

Στους προκριματικούς γύρους οι βαθμοί από τις νίκες και τις ισοπαλίες προσμετρώνται μόνο υπέρ της χώρας. Η ΑΕΚ στο μόνο που μπορεί δεδομένα να υπολογίζει είναι στον 1,5 πόντο (ή 1.500 βαθμούς αν προτιμάτε), αν στο χειρότερο εφετινό σενάριο αποκλειστεί από τα πλέι οφ του Europa. Οι βαθμοί έρχονται μόνο μέσα από τη φάση των ομίλων όπου με ένα υποθετικό σενάριο τριών νικών μπορεί σε μία χρονιά να ανέβει ακόμα και… ογδόντα θέσεις στη βαθμολογία της UEFA ακριβώς γιατί σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλά και κάθε χρόνο δεδομένα θα βγάζει κακή (ή καλύτερα… ανύπαρκτη) σεζόν από την υπό διαμόρφωση πενταετία της.

Και να μην ξεχνάμε ότι για μία ομάδα που βρίσκεται σε τόσο καθοριστικό ευρωπαϊκό σταυροδρόμι όπως η ΑΕΚ είναι πολύ δύσκολος ακόμα και ο υπολογισμός του μπάτζετ στον καλοκαιρινό μεταγραφικό σχεδιασμό. Ειδικά όταν υπάρχει η παράμετρος του financial fair play για μία ομάδα με τις πρόσφατες «αμαρτίες» της ΑΕΚ και τη… μόνιμη παρουσία στα αρμόδια πάνελ της UEFA.

Μπορεί να μην λέει τίποτα στην πλατιά μάζα των φιλάθλων της ομάδας, αλλά η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ονόματος της ΑΕΚ στους διαδρόμους της Νιόν αποτελεί ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό ζητούμενο. Τα χρήματα της ετήσιας οικονομικής ζημιάς για κάθε ποδοσφαιρική εταιρία είναι πλέον συγκεκριμένα για να αποφύγει το monitoring της UEFA και γίνονται ακόμα πιο περιορισμένα για μία ομάδα με τα περιορισμένα έσοδα της ΑΕΚ στα στενά οικονομικά περιθώρια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο γρίφος είναι ακόμα πιο δύσκολο να λυθεί όταν μιλάμε για ένα καλοκαίρι στο οποίο τα προσδοκόμενα δεδομένα έσοδα για την ΑΕΚ ξεκινούν από τα 665.000 ευρώ στο χειρότερο σενάριο και μπορούν να πλησιάσουν ακόμα και τα 20 εκατ. ευρώ στο καλύτερο, πιθανότατα άπιαστα και σίγουρα εξαιρετικά άστοχο για να ακουμπήσεις σενάριο…»


sportdog
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.