Header Ads


Unlabelled Η ΑΕΚ πήρε τρελό ρίσκο, ο Αραούχο βάζει μυαλό και τρελαίνει τον κόσμο της

Η ΑΕΚ πήρε τρελό ρίσκο, ο Αραούχο βάζει μυαλό και τρελαίνει τον κόσμο της


Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει την πολύ διδακτική ιστορία της απόκτησης του Αργεντινού επιθετικού από την ΑΕΚ μόλις 8 ημέρες μετά την τελευταία φορά που τον συνέλαβαν να οδηγεί μεθυσμένος.


Στη στιγμή που αποφάσιζε να επενδύσει επάνω του τις προσδοκίες της να αλλάξει την δυναμική της επίθεσής της, η ΑΕΚ δεν μπορούσε να είναι καθόλου σίγουρη ότι ο Σέρχιο Αραούχο είχε αποφασίσει να αλλάξει μυαλό, να βάλει μυαλό και να εγκαταλείψει την άσωτη ζωή προκειμένου να ξαναγίνει αυτό που ήταν 1,5 χρόνο πίσω, δηλαδή τον καιρό που η Λας Πάλμας αποφάσιζε να τον αγοράσει από την Μπόκα επειδή προηγουμένως της είχε βγάλει τα μάτια με τα 24 γκολ σε 43 εμφανίσεις στη σεζόν 2014-'15 που έπαιξε με τη φανέλα της ως δανεικός στην Β' Ισπανίας.

Σε μια στιγμή χωρίς ψυχραιμία, λόγω του ναυαγίου της προσπάθειας για την απόκτηση του Χόρχε Περέιρα Ντίαζ, η ΑΕΚ ήταν στα όρια της απόγνωσης στην αναζήτηση ενός επιθετικού. Ο ίδιος ατζέντης που μεσολαβούσε για την υπόθεση του Ντίαζ ήταν αυτός που πρότεινε στην ΑΕΚ τον Αραούχο. Για καλή της τύχη, η ΑΕΚ είχε μόλις πριν από μερικές ημέρες προσλάβει τον Μανόλο Χιμένεθ. Του είπε το όνομα, είδε τη λάμψη στα μάτια του, τον άκουσε να δηλώνει έτοιμος να πάρει αυτό το στοίχημα, δηλαδή να επιχειρήσει να τιθασεύσει ένα ατόφιο ταλέντο που είχε παραστρατήσει στην Ισπανία επειδή έμπλεξε με τα ποτά και τα πιπίνια, με την πίστη ότι θα κερδίσει το στοίχημα και θα αποκτήσει έναν επιθετικό παράλογα, για την Ελλάδα, υψηλών προδιαγραφών.

Η αναφορά των πρώτων 50 ημερών του στην Αθήνα έχει το αντίθετο χρώμα από την αναφορά των τελευταίων του 50 ημερών στην Ισπανία. Οσοι τον ζουν εδώ, περιγράφουν ένα παιδί με καρφωμένο το βλέμμα στο έδαφος, που είναι πολύ προσεκτικό στην επικοινωνία του τόσο με τα μέλη του μικρόκοσμου της ομάδας του όσο και στη δημόσια ζωή του. Ενα παιδί που δεν οδηγεί ποτέ, ακολουθώντας σχεδόν πάντα τον Πατίτο Ροντρίγκεζ ως συνοδηγός στο αυτοκίνητο για τις μεταφορές του, το οποίο δεν έχει “συλληφθεί” να κάνει την Athens by night περιήγηση, που είναι διαχρονικά μια από τις πρώτες συνήθειες που αποκτούν οι αλλοδαποί αθλητές των μεγάλων ομάδων.

Αυτές οι περιγραφές είναι ακριβώς αντίθετες από αυτές που διηγούνται μια εντελώς αντιεπαγγελματική συμπεριφορά ενός ποδοσφαιριστή που συλλαμβανόταν να οδηγεί μεθυσμένος, που καταδικάστηκε επειδή αρνήθηκε να περάσει δεύτερο αλκοτέστ και εξύβρισε τους αστυνομικούς, που συνελήφθη ξανά μετά από όλα αυτά, και ενώ του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή και αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για 2 έτη, να οδηγεί μεθυσμένος, αρνούμενος να βάλει μυαλό.

Αν έπιαναν μια κουβέντα για τον Αραούχο ο Μανόλο Χιμένεθ με τον Κίκε Σετιέν, τον πολύ αξιόλογο προπονητή της Λας Πάλμας, θα έβαζαν τα γέλια αφού θα ήταν σαν να μιλούν για άλλο πρόσωπο όταν θα αναφέρονταν στον επαγγελματισμό και την εκτός τερέν συμπεριφορά του. Και βέβαια σε αυτή την κουβέντα ο Σετιέν δεν θα νόμιζε ότι έχει τρελαθεί, διότι προτού φύγει από το ισπανικό νησί ο Αραούχο ζήτησε δημοσίως συγνώμη για την παραβατική συμπεριφορά του εκτός τερέν και εξέφρασε δημοσίως την λύπη του για την κατάληξη της σχέσης του με τον σύλλογο που τον εμπιστεύθηκε, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη.

Πώς ήξερε η ΑΕΚ ότι ο Αραούχο θα βάλει μυαλό; Δεν το ήξερε. Εμπιστεύθηκε έναν ατζέντη και, κυρίως αυτόν, τον προπονητή της ο οποίος πήρε την ευθύνη να δουλέψει πάνω στην καθοδήγηση ενός 25χρονου παιδιού που είχε χάσει την προσήλωση στον στόχο της ποδοσφαιρικής ανέλιξής του. Και πήρε σημαντικό ρίσκο διότι δεν είχε τον χρόνο να διεξάγει την δική της έρευνα και να διαπιστώσει αν έχει ή όχι αποφασίσει να αλλάξει μυαλό ένα παιδί που μόλις 8 ημέρες προτού μπει στο αεροπλάνο για την Αθήνα είχε ξανασυλληφθεί, στις 8.30 το πρωί, να οδηγεί μεθυσμένο, μόλις τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη σύλληψή του, για την οποία καταδικάστηκε πρωτοδίκως.

Ας μη γελιόμαστε, ένας επιθετικός με την ποιότητα του Αραούχο, στην ηλικία που βρίσκεται, μόνο μεθυσμένος θα ερχόταν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ δεν ρίσκαρε πολύ όταν αποφάσισε να επενδύσει περί τα 800.000 ευρώ (ενοίκιο στη Λας Πάλμας και αποδοχές του παίκτη) για περίπου πέντε μήνες σε μια τόσο προβληματική, επαγγελματικά, περίπτωση ποδοσφαιριστή. Διότι δεν προλάβαινε να κάνει έρευνα, ούτε καν μια προκαταρκτική & διερευνητική συζήτηση με αυτό το παιδί προτού το υπογράψει προκειμένου να καταλάβει πόσο πιθανό είναι να τον συλλάβουν να οδηγεί μεθυσμένος και οι Ελληνες αστυνομικοί.

Αυτά που κάνει σήμερα με τη φανέλα της ΑΕΚ ο 25χρονος επιθετικός στην πραγματικότητα δείχνουν τον δρόμο που θα έπρεπε να έχει πάρει εδώ και χρόνια η αντίληψη αυτών που διοικούν τις ελληνικές εταιρείες του ποδοσφαίρου σχετικά με το πώς πρέπει να κινούνται για ξένους ποδοσφαιριστές. Για να ξαναδώσουν την παλιά αξία του ξένου παίκτη, δηλαδή τον “ο ξένος πρέπει να είναι καλύτερος από τους Ελληνες, να κάνει τη διαφορά” κανόνα, τον οποίο επεδίωκαν να εφαρμόζουν σαν αξίωμα οι ελληνικές ομάδες τον καιρό που ήταν υποχρεωμένες από τους κανονισμούς να χρησιμοποιούν περιορισμένο αριθμό αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, οι ελληνικές ομάδες πρέπει να εμπνευστούν και να παρακινηθούν από την περίπτωση του Αραούχο. Χωρίς δίκτυο συνεργατών σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του ποδοσφαιρικού πλανήτη, μια ελληνική ομάδα δεν θα έχει ποτέ στη διάθεσή της πληροφορίες σαν αυτή που αξιοποίησε τυχαία η ΑΕΚ όταν ένας ατζέντης της πρότεινε ένα μεγάλο ταλέντο που έχει πρόβλημα με το ποτό. Χωρίς τέτοιο δίκτυο, δηλαδή δίχως πολλές πηγές σκάουτινγκ και συλλογής πληροφοριών από όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του πλανήτη, μια ελληνική ομάδα δεν θα μάθει ποτέ ποιες είναι οι ευκαιρίες που γεννά η παγκόσμια αγορά σε κάθε μεταγραφικό παζάρι.

Ο Αραούχο βγαίνει κελεπούρι επειδή η ΑΕΚ ήταν τυχερή, που της προτάθηκε και που είχε μόλις προσλάβει τον Χιμένεθ, και θαρραλέα, δεδομένου ότι πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι τυχεροί και οι επόμενοι που θα κλείσουν τα μάτια και θα διαλέξουν στην τύχη ένα όνομα ενός παίκτη που κάποτε είχε κάνει μια καλή σεζόν και σήμερα βρίσκεται στα αζήτητα κάποιου συλλόγου. Τα ρίσκα πρέπει να έχουν λογική. Οταν έχουν, συχνά οδηγούν σε ποδοσφαιρικές υπερβάσεις αλλά και στη δημιουργία υπεραξιών που σε μια πώληση μπορούν να αλλάξουν ακόμη και την οικονομία ενός ελληνικού συλλόγου. Οταν δεν έχουν, έρχεται στην Ελλάδα ο Εσιέν, ή ένας ποδοσφαιριστής απλώς συλλαμβάνεται και εδώ μεθυσμένος.

*gazzetta.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.