Header Ads


Unlabelled Αυτός είναι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος

Αυτός είναι ο Σωτήρης Μανωλόπουλος


Διαβάστε ενδιαφέρουσες… εσωτερικές πληροφορίες για τον νέο προπονητή της ΑΕΚ


Αντίστροφα μετράει η ΑΕΚ για το μεγάλο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό την Δευτέρα στις 7 στο ΟΑΚΑ, Το ίδιο ισχύει και για τον Σωτήρη Μανωλόπουλο που είναι ο εκλεκτός του Μάκη Αγγελόπουλου για να πάρει την σκυτάλη. Μια συνεργασία που δεν έχει ημερομηνία λήξης αλλά σίγουρα το φινάλε της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και στα πλέι οφ θα παίξει ρόλο για την επόμενη σεζόν.
Εποχή Μανωλόπουλου λοιπόν αρχίζει στην ΑΕΚ και με την βοήθεια ανθρώπων που τον έχουν ζήσει από πολύ κοντά στην ΑΕΚ αλλά και στον Παναθηναϊκό θα παρουσιάσουμε γνωστές και άγνωστες πτυχές του χαρακτηρα του αλλά και του προπονητικού του στιλ.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί να βρεθεί κάποιος στην μπασκετική πιάτσα που να πει άσχημα λόγια για τον νέο προπονητή της ΑΕΚ. Όλοι τον αναγνωρίζουν ως σημαντική οντότητα στην προπονητική κι εξαιρετικό επαγγελματία, ενώ για τον χαρακτήρα του ουδείς αμφισβήτησε την ακεραιότητά του. Δεν είναι τυχαιο ότι τόσο στο Μαρούσι όσο και στον Άρη ήθελαν να τον προωθήσουν σε θέση πρώτου προπονητή, αλλά ο ίδιος ήθελε να κάνει το βήμα όταν θα αισθανόταν 100% έτοιμος. Το μεγάλο βήμα σκεφτόταν να το κάνει το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο τελικά παρέμεινε στο τιμ του Ζντοβτς επειδή του άρεσε η συνεργασία μαζί του και τα πράγματα που μάθαινε προς ικανοποίηση βέβαια του Σλοβένου κόουτς. Τώρα, όμως, είναι η δική του ώρα!

Όσοι τον γνωρίζουν αναφέρουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να τον ακούσεις να πει το οτιδήποτε κακό για τους συνεργάτες και τους παίκτες του. Και δεν έχουμε να κάνουμε με τα αυτονόητα, δηλαδή εκεινους με τους οποίους συνεργάζεται τώρα. Ποτέ δεν είπε τιποτα κακό για ολους τους προπονητές, τους παίκτες που έχει συνεργαστεί, καθώς θεωρεί ότι όλοι ειναι χρήσιμοι στην καριέρα σου και σε βοηθούν με τον τρόπο τους.

Είναι προπονητής που ψάχνει και ψάχνεται γενικώς. Γνωρίζει την αμερικάνικη κι ευρωπαϊκή αγορά όσο ελάχιστοι καθώς παρακολουθεί διαρκώς ολα τα πρωταθλήματα. Ένα παράδειγμα: Αυτός εισηγήθηκε το καλοκαίρι του 2014 οταν ήταν στον Παναθηναϊκό την απόκτηση του ΝτεΣόν Τόμας της Ναντέρ (κατέληξε στην Μπαρτσελόνα, φέτος αγωνίζεται στην Εφές) και του Άντονι Ράντολφ των Ντένβερ Νάγκετς (αγωνίστηκε για δύο χρόνια στην Λοκομοτίβ Κούμπαν και φέτος ανήκει στη Ρεάλ), αλλά ο Ιβάνοβιτς προτίμησε να πάει σε άλλες λύσεις. Πέρα από το σκάουτινγκ, όμως, ο Μανωλόπουλος λέγεται πως έχει ανοικτές τις κεραίες του και στις απέναντι ομάδες. Το τι συμβαίνει στα αποδυτήρια των αντιπάλων μόνο αδιάφορο δεν τον αφήνει.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Το μεγάλο προσόν του Μανωλόπουλου ειναι ο τρόπος που προσεγγίζει τους παίκτες. Ξέρει πώς θα μιλήσει, αναγνωρίζει πότε πρέπει να αφήσει και πότε να...τραβήξει τα λουριά. Την πειθαρχία δεν την επιβάλλει με φωνές και κραυγές, αλλά με κατανόηση των αρχών της ομάδας και με σεβασμό απέναντι στη διοίκηση, στον κόσμο και στην ίδια την ομάδα. Η ΑΡΙΣΤΗ χρήση της αγγλικής γλώσας τον βοηθά στο να επικοινωνήσει με τους αμερικανούς ιδανικά. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει «σπουδάσει» το μπάσκετ (με πλήρη αθλητική υποτροφία) στο Boston University, πριν αρχίσει την καριέρα του ως παίκτης.
Προπονητής που σέβεται την ιεραρχία, ο Μανωλόπουλος ακολουθεί κανόνες, είναι συζητήσιμος και γενικώς είναι ήρεμος. Πιστεύει ότι με την ηρεμία και τη συζήτηση μπορούν να λυθούν τα πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε γίνεται αυστηρός όταν χρειάζεται χωρίς να υπολογίζει ονόματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Παναθηναϊκό κάποια στιγμή ο Λάσμε και ο Γκιστ έκαναν περισσότερο «χαβαλέ» απ' όσο έπρεπε στη διάρκεια μιας αποστολής. Όχι τίποτε... χυδαίο, απλώς ο Μανωλόπουλος προσέχει κάθε λεπτομέρεια και πήγε αμέσως και τους έδειξε το σήμα στη φανέλα τους. «Παίζετε για μια μεγάλη ομάδα και για την σωστή εικόνα μας πρέπει να σοβαρευτείτε», τους είπε. «You are right coach, sorry» ήταν η απάντηση και των δύο. Όλα σταμάτησαν αμέσως.
«ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ»

Εν συντομία, ο Μανωλόπουλος, πριν την ΑΕΚ, έχει υπάρξει βοηθός προπονητής των: Γιώργου Καλαφατάκη (Μακεδονικός 2005-06), Λευτέρη Κακιούση Ντάρκο Ρούσο, Σούλη Μαρκόπουλου, Γιώργου Μπαρτζώκα και Βαγγέλη Αλεξανδρή (Μαρούσι 2006-11). Με τον κόουτς Αλεξανδρή (μετον οποίο τους συνδέει ισχυρή φιλία) συνεργάστηκε και στον Άρη (2011-12), ενώ βρέθηκε και στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ 2011 και το Προολυμπιακό Τουρνουά 2012, στο πλευρό του Ηλία Ζούρου, με τον οποίο γνωρίζονταν από το Μαρούσι. Στον Παναθηναϊκό δουλέψε μια τριετία: για 1,5 σεζόν με τον Πεδουλάκη, ακολούθως με τους Αλβέρτη - Πρίφτη και με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Χωρίς αμφιβολία, η πορεία του στο χώρο είναι αυτόνομη, χωρίς δηλαδή να αποτελεί τη «σκιά» ενός συγκεκριμένου κόουτς.

Ο ρόλος του Μανωλόπουλου ποτέ δεν ήταν περιορισμένος. Πολύ περισσότερο στην ΑΕΚ. Η επαφή που έχει με τους παίκτες χαρακτηρίζεται «τρομερή» από όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Δεν είναι λίγες και οι φορές που ο ρόλος του είναι «πυροσβεστικός». Επιδιώκει την επαφή με τους παίκτες, όπως τόνισε και στην πρώτη του ομιλία, το Σάββατο. Πέρυσι, για παράδειγμα, είχε... συλληφθεί, κατά τη διεξαγωγή της Media Day του ΑΕΚ-Νεπτούνας, να έχει με τον Νώντα Παπαντωνίου για πολύ ώρα συζήτηση, που έδειχε να έχει πατρικό χαρακτήρα.

ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Την περίοδο 2014-15 ανέλαβε τον Παναθηναϊκό μετά την αποπομπή του Ιβάνοβιτς. Είναι κοινό μυστικό ότι στον Παναθηναϊκό είχαν φόβο ακόμη και για τον ημιτελικό των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ, καθώς ο Παππάς είχε τραυματιστεί σοβαρά και ηταν εκτός, ο Γκιστ είχε τιμωρηθεί για χρήση ινδικής κάναβης, ενώ τραυματίας ήταν και ο Μπατίστα. Ο Μανωλόπουλος οχι μονο κατάφερε να αποκλείσει με 3-0 τον ΠΑΟΚ, αλλά να παρουσιάσει μια σοβαρότατη εικόνα σε μια ομάδα που ηταν μάλλον σε κατάσταση αποσύνθεσης με τους περισσότερους παίκτες να γνωρίζουν οτι του χρονου θα βρίσκονταν αλλού. Ακόμα και στους τελικούς με τον Ολυμπιακό (έχασε 3-0), πάλι η εικόνα του Παναθηναϊκού (που έπαιξε χωρίς τρεις βασικούς παίκτες του) ήταν σοβαρή και αξιοπρεπής και επ' ουδενί δεν παρουσίασε εικόνα διάλυσης.
Στην ΑΕΚ, ως πρώτος, κάθισε, μόνο στην αναμέτρηση της περσινής σεζόν, με το Ρέθυμνο, μετά την αποχώρηση του Ντράγκαν Σάκοτα, οδηγώντας την ομάδα σε άνετη νίκη.
Με τα καλύτερα λόγια αναφέρεται στον Μανωλόπουλο και ο Γιούρι Ζντοβτς. Δημόσια και ιδιωτικά. Ο Σλοβένος τεχνικός τον εμπιστεύτηκε εξαρχής και ο Μανωλόπουλος δεν το ξεχνά ποτέ αυτό. Δεν είναι τυχαίο πως μιλώντας στους παίκτες του αναφέρθηκε στην «υπέροχη σχέση» τους με τον «καλό» και «δίκαιο» Γιούρι. Οι δυο τους και οι υπόλοιποι του τεχνικού τιμ υπήρξαν μια «γροθιά» σε όλα τα ζητήματα που προέκυψαν στην κοινή τους παρουσία.
Τα καλύτερα για τον «Μανωλό» έλεγε και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, που δεν τον είχε στο τιμ του, οταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό. Προτιμούσε να έχει αποκλειστικά δικούς του συνεργάτες. Λίγους μήνες μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Τζόρτζεβιτς όσο και ο Μπετσίροβιτς, συναντήθηκαν με τον Μανωλόπουλο (που είχε πιάσει δουλειά στην ΑΕΚ) στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ και μέσες- άκρες του είπαν πόσο λάθος είχαν που δεν τον διατήρησαν στο τιμ τους, ενώ ο ιδιος ο Τζόρτζεβιτς του είπε πόσο καλός προπονητής και σωστός επαγγελματίας είναι.

ΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

Επαγγελματίας και φιλόδοξος, ο Μανωλόπουλος συνδέεται και... οικογενειακά με την ΑΕΚ, λόγω της συζύγου του.
Το φετινό αριστούργημα στα αποδυτήρια της Ένωσης, που κατέπληξαν τους πάντες, έχει την υπογραφή της συζύγου του, Χριστίνας, που θεωρείται αυθεντία στο θέμα της διακόσμησης και είναι ένθερμη φίλαθλος της ΑΕΚ.

Η… ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ.

Εχει υπάρξει βοηθός προπονητής των: Γιώργου Καλαφατάκη (Μακεδονικός 2005-06), Λευτέρη Κακιούση Ντάρκο Ρούσο, Σούλη Μαρκόπουλου, Γιώργου Μπαρτζώκα και Βαγγέλη Αλεξανδρή (Μαρούσι 2006-11). Με τον κόουτς Αλεξανδρή συνεργάστηκε και στον Άρη (2011-12), ενώ βρέθηκε και στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ 2011 και το Προολυμπιακό Τουρνουά 2012, στο πλευρό του Ηλία Ζούρου, με τον οποίο γνωρίζονταν από το Μαρούσι. Στον Παναθηναϊκό δουλέψε μια τριετία: για 1,5 σεζόν με τον Πεδουλάκη, ακολούθως με τους Αλβέρτη - Πρίφτη και πέρυσι, πριν αναλάβει την ομάδα τον Μάιο, με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς.
Με το Μαρούσι, σε διάστημα 5 σεζόν, τερμάτισε τρεις φορές 3ος, μία 4ος και μία 5ος, ενώ τις σεζόν 2008-09 και 2010-11 βρέθηκε στις κορυφαίες 16 ομάδες του Eurocup και της Ευρωλίγκας, αντίστοιχα. Στις κορυφαίες 16 του ULEB Cup βρέθηκε και με τον Άρη, τη σεζόν 2011-12.
Με τον Παναθηναϊκό, στη «μετά-Ομπράντοβιτς» εποχή, κατέκτησε τους 5 από τους 6 εγχώριους τίτλους, τις τρεις τελευταίες σεζόν. Και τις τρεις, μάλιστα, βρέθηκε με τους πράσινους στους προημιτελικούς (playoff) της Ευρωλίγκας. Εν ολίγοις, πρόκειται για έναν προπονητή με παραστάσεις από 102 αγώνες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.Στην ΑΕΚ ήρθε στις 22/10/15 και εκτέλεσε χρέη Πρώτου προπονητή στο:ΑΕΚ-Ρέθυμνο στις 19/12/15.

*aek365.com
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.