Header Ads


Unlabelled Ο κίνδυνος να κάψεις έναν ποδοσφαιριστή με προοπτικές

Ο κίνδυνος να κάψεις έναν ποδοσφαιριστή με προοπτικές


Με αφορμή το λάθος του Μπάρκα στο Καυταντζόγλειο, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον κίνδυνο που διατρέχει η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός να κάψουν τους ταλαντούχους Ελληνες ποδοσφαιριστές στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πλασαριστούν στην 5αδα.


Αν το τέλος του πρωταθλήματος την βρει εκτός 5αδας, της ΑΕΚ δεν θα της φταίει μόνο αυτό που έκανε και δεν έκανε το απόγευμα της Δευτέρας στο Καυταντζόγλειο απέναντι στον Ηρακλή. Και κυρίως δεν θα πρέπει να της φταίνε αυτοί που έκαναν ή θα κάνουν λάθη σαν αυτό του Βασίλη Μπάρκα. Στην μεγάλη εικόνα, αυτή που απεικονίζει τα πώς και τα γιατί της πορείας που έχει διαγράψει μέχρι εδώ στο πρωτάθλημα η ΑΕΚ, τα ατομικά λάθη των ποδοσφαιριστών της δεν είναι παρά μικρές κουκίδες. Η ΑΕΚ βρίσκεται σήμερα σε μειονεκτική θέση και ζει εκτός πεντάδας επειδή δεν σχεδιάστηκε σωστά το περασμένο καλοκαίρι και επειδή αναγκάστηκε, πληρώνοντας τα λάθη της, να αλλάξει δύο φορές προπονητή. Αν κανείς απομονώσει το τελευταίο της παιχνίδι, τη ρίζα του κακού θα την εντοπίσει στη νοοτροπία μιας ομάδας που πήγε στη Θεσσαλονίκη με την ψευδαίσθηση ότι δεν θα χρειαζόταν να ζοριστεί για να επικρατήσει επί ενός αντιπάλου που βρισκόταν στον βυθό της βαθμολογίας. Η ΑΕΚ πήγε “χορτασμένη” από το μικρό σερί της και τα πολλά γκολ που είχε πετύχει τελευταία, έζησε για λίγο με την ψευδαίσθηση ότι αρκούσε η άφιξη του Μανόλο Χιμένεθ προ 20 ημερών για να της λύσει μονομιάς όλα τα σοβαρά προβλήματα και να της εξασφαλίσει άνετες νίκες. Τα σκαμπανεβάσματα είναι παραπάνω από φυσιολογικά για μια ομάδα στην οποία δεν έχει συμπληρώσει μήνα ο καινούργιος προπονητής, για μια ομάδα που ταλαιπωρούσε τον εαυτό της από το καλοκαίρι μέχρι και τον Ιανουάριο και συμπεριφερόταν στο τερέν σαν ένα άναρχο σύνολο.

Θα είναι μεγάλη ζημιά για την ΑΕΚ, τόσο για το φρόνημά της όσο και για την οικονομία της, να μείνει εκτός play offs. Η ζημιά όμως θα γίνει ανυπολόγιστη στην περίπτωση που αυτή η αποτυχία κάψει οτιδήποτε αξιόλογο υπάρχει στο ρόστερ της. Μετά από χρόνια, η ΑΕΚ πάει να “χτίσει” τερματοφύλακα, και οι τερματοφύλακες χτίζονται μέσα από λάθη που κοστίζουν, από παθήματα που γίνονται μαθήματα. Μετά από χρόνια η ΑΕΚ πάει να αναδείξει ποδοσφαιριστή από την ακαδημία της, τον Κώστα Γαλανόπουλο. Κάνει ήδη λάθη, εδώ και καιρό, θυσιάζοντας την ανάδειξή του στο βωμό της σκοπιμότητας του αποτελέσματος, δείχνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ξένους. Θα κάνει μεγαλύτερο λάθος αν μεθαύριο του βάλει την “δεν μπορεί” ταμπέλα επειδή εκείνος δεν θα έχει καταφέρει να ισιώσει μια στραβή διαμορφωμένη κατάσταση για την οποία δεν φέρει ευθύνη.

Παρόμοια συζήτηση είναι αυτή που αφορά τους Ελληνες με υψηλότερη υπεραξία που έχει στο ρόστερ της η ΑΕΚ: κυρίως τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα, και δευτερευόντως τους υπόλοιπους. Η ΑΕΚ προσπάθησε στη διάρκεια των τελευταίων ετών να αποκτήσει ή να προωθήσει Ελληνες ποδοσφαιριστές, και έκανε ήδη λάθη στη διαδρομή, όπως αυτό με τον Τζανετόπουλο, στον οποίο χρέωσε ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Σήμερα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, δεδομένου ότι βρίσκεται εκτός 5αδας και δεν μοιάζει φαβορί για να πλασαριστεί σε αυτή. Σε αυτή τη δοκιμασία που έχει μπροστά της πρέπει να κάνει μια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της και να προστατέψει με κάθε τρόπο ως οργανισμός τα μέλη της και ειδικά αυτά που έχουν προοπτικές, συμμετοχής σε μια ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό και μεταπώλησης. Διαφορετικά μαζί με το ευρωπαϊκό εισιτήριο κινδυνεύει να “κάψει” και όσο ελληνικό ταλέντο έχει μέσα της.

Ακριβώς ίδια είναι η συζήτηση που αφορά τον Παναθηναϊκό. Και η δική του προσπάθεια να σώσει όσα σώζονται στη σεζόν και να μείνει στην 5αδα πρέπει να μην επηρεάσει την πρόοδο, την εξέλιξη, την ωρίμανση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, του Ευαγγέλου, του Χατζηγιοβάνη, και όποιου άλλου νεαρού Ελληνα πάρει ευκαιρίες από τον Μαρίνο Ουζουνίδη μέχρι την λήξη της σεζόν. Διότι διαφορετικά, δηλαδή δίχως την προώθηση και ανάδειξη των Ελλήνων πιτσιρικάδων καμιά ομάδα δεν έχει σοβαρή αγωνιστική και επιχειρηματική προοπτική.

Την κύρια ευθύνη για την ψυχοπνευματική διαχείριση των νεαρών ποδοσφαιριστών φέρουν οι προπονητές. Οι σύλλογοι όμως διεθνώς δεν αφήνουν αυτή τη δουλειά στην τύχη, ούτε στα χέρια ενός. Δημιουργούν μηχανισμούς και δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να προστατεύουν τους νεαρούς, να τους καθοδηγούν, να τους χτίζουν σώμα και πνεύμα. Αυτή η νοοτροπία χτίζεται πάνω στη στέρεη βάση της κυρίαρχης αντίληψης για το κύριο συμφέρον ενός συλλόγου, τον κύριο στόχο, που είναι η εκπαίδευση και η προώθηση – ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών. Και αυτή η νοοτροπία περνά στις μάζες, μολονότι οι οπαδοί μένουν έως και αδιάφοροι μπροστά στην προσδοκία μιας μεταπώλησης. Η νοοτροπία περνά επειδή οι οπαδοί δένονται συναισθηματικά με τους συμπατριώτες τους ποδοσφαιριστές και δείχνουν ευαισθησία, γίνονται προστατευτικοί με τα νέα παιδιά. Αρκεί να τους δείξει ένας σύλλογος πόσο τον ενδιαφέρει αυτό και πόσο σταθερός είναι στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός τέτοιου πλάνου.

*gazzetta.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.