Header Ads


Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, θρύλος ετών 48... (pics, vids)

Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, θρύλος ετών 48... (pics, vids)


Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς όλων των εποχών, ένα ποδοσφαιρικό είδωλο, η σημαία της Φιορεντίνα, ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Σήμερα γίνεται 48 χρόνων.


Το  παιδί με τα ξανθά μαλλιά και τα πράσινα μάτια που μεγάλωσε στις όχθες του ποταμού Παρανά, μαθαίνοντας να ψαρεύει και να αγαπά τη φύση, αυτό το παιδί που ούτε σκεφτόταν να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, αλλά ήθελε να σπουδάσει, αυτό το παιδί που τελικά θα γινόταν θρύλος, θα μάγευε όλο τον κόσμο με την αξεπέραστη ιδιοφυία του μέσα στο γήπεδο και θα συγκλόνιζε αποκαλύπτοντας τους φρικτούς πόνους στα πόδια του, που τον οδηγούσαν σε σκέψεις για ακρωτηριασμό!

Αυτός που έκανε τις Ιταλίδες να... λιποθυμούν, αυτός έλεγε το «Irene Ti Amo» μετά από κάθε του γκολ, που πανηγύριζε σε στάση προσοχής με το ένα χέρι στο σημαιάκι του κόρνερ ή με τον δείκτη στο στόμα ζητώντας από όλους να σωπάσουν.

Σήμερα κλείνει τα 48 του, στέκεται στα πόδια του και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ακόμα κι αν, όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας, αν χρειαστεί να παίξει μπάλα μπορεί να το κάνει μόνο κόντρα σε 50άρηδες με σπασμένα πόδια και γόνατα…


1988-89: Σε ηλικία 19 ετών κάνει  το ντεμπούτο του στο αργεντίνικο πρωτάθλημα με τη φανέλα της Νιούελς Ολντ Μπόις. Πετυχαίνει 4 γκολ και βοηθάει την ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο. Αμέσως η Ρίβερ Πλέιτ κινείται για να τον αποκτήσει και τα καταφέρνει.

1989: Αποφασίζει να αποχωρήσει από τη Ρίβερ Πλέιτ και υπογράφει συμβόλαιο με την μισητή εχθρό, Μπόκα Τζούνιορς.

1991: Κάνει το μεγάλο βήμα για την Ευρώπη, αποδεχόμενος την πρόταση της Φιορεντίνα, με την μεταγραφή να κοστίζει στους «βιόλα» 2,3 εκατομμύρια δολάρια.


1992-93: Ο Μπατιστούτα πετυχαίνει 16 γκολ σε 32 αγώνες, αλλά η Φιορεντίνα υποβιβάζεται στη Serie B. Ο ίδιος λατρεύεται από τους τιφόζι και αποφασίζει να παραμείνει στην ομάδα παρά τον υποβιβασμό, απαντώντας αρνητικά σε προτάσεις των μεγάλων ομάδων της Serie A.

1993-94: Σημειώνοντας 16 γκολ σε 26 αγώνες, οδηγεί και πάλι τη Φιορεντίνα στη Serie A.

1994: Στον πρώτο αγώνα του σε Μουντιάλ, στη Βοστώνη των ΗΠΑ, πετυχαίνει χατ-τρικ στη νίκη της Αργεντινής με 4-0 επί της Ελλάδας.

1994-95: Σπάει κάθε ρεκόρ στο καμπιονάτο  πετυχαίνοντας γκολ και στις 11 πρώτες αγωνιστικές της σεζόν. Συνολικά, σε 32 αγώνες θα βρει το στόχο 26 φορές.

Απρίλιος 1996: Η Αργεντινή επικρατεί της Βολιβίας με 3-1, ο Μπατιστούτα σκοράρει και φτάνει τα 34 γκολ, πιάνοντας στην πρώτη θέση των σκόρερς τον Ντιέγο Μαραντόνα.


Μάϊος 1996: Πετυχαίνει γκολ και στους δύο τελικούς και η Φιορεντίνα επικρατεί της Αταλάντα με 3-0 συνολικό σκορ και κατακτά τον πρώτο της σημαντικό τίτλο μετά από 21 χρόνια.

Απρίλιος 1997: Η Μπαρτσελόνα προηγείται της Φιορεντίνα με 1-0 στο «Καμπ Νου» στον ημιτελικό του κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά ο Μπατιστούτα ισοφαρίζει με ένα εκπληκτικό γκολ και καθιερώνει ένα νέο πανηγυρισμό: φέρνει τον δείκτη του χεριου του μπροστά στο στόμα του και καλεί τους 100.000 Καταλανούς να σωπάσουν.

Ιούνιος 1998: Πετυχαίνει χατ-τρικ στη νίκη της Αργεντινής με 5-0 κόντρα στη Τζαμάικα, για το Μουντιάλ της Γαλλίας.

1998-99: Με 13 γκολ στις πρώτες 13 αγωνιστικές, οδηγεί τη Φιορεντίνα προς την κατάκτηση του τίτλου. Τραυματίζεται, μένει δύο μήνες εκτός και η ομάδα... καταρρέει.

Ιανουάριος 2000: Κατακτά την τρίτη θέση, πίσω από Ριβάλντο και Ντέιβιντ Μπέκαμ, στην ψηφοφορία της FIFA για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς. Την ίδια σεζόν, φτάνει με τη Φιορεντίνα τα 152 γκολ κι έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, αφήνοντας πίσω του τον Σουηδό Κουρτ Χάμριν.


Μάϊος 2000: Την τελευταία αγωνιστική της σεζόν πετυχαίνει χατ-τρικ, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ του Χάμριν, για να γίνει ο πρώτος σκόρερ της Φιορεντίνα στη Serie A. Αμέσως μετά την επίτευξη του τρίτου γκολ, ξεσπάει σε κλάματα και γνωρίζει πρωτοφανή αποθέωση από τους τιφόζι. Συνολικά, με τους «βιόλα» σημείωσε 168 γκολ σε 269 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Ιούνιος 2001: Μετά από εννέα χρόνια στη Φιορεντίνα, αποχωρεί για να συνεχίσει την καριέρα του στη Ρόμα. Η μεταγραφή το κοστίζει  33,8 εκατομμύρια δολάρια.

2000-01: Πετυχαίνει 20 γκολ σε 28 αγώνες η Ρόμα κατακτά το σκουντέτο.


2001-02: Αποσύρεται από την εθνική Αργεντινής μετά την αποτυχία στο Μουντιάλ του στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας.

2002-03: Παραχωρείται δανεικός από τη Ρόμα, στην Ιντερ.

2003: Υπογράφει συμβόλαιο με την Αλ Αράμπι του Κατάρ.

2004: Σκοράρει 25 φορές στην πρώτη του σεζόν στο Κατάρ.

2005: Το συμβόλαιο του με την Αλ Αράμπι ολοκληρώνεται και ανακοινώνει την απόφαση του να βάλει τέλος, στην μεγάλη καριέρα του.










*sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.