Header Ads


Απίστευτη εξομολόγηση από Δέλλα: «Στην ΑΕΚ δεν απολύθηκα, αλλά....»

Απίστευτη εξομολόγηση από Δέλλα: «Στην ΑΕΚ δεν απολύθηκα, αλλά....»


Ο Τραϊανός Δέλλας μιλάει για την αλλαγή του Σιμόες στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το διαζύγιο του με την ΑΕΚ. Και είναι ξεκάθαρος ότι η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική του!

Και φυσικά, δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Πάντα όμως, θα είναι αλλιώς να βλέπεις την αποκαθήλωση και να τη ζεις. 

- Πως είναι να σε απολύουν;

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση
“Στο ποδόσφαιρο, σημασία δεν έχει τι έκανες χθες, αλλά τι θα κάνεις σήμερα. Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Ως ποδοσφαιριστές μας αντιμετωπίζουν αλλιώς και ως προπονητές διαφορετικά. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να πω σε κανέναν ότι “Θα με σέβεσαι εμένα γιατί εγώ έχω πάρει το Euro”. Η ποδοσφαιρική μου διαδρομή δε μου εξασφαλίζει τίποτα ως προπονητή. Ενας λόγος που θέλω να ασχοληθώ με την προπονητική είναι για να απαντήσω στον εαυτό μου αν αυτά που σκέφτομαι και σκεφτόμουν ως παίκτης μπορούν να γίνουν πραγματικότητα σε μία ομάδα μέσα στο γήπεδο. Η απάντηση μέχρι τώρα είναι ότι πολλά από αυτά, όντως, μπορούν να υλοποιηθούν. Δεν είναι δύσκολο Χρειάζεται χρόνο όμως. και δεν υπάρχει. Αν θα κάνεις μία επιτυχία θα είναι συγκαιριακό, κι όχι τόσο θέμα οργάνωσης. Αν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, σου δοθεί ο χρόνος και δεν κάνεις δουλειά, τότε είσαι ακατάλληλος. Από τη στιγμή που παίρνεις απόφαση να είσαι υπάλληλος μίας εταιρίας, όπως είναι όλοι οι προπονητές, προσπαθείς να κάνεις όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά σου. Θα έπρεπε να είσαι το αφεντικό, αλλά δεν είσαι. Εξαρτάσαι από ένα αποτέλεσμα. Αν είναι καλό το αποτέλεσμα εισαι καλός, αν όχι είσαι κακός και φεύγεις. Το όνομα και μία καλή καριέρα ποδοσφαιριστή δε σου δίνει διαβατήριο για τίποτα. Μπορεί να σου ανοίξει μία πόρτα πιο εύκολα, τίποτα περισσότερο”.

Flash back… Το πρώτο αίτημα στον Τραϊανό για συνέντευξη έγινε μετά από έναν αγώνα της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, τον Νοέμβριο του 2015 (ή κάπου εκεί τέλος πάντων), με τη βοήθεια του υπεύθυνου Τύπου της Ενωσης, Αντρέα Δημάτου. Τους είδα να μιλούν για λίγη ώρα και μετά ο Αντρέας που έκανε το συνθηματικό νεύμα…

“Πως είσαι Θανάση; Είσαι εντάξει;” με ρώτησε. Ηταν λίγο καιρό μετά το επεισόδιο του αεροδρομίου τον Σεπτέμβριο του ’15. Η τελευταία φορά που τον είχα δει δια ζώσης ήταν το 2004. “Μα καλά, ξέρει για την επίθεση;” σκέφτηκα. “Πως γίνεται να ξέρει”. Δε σου λέω ψέματα. Ενιωσα αμέσως μία ζεστασιά, που μεγιστοποίησε τον θαυμασμό που είχα για τον άνθρωπο του …115ου λεπτού!

Fast forward… Επιστροφή στους πολύωρους διπλούς καφέδες της Γλυφάδας… Με τον Δέλλα, να μην απαντά μόνο σε ερωτήσεις, αλλά να καταθέτει και τις δικές του. Η συζήτηση είχε περάσει ήδη σε άλλο επίπεδο.

“Πάντα στην καριέρα μου ο χρόνος με δικαίωνε. Ηξερα ποιος είμαι. Δε θα ξεχάσω πως όταν έφυγα από την ΑΕΚ έλεγαν κάποιοι… “καλά είχαμε αυτόν τον παίκτη και τον αφήσαμε να φύγει;”. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που σε δικαιώνει. Και δε με παίρνει από κάτω. Ξέρω τι μπορώ να κάνω”.

- Ως παίκτης! Ως προπονητής όμως;

“Εχω δει να βγαίνουν στο γήπεδο κάποια πράγματα από αυτά που δείχνω στην προπόνηση. Ξέρω ποιος είμαι. Και κυρίως δηλώνω την ευγνωμοσύνη μου στη ζωή. Γιατί πλέον δεν εξαρτώμαι από το άγχος της καθημερινότητας. Μπορώ να ζήσω ακόμα κι αν δεν δουλέψω. Θέλω όμως να δουλέψω και πολύ σκληρά, γιατί αγαπώ αυτό που αποφάσισα να ασχοληθώ”

MEA CULPA TOY ΤΡΑΙ

“Στο θέμα της δικής μου δουλειάς, έχουν γίνει λάθη που αφορούν στην αδιαλλαξία μου και στο γεγονός ότι δεν είμαι επικοινωνιακός. Δε θεωρώ ότι έχω κάνει χοντρά λάθη. Δεν έχω φερθεί σε συνεργάτες άσχημα, και ό,τι έχει γίνει, συνέβη χωρίς σκοπιμότητα και λόγω έλλειψης εμπειρίας” είπε όταν τον κάλεσα να θυμηθεί τα λάθη του… Αυτά που έκανε στα τέσσερα πρώτα χρόνια της προπονητικής θητείας του…


“Δεν είμαι μαλαγάνας και δεν θέλω να αλλάξω. Τα δικά μου ελαττώματα ως άνθρωπος είναι τέτοια που δεν μπορούν να χαλάσουν μία συνεργασία. Δεν είμαι πάντα αντικοινωνικός, ή  αδιάλλακτος όμως. Φυσικά και δεν τα έχω κάνει όλα σωστά. Ομως, ειλικρινά και ξεκάθαρα σου δηλώνω ότι έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Με τα λάθη μου δεν έχω ενοχλήσει ανθρώπους. Και φυσικά βγάζουμε έξω τα αγωνιστικά. Εκει μπορούμε να κάνουμε άλλη -μεγάλη- συζήτηση”.

- "Περίμενε τώρα… Στον Ατρόμητο κατηγορήθηκες ότι έχασες παίκτες, ότι δε φέρθηκες σωστά… Μου το μετέφεραν και άνθρωποι στους οποίους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη…"

“Η πληροφόρηση που είχαν ήταν από ανθρώπους γύρω από την ομάδα του Ατρομήτου οι οποίοι έβλεπαν τα πράγματα με το δικό τους μάτι. Δε θα απαντήσω σε μία κριτική, που γίνεται από κάποιους που έχουν γνώμη κι άποψη, χωρίς να έχουν γνώση για συγκεκριμένα γεγονότα. Ο καθένας μπορεί να έχει γνώμη χωρίς να έχει γνώση. Πρέπει να έχεις και γνώση όμως. Πως μπορώ να κριτικάρω εγώ έναν πίνακα αν δεν έχω την απαιτούμενη γνώση; Βλέποντας το έργο θα έχω γνώμη: Μου αρέσει, δε μου αρέσει! Αν με ρωτήσεις γιατί όμως, θα είμαι ανέτοιμος να σου απαντήσω γιατί δεν θα ξέρω τι να πω”.

- "Τράι… Εχουν άποψη χωρίς να σου μιλήσουν ποτέ. Αλλά και πως να σου μιλήσουν; Αφού ακόμα κι αν σε πλησίαζαν θα τους απέφευγες…"

“Σωστά, δε θα μιλούσαν μαζί μου. Κι αυτό είναι δικό μου λάθος, για το οποίο όμως δε μετανιώνω καθόλου”.

- "Πήγε κάτι στραβά στο Περιστέρι;"

“Πριν σου πω αν πήγε κάτι στραβά, θέλω να εκφράσω το εξής: Στον Ατρόμητο συνάντησα εξαιρετικούς ανθρώπους, που αγαπούσαν τη δουλειά του. Αγαπούσαν και αγαπούν το ποδόσφαιρο. Οι συνθήκες για να εργαστεί κάποιος είναι εξαιρετικές. Με ρωτάς λοιπόν, αν πήγε κάτι στραβά στο Περιστέρι. Εγώ δε θα μείνω σε αυτό κι αν πήγε κάτι στραβά. Κάποιες φορές για να δείξω στους παίκτες σε ποιο περιβάλλον θέλουν να αναδειχθούν, τι σημαίνει να παίζεις μπάλα και να απευθύνεσαι στον κόσμο, γράφω στον πίνακα 10 αριθμητικές πράξεις… Εύκολες. Οι 9 είναι σωστές και η μία λάθος… Μετά τους ρωτάω: Τι βλέπετε στον πίνακα; Και όλοι, μα όλοι στέκονται στο ένα λάθος. Κανείς δεν ασχολείται με όλα τα υπόλοιπα που είναι σωστά. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλω να τους περάσω… Οτι ακόμα κι αν κάνουν τα πάντα τέλεια, το ένα λάθος είναι αυτό που θα κεντρίσει την κριτική του κόσμου”.

- "Νόστιμο, αλλά απόλυτα ρεαλιστικό. Ενα λάθος μπορεί να καταδικάσει μία ομάδα ακόμα κι αν παίζει τέλεια. Δε βρίσκεις; Τέλος πάντων… Στον Ατρόμητο τι έγινε;"

“Ανέλαβα μία ομάδα που ήταν προτελευταία στη βαθμολογία. Στο δεύτερο γύρο έκανε πορεία πρωταθλητισμού, μαζεύοντας 26 βαθμούς σε αυτό το διάστημα. Χάσαμε στην ισοβαθμία την συμμετοχή μας στα πλέι οφς. Και στο Κύπελλο αποκλειστήκαμε στο 90’ από την ΑΕΚ. Η επόμενη σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για εμάς και για αυτό απολύθηκα. Το τι είχε γίνει πριν δεν μας απασχολεί… Στη συνείδηση του κόσμου είμαι ένας κακός προπονητής επειδή δεν κέρδισα δύο ματς. Ας δούμε, όμως, και τι έγινε πριν φύγω. Επρεπε να ρίξουμε το μπάτζετ της ομάδας κι ο Ατρόμητος έκανε πωλήσεις παικτών επί της θητείας μου. Αν ήταν άλλος ξέρεις τι θα έλεγε; “Τι θέλετε; Να πουλήσετε; Είστε καλά; Να φέρετε πρέπει! Οχι να πουλήσετε”. Δεν θέλω να κάνω την αγιογραφία μου. Δεν είμαι άγιος. Κάνω λάθη. Στο είπα. Και όσο εργάζομαι θα συνεχίσω να κάνω, διότι όποιος δουλεύει κάνει λάθη”. 


- "Τον ημιτελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, τον χτύπησες;"

«Μιλάμε τόση ώρα και μου κάνεις αυτή την ερώτηση;»

- "Κατηγορήθηκες ότι κατέβασες ομάδα με πολλούς αναπληρωματικούς... Αρα μάλλον έχει βάση η ερώτηση!"

“Στον αγώνα με την ΑΕΚ έπαιξε βασική ομάδα. Κερδίζαμε 1-0 και δεχθήκαμε το γκολ στο 90ο. Αλλά έτσι είναι… Πάντα μένουμε στο αποτέλεσμα. Κανείς δεν βλέπει τι έχει συμβεί πραγματικά”.

- "Υπήρχαν παιδιά και αποπαίδια στις ομάδες σου; Παρότι δείχνεις σκληρός, έχω την αίσθηση ότι φορτώνεις με πολύ συναίσθημα τον εαυτό σου, που δεν το μεταδίδεις, όμως. Το κρατάς!"

“Είμαι συναισθηματικός ναι. Δεν έχω όμως, καμία εμμονή με τους παίκτες. Είναι γεγονός ότι δένομαι μαζί τους και τους προστατεύω. Δεν έχω εμμονή όμως. Τι θα τους πω τετ α τετ, στην προπόνηση, ή στον αγώνα είναι δικό μου θέμα. Ανέκαθεν ήθελα να έχω επικοινωνία με τους παίκτες. Πιστεύω ακράδαντα όμως, ότι οι προπονητές δικτάτορες έχουν πεθάνει. Οι αυταρχικοί και οι killer δεν υπάρχουν πια. Αυτό που θέλω είναι να έχουμε όλοι ομαδικό πνεύμα και να μπούμε στον κοινό σκοπό. Δε θέλω ρε αδελφέ να μου λες σε αγαπώ και να κοιτάμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Δεν έχει κανένα νόημα έτσι. Θέλω να κοιταζόμαστε στα μάτια και να είμαστε ειλικρινείς. Ναι, είμαι συναισθηματικός, αλλά όχι κολλημένος σε πρόσωπα. Αν κάποιος δεν μπορεί να με ακολουθήσει επαγγελματικά στα θέλω μου δε σημαίνει ότι δεν μου κάνει ως άνθρωπος. Εχω κατηγορηθεί ότι βλέπω περισσότερο τους Έλληνες και όχι τους ξένους… Έγραφαν ότι ο Μπουονανότε έχει ψυχολογικά με εμένα. Θυμάται κανείς ότι στα περισσότερα ματς της ΑΕΚ ο Ντιέγκο είχε συμμετοχή; Και ότι είχε έρθει χωρίς προετοιμασία; Από τη στιγμή που έφυγα ο Μπουονανότε πόσο έπαιξε;  Μήπως έπαιξε ελάχιστα;”


- "Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω στο ματς με τον Ολυμπιακό, θα έκανες ακριβώς τα ίδια πράγματα;"

“Θα ξεκινούσα και πάλι την ομάδα με την ίδια φιλοσοφία. Ακριβώς την ίδια. Η δική μου φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Μην κοιτάς το αποτέλεσμα. Με την ίδια φιλοσοφία ακριβώς μπήκε η ομάδα μου κόντρα στον Ολυμπιακό όταν παίζαμε στη Football League και την ίδια όταν παίζαμε στη Super League. Απλά στη μία περίπτωση πήραμε αυτό που θέλαμε, ενώ στην άλλη χάσαμε. Οι συνθήκες προκαλούν το αποτέλεσμα. Μία αλλαγή που έγινε, μία αλλαγή που δεν έγινε. O στόχος ήταν να πιέσω τον Ολυμπιακό ψηλά, γιατί ήταν μία πολύ καλή ομάδα, αλλά είχε συγκεκριμένο πρόβλημα”.

- "Δηλαδή θα έβγαζες και πάλι τον Σιμόες;"

“Εγώ αυτό που ήθελα ήταν να κερδίσω το παιχνίδι… Εκείνη τη στιγμή που αποφάσισα την αλλαγή, ήθελα να κάνω την ομάδα μου πιο επιθετική. Δεν ήθελα να χάσω 1-0. Τώρα αν αυτός ήταν ο Σιμόες, ο Γιάκομπ Γιόχανσον ή ο Μάνταλος, ή κάποιος άλλος δεν έχει απολύτως καμία σημασία”

- Παραιτήθηκες ή απολύθηκες από την ΑΕΚ;

“Ποτέ δε με ενόχλησε αν θα ξεβολευτώ. Παραιτήθηκα! Και δεν ήταν αγωνιστικοί λόγοι που παραιτήθηκα. Δεν είναι  παράσημο η παραίτηση, ούτε στίγμα η απόλυση. Είναι οι καταστάσεις που τα φέρνουν έτσι. Ανέλυσα τους λόγους στην ανακοίνωση που έβγαλα τότε. Δεν ήμουν ποτέ βολεμένος. Δεν ήμουν ως ποδοσφαιριστής, δεν είμαι ως προπονητής. Έχω έρθει σε συγκρούσεις. Οχι όμως για προσωπικό όφελος”. 

*sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.