Header Ads


Η απίθανη ιστορία του «επικηρυγμένου» Βράνιες!

Η απίθανη ιστορία του «επικηρυγμένου» Βράνιες!


Ένα «παιδί του πολέμου», κάτι που τον έχει επηρεάσει βαθιά. Τόσο που να αποτελέσει «μαύρο πρόβατο» στη Βοσνία για τα φιλοσερβικά του αισθήματα.


Η Μπάνια Λούκα από την οποία κατάγεται το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, ο Όνιεν Βράνιες είναι μία από τις πόλεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Ο Βράνιες ήταν μικρό παιδάκι όταν ξέσπασε ο πόλεμος και τα αθώα μάτια του έζησαν σκηνές τρόμου που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή του.

Το μέρος από το οποίο κατάγεται ο Βράνιες, παρότι σε βοσνιακό έδαφος, αποτελούσε σερβικό «γκέτο». Σε τέτοιο βαθμό που κατά τη διάρκεια των χρόνων του πολέμου στη δεκαετία του 90' σχεδόν όλος ο κροατικός και βοσνιακός πληθυσμός που κατοικούσε στην πόλη της Μπάνια Λούκα εκδιώχθηκε. Παράλληλα τα 16 τζαμιά της περιοχής καταστράφηκαν, ενώ 40.000 Σέρβοι που είχαν εκδιωχθεί και αυτοί με τη σειρά τους από κροατικές και βοσνιακές περιοχές εγκαταστάθηκαν στην πόλη.

Το σερβικό στοιχείο κυριαρχούσε κι αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την ιδεολογία του Βράνιες, ο οποίος παρότι διεθνής από το 2010 στην Εθνική ομάδα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης δεν έκρυψε ποτέ τα φιλοσερβικά του αισθήματα.

Το τατουάζ που τον έβαλε στο στόχαστρο

Το καλοκαίρι του 2015 πριν από το παιχνίδι με το Ισραήλ, ο Βράνιες προκάλεσε απίστευτες αντιδράσεις στη Βοσνία όταν αποκαλύφθηκε ένα νέο τατουάζ που είχε «χτυπήσει». Ο Βράνιες αποτύπωσε στο μπράτσο του τη σημαία της Σερβικής Δημοκρατίας, κάτι που φυσικά προκάλεσε εθνικό ξεσηκωμό! Φέιγ βολάν και αφίσες έκαναν την εμφάνισή τους με τους Βόσνιους να θεωρούν ανεπιθύμητο πλέον τον Βράνιες στην Εθνική ομάδα ξεκαθαρίζοντας του με τον πιο σαφή τρόπο ότι ξεπέρασε κάθε όριο.


Οι αντιδράσεις προς το πρόσωπό του είχαν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Φοβούμενος ότι η κατάσταση ενδέχεται να βγει εκτός ελέγχου, ο Βράνιες «χτύπησε» πάνω στο τατουάζ με τη σημαία της Σερβικής Δημοκρατίας ένα άλλο, αποτυπώνοντας ένα ρολόι. Έτσι κάλυψε το προηγούμενο που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και κατάφερε να ηρεμήσει την ατμόσφαιρα που μύριζε μπαρούτι εναντίον του.


Πανηγύρισε με φανέλα του Ερυθρού Αστέρα μέσα στην Κροατία!

Το τατουάζ όμως δεν ήταν το πρώτο περιστατικό με το οποίο ο Βράνιες θα προκαλούσε αντιδράσεις. Το 2009 ο Βόσνιος αμυντικός παίρνει την πρώτη καλή μεταγραφή της καριέρας του για τον Ερυθρό Αστέρα. Είναι ένα όνειρο για τον ίδιο, καθώς θα υπέγραφε σε μια εκ των δύο μεγαλύτερων ομάδων της Σερβίας. Την επόμενη σεζόν παραχωρείται δανεικός στη Σερίφ Τιρασπόλ και η κλήρωση των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ θα έφερνε τη μολδαβική ομάδα αντιμέτωπη με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ.


Στο δεύτερο ματς στην Κροατία, η αποστολή της Σερίφ δεν θα ήταν εύκολη μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα. Οι Μολδαβοί καταφέρνουν όμως να οδηγήσουν το ζευγάρι μέχρι τα πέναλτι, παίρνοντας στο τέλος μαχητικά την πρόκριση. Εκεί ο Βράνιες θα προκαλούσε τους Κροάτες που δεν ήθελε να τους βλέπει ούτε... ζωγραφιστούς, φορώντας μία κοντομάνικη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα με την επιγραφή «Delije sever». Ήταν αρκετό για να στρέψει το μίσος των οπαδών της Ντινάμο εναντίον του και να τους εξαγριώσει.

Θέλει να βρει την... Ιθάκη του στην ΑΕΚ

Ο Βράνιες δεν είχε καταφέρει να εκμεταλλευτεί την πρώτη του μεταγραφή στον Ερυθρό Αστέρα. Τότε στα 20 του χρόνια η μετακίνηση στον Αστέρα φαινόταν ότι θα αποτελούσε το ξεκίνημα μιας λαμπρής καριέρας. Το πρώτο σκαλοπάτι για μια μεταγραφή σε μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με αρκετούς Σέρβους ποδοσφαιριστές. Ωστόσο εκεί δεν κατάφερε να «πιάσει» και στην πορεία οι μεταγραφές σε Ρωσία και Τουρκία, σε Κράσνονταρ, Αλάνια, Ελαζίγκσπορ και Γκαζιάντεπσπορ μάλλον δεν τον βοήθησαν καθώς η αλλαγή περιβάλλοντος κάθε χρόνο δεν τον βοηθούσε.


Πέρυσι τον Ιανουάριο η μετακίνησή του στη Σπόρτινγκ Χιχόν της Πριμέρα Ντιβισιόν μοιάζει σαν δεύτερη ευκαιρία για τον ίδιο. Η Σπόρτινγκ κερδίζει τη μάχη με τη σωτηρία στο νήμα, αλλά το συμβόλαιό του λύνεται το καλοκαίρι και ο Βράνιες επιστρέφει στη Ρωσία και την Τομ Τομσκ. Φτάνοντας στο σήμερα, έξι μήνες μετά, ο Βράνιες αλλάζει ξανά ποδοσφαιρικό περιβάλλον, δοκιμάζοντας αυτή τη φορά στην Ελλάδα με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ελπίζοντας πως τώρα θα καταφέρει να στεριώσει και να βρει τη σταθερή ποδοσφαιρική στέγη που αναζητεί εδώ και τόσα χρόνια.

Τον πίστεψε ο Σούσιτς στη Βοσνία

Ο άνθρωπος που διέκρινε το ταλέντο του Βράνιες στη χώρα του ήταν ο τεχνικός της Εθνικής Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Σάφετ Σούσιτς, ο οποίος το 2010 του ανοίγει την πόρτα της Εθνικής ανδρών έχοντας παρακολουθήσει την πορεία του στις μικρές Εθνικές ομάδες. Δεν αποτελεί από τις βασικές του επιλογές, αλλά ο Βράνιες παίρνει συμμετοχές και αποτελεί συστηματικό μέλος στα προκριματικά των μεγάλων διοργανώσεων.

Η κορύφωση έρχεται το καλοκαίρι του 2014 όταν ο Σούσιτς συγκαταλέγει το όνομα του Βράνιες στην αποστολή της Εθνικής Βοσνίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στη διοργάνωση. Δεν αγωνίζεται στα ματς με Αργεντινή και Νιγηρία και μπαίνει ως αλλαγή για 30 λεπτά στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου με το Ιράν, όπου οι Βόσνιοι πάλεψαν με νύχια και με δόντια ως το τέλος για την πρόκριση.

Έτσι και ο ίδιος ο Βράνιες. Με νύχια και με δόντια έχει μάθει να παλεύει από μικρό παιδί όταν αυτός και η οικογένειά του έζησαν τον τρόμο του πολέμου. Πέρασε δυσκολίες τόσο για την επιβίωσή του όσο και μετέπειτα στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Αλλά αυτό δεν τον κάνει να το βάζει κάτω. Είναι μαχητής και σκληροτράχηλος εντός και εκτός γηπέδων και αυτό καλείται να αποδείξει με τον «Δικέφαλο» στο στήθος...

*sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.