Header Ads


Τοποθέτηση- «φωτιά» για την ΑΕΚ: «Έτσι θα διορθωθεί το πρόβλημά της...»

Τοποθέτηση- «φωτιά» για την ΑΕΚ: «Έτσι θα διορθωθεί το πρόβλημά της...»


Ο Μάριος Τριβιζάς γράφει για τον «διπλό» προγραμματισμό που κάνει η ΑΕΚ και τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί στις μεταγραφές.


Η ΑΕΚ είναι αναμφισβήτητα η ομάδα που έχει μπει πιο δυναμικά στην μεταγραφική περίοδο του Γενάρη, έχοντας επί της ουσίας κάνει ήδη τέσσερις κινήσεις, δύο για τώρα (Αϊντάρεβιτς, Βράνιες) και δύο για το καλοκαίρι (Γιακουμάκης, Τσιντώτας). Όμως, σημαντικότερο νέο και από αυτήν την κινητικότητα της στο μεταγραφικό παζάρι, είναι ότι διαφαίνεται να έχει μπει πράγματι σε μια άλλη εποχή, όσον αφορά στην ίδια τη λειτουργία της.

Στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της ομάδας ο Δημήτρης Μελισσανίδης στάθηκε απέναντι από τις κάμερες για να επισημάνει ότι έχουν γίνει λάθη, τα οποία η διοίκηση έχει την αποφασιστικότητα να τα διορθώσει. Ο τρόπος που κινείται στο μεταγραφικό παζάρι η ΑΕΚ δείχνει ότι ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας δεν αναφερόταν μόνο στα επιμέρους λάθη, τις διορθώσεις που απαιτούνται στο ρόστερ, αλλά και στην πηγή αυτών των λαθών.

Το βασικό πρόβλημα της Ένωσης το περασμένο καλοκαίρι ήταν ο τρόπος με τον οποίο εκτέλεσε τον προγραμματισμό της. Για την ακρίβεια, το γεγονός ότι δεν είχε στην πραγματικότητα προγραμματισμό. Κυρίως γιατί πορεύθηκε με ένα μοντέλο λειτουργίας στο οποίο είχε χάσει πια την εμπιστοσύνη της, με ένα τιμ μεταξύ του οποίου δεν υπήρχε χημεία. Κάτι που εξελίχθηκε σε... ντόμινο λαθών και επηρέασε τα πάντα.

Στο διάστημα που ακολούθησε η ΑΕΚ άλλαξε τεχνικό διευθυντή, με την καθυστερημένη απομάκρυνση του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς και την πρόσληψη του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ενώ ακολούθησε σειρά αλλαγών όσον αφορά στη φιλοσοφία (και όχι μόνο) στο εσωτερικό της ομάδας. Σε αυτά προστέθηκε και η εφαρμογή του γνωστού και πάντα βάσιμου ρητού ότι... τα παθήματα γίνονται μαθήματα.

Κάπως έτσι, από εκεί που το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ είχε φτάσει κάποια στιγμή να ακολουθεί -και στο τέλος να τρέχει να προλάβει- την κλεψύδρα, τώρα οι άνθρωποι που χειρίζονται τα μεταγραφικά της θέματα κάνουν σε μεγάλο βαθμό παράλληλα τον προγραμματισμό τους για την περίοδο του Ιανουαρίου και του προσεχούς καλοκαιριού.

Όχι μόνο επειδή αυτό δείχνουν οι προσθήκες του Τσιντώτα και του Γιακουμάκη. Οι δύο συγκεκριμένες κινήσεις είναι επί της ουσίας μέρος της πολιτικής που έχει εδώ και αρκετό καιρό η Ένωση. Η ΑΕΚ κατάφερε το περασμένο καλοκαίρι να εντάξει στο δυναμικό της τους δύο από τους τρεις (μαζί με τον Βέλλιο) Έλληνες ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν στο περσινό πρωτάθλημα, τον Μπάρκα και τον Μπακασέτα.

Σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο προστέθηκαν σε αυτή τη λίστα ο Γιακουμάκης και ο Τσιντώτας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι, καθώς πεποίθηση των ιθυνόντων της είναι πως δεν γίνεται μια ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί για χρόνια, να μην ασχολείται σοβαρά με την ελληνική αγορά, γνωρίζοντας ότι και οι μισές (ή ακόμη και λιγότερες) μεταγραφές από αυτές να της βγουν, το κέρδος θα είναι τεράστιο και πολλαπλό.

Όμως, η πρακτική της ΑΕΚ να βλέπει και το καλοκαίρι κάνοντας τα πλάνα της για τον Γενάρη δεν αφορά μόνο αυτές τις δύο μεταγραφές, αλλά εφαρμόζεται στην ουσία σε όλες τις κινήσεις της. Κάθε προσθήκη που έγινε ή πρόκειται να γίνει έχει εξεταστεί βάζοντας στην εξίσωση και άλλες παραμέτρους, όπως τα συμβόλαια που λήγουν το Ιούνιο, κάποιες πρώτες σκέψεις που υπάρχουν για την διαμόρφωση του ρόστερ καλοκαίρι, αλλά και πράγματα για τα οποία η ομάδα θα πρέπει να έχει βγάλει ασφαλή συμπεράσματα μέχρι τότε.

Με λίγα λόγια, η ΑΕΚ δείχνει έως τώρα να κινείται με ένα συγκεκριμένο πλάνο, γνωρίζοντας που θέλει να φτάσει άμεσα, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα. Ταυτόχρονα οι κινήσεις της μέχρι στιγμής διακρίνονται από αποτελεσματικότητα. Το ποδόσφαιρο είναι συνήθως δίκαιο. Τα λάθη που έκανε η ΑΕΚ χτίζοντας τη φετινή ομάδα (σε όλα τα επίπεδα) τα πλήρωσε σε απόλυτο βαθμό.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν αυτή η αλλαγή ρότας, που την έχει φέρει πλέον σε ένα σωστό μοντέλο λειτουργίας θα την δικαιώσει με τον ίδιο απόλυτο τρόπο. Αλλά είναι σίγουρο ότι σε κάποιο βαθμό θα την δικαιώσει. Και αργά ή γρήγορα το ποδόσφαιρο θα την επιβραβεύσει…

*sdna.gr
Ακολουθήστε το AEK Fans Blog στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.